За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 69

• 36 957
  • 745
  •   1
Отговори
# 480
Благодаря на всички отзовали се!
По-трудно оригва след кърмене, гушкам си го. Както казах, кърмим се трудно, плаче и трудно зацоква, остава неспокоен въпреки сукането. На път съм да се откажа от кърменето, затова не писах там...
Притеснява ме непрекъснатото плакане и това, че е неспокоен и трудно заспива.

А, защо не го оставяш да заспи на гърда? Лягаш с него и така се кърмите, хем ти ще можеш да отпочинеш, хем то ще си цока, колкото иска и ще заспи. Моята беше така в родилното - трудно захапваше и аз се предавах и давах шишето с АМ накрая, но почетох в темата за кърмене и блога на хедра и реших, че ще съм упорита, докато не се получи и до днес си заспива само на гърда. Също така ти трябва голямо спокойствие, аз в родилното бях под напрежение отвсякъде, свекърва ми постоянно звънеше през два часа да пита засукала ли е, само ми даваше непоискани съвети и ме упрекваше едва ли не, че аз съм виновна и че нямам кърма. Отделно бебето беше на антибиотик в началото и неонатолозите не ми даваха почти никаква информация. На мен ми беше много трудно да сядам, заради голямо разкъсване и т.н. Много стрес ми донесе всичко това. Като си изключих телефона и се успокоих за другите неща, всичко се оправи и вече 6-ти месец се кърмим успешно.
И друго, не го чакай да заплаче от глад. Като се събуди веднага му предлагай да хапне. Малките бебета много бързо огладняват и може да се плаши  от това, че храната закъснява.
Наистина, както всички са написали темата за кърмене ще ти помогне. На мен ми помогна много! Нищо не пречи да питаш и там. Дори не се налага да пишеш нов пост просто се самоцитирай и там. Успех и не се предавай!

# 481
  • Варна
Само искам да напиша и аз: не се отказвай от кърменето, няма по-полезно нещо, което да можеш да направиш за бебето си и е веднъж в живота за него, освен и да даваш цялата си любов. Моят ендокринолог  ми каза: кърми колкото се може повече, тези антитела, които ще му предадеш, няма откъде да ги вземе. Трудно е през първия месец, но после става удоволствие(след коликите, ако не сте късметлии да нямате), най-лесно и удобно е да кърмиш.  В интернет има доста статии как да познаем дали бебето е гладно или какви са симптомите на колики. Прочети и по поведението ще доловиш какъв е проблемът. Ако наддава, пълни памперсите, сигурно кърмата стига. Гушкаш, кърмиш и скоро ще отмине този шок, ще го опознаеш, то ще започне да контактува, всичко ще влезе в релси, трябва време и търпение. Горе главата, не се отказвай лесно, освен ако няма сериозен проблем, после ще си доволна от избора си!

# 482
Да добавя за колките. При нас много помогнаха техниките на др. Карп. Моят синковец се дереше по цял следобяд буквално, от 5 до 9. Гушкане, повиване и кърмене. Ще отмине и този период, зор е, но минава.

# 483
А с какво мажете при обринато от лигавене ?На бебо му се зачерви брадичката,още няма пробил зъб.
Аз използвам крема на mustela за лице или с лосион за тяло също на mustela и съм страшно доволна от тях, защото моята дъщеря е със страшно чувствителна кожа и използвам само тази козметика...

# 484
Себамед.

# 485
Моето бебе почти няма фонтанела, колкото нокът е , а на 20 дена 😳
Не може да е толкова малка...

Днес и аз съм в този филм...бебка е на почти три месеца.Фонтанелата й е около 1 стотинка според мен.Педито нищо не е казала до сега,въпреки че като гледам какво е писала в картона ,първи и втори месец диаметъра на главичката е  все 37 см...От 20 ден е изписала по 2 капки витамин Д,въпреки че бебка е юлче...как ще изтърпя до следващия преглед не знам!

# 486
Пак да вметна, въпреки, че се повтарям, но - не давайте витамин Д, ако бебето е на АМ напълно, или частично - ако приема повече от 500 мл дневно.

# 487
Защо? Изпуснала съм, ако е коментирано...

# 488
Защото има в АМ витамин Д, а предозирането с него не е добре изобщо.

# 489
  • Варна
Не знам защо се тревожите така за фонтанелата на бебетата, след като ходите редовно на педиатър. Мисля, че това е основното нещо, което следят още от първия преглед и едва ли го пропускат. Поне на всяка наша консултация ми прави впечатление, че първо това се следи, наред с всички други показатели, педиатърката ни и гласно коментира процеса на затварянето ѝ. Задължително коментирайте притесненията си с педиатъра на следващата консултация, сигурна съм, че ще ви даде обоснован отговор, който да ви успокои, след като до момента не е изказал притеснения някакви.
Примерно, не помня писах ли го това, когато стана буца колкото орех на главата на сина ни, беше уикенд и писахме във вайбър на педиатърката, тя ни изпрати гласово съобщение да мажем с крем, който беше с кортикостероиди, което ме притесни, понеже все пак каза, че е пъпка от комар и понеже е върху кост, изглеждало страшно. Намазах 2 пъти, спадна веднага и после на консултация я питах защо пък такъв крем, а не Бочко и т.н. Тя ми обясни, че когато пъпките от комар се подували много, това означава, че комарът е вкарал инфекция в организма и така ги обучават, да се обработи малко с антибиотик, този крем имало и антибиотик в него, за да се тушира инфекцията, същевременно уж бил в много малко количество, за да не въздейства на детето, но препоръчвала да има поне 1-2 намазвания при големи подувания, отделно киселината в него въздействала също добре (фусикорт крем), а кортикостероидите при намазване не били опасни в малки количества, от тях спадал отока. С две думи обоснова се и вече ние си решаваме как ще действаме в следващи такива ситуации. Според нея 1-2 намазвания са по-добре от това да се остави инфекцията така. Ако пъпките са малки, мажем с обичайните си гелове след ухапване. Не знам как е в другите градове, но във Варна тази година е нещо страшно, някакви тигрови комари, ужасни подувания стават от тях, но аз мажа с Бочко основно, този крем ще го държа за огромни подувания. Иначе първоначално ме фрапира с този крем за ухапване от комар, но има смисъл да коментираме притесненията си с педиатрите, ако са добри и отзивчиви, иначе щеше да ме гложди и да се съмнявам в действията ѝ.
Все се каня да похваля обиколниците на Икеа, когато ги поръчвах, не съм осъзнала как се слагат, а всъщност идеята е много добра, те са като кутия и матракът се слага в тях, по този начин няма как да паднат, отделно са добре измислени като изработка, пазят някак и много да не става течение в леглото,  когато лежи не си заклещва ръце, крака, даже си вдига краката върху тях, обича да спи с вдигнати крака, не са и много високи, за да нямам видимост. А с предното легълце бях сложила правени по поръчка обиколници след 3 месец, направи ги на мекица, сам си ги отвързваше в един момент и все ме беше страх, че ще го задушат, но постоянно си заклещваше ръцете и краката в решетките, няма място за сравнение. Та похвалих ги най-после. Simple Smile

# 490
При нас изписват Вит Д, респективно Вигантол, от 7мия ден и се дава до 1г. Може би защото Германия е по на север ама има слънце все пак, колкото и да е малко ако сравним с България.

# 491
Всеки път питам за витамин Д то коко да давам всеки път отговорът е 1 капка лятото 2 зимата до 1 годинка. Педиатърката знае че сме на АМ, но винаги отговорът е един и същ.

# 492
Да, ясно ми е образованието, на повечето педиатри и как не мърдат на милиметър, но никой лекар не следва да изписва, каквито и да е витамини без да вземе предвид диетата на бебето или възрастния, дори и без изследване на текущите нива. АМ не е каквото е било, преди 20 години и изобщо ...

Дори тук в мрачна Англия, където адски много хора имат истински недостиг на витамин Д, точно поради многото емигранти, има масова кампания, да не се дава на бебета, които са изцяло или частично на АМ.
За бебета предозирането никак не е добре, защото се получава ежедневно повръщане, отказ от хранене, а от там и другите проблеми. По-добре следващия път, вземете АМ с което храните, да види въпросния педиатър формулата му и да се обоснове, има ли наистина нужда от допълнителен прием.

# 493
С лекари не споря и не се правя че разбирам повече от тях.
Щом дозата е такава такава ще я давам пък и добре се затваря фонтанелата.

# 494
  • Варна
Това е много интересно за витамин Д, аз бих питала, ако бяхме на АМ.

Общи условия

Активация на акаунт