Отговори
 • Мнения: 5 276
Здравейте!
Искам да разбера какво е мнението ви за задължителното закупуване на помагалата по различните предмети, които в момента за нас, в 6 клас, излизат някъде към 120 лв.  на дете.
Не говорим за тетрадки, моливи, химикалки, гуменки, линии, пергели, боички, атласи, контурни карти и др. подобни. Става въпрос за книжните помагала, които сме задължение да купим по всеки предмет.
Смятате ли, че е редно да се издържат издателствата с тези пари?
Мислите ли, че е невъзможно учителите да си вършат работата добре и без тях?
Мислите ли, че е възможно просто учителя да напише на дъската няколко задачи или въпроса и детето  да си напише домашното в обикновена тетрадка?
Помагалата попълват ли се от край до край или половината задачи остават нерешени?
Питам, защото обмислям идеята за писмо до Министерството за т. нар. безплатно образование до 7 клас, което изобщо не излиза безплатно, но не знам дали мнението ми се споделя от повече родители?
Както виждаме, след  писмата за тежките раници на децата, някакви стъпки се предприемат и щом сме настоятелни, промени се постигат.
 Аз подкрепям използването на електронни учебници. Защо да не се облекчат родителите и от тези излишни разходи за помагала?
А за родителите на деца след 7 клас, които трябва да купуват и учебниците, тежестта става още по-голяма Sad

Последна редакция: пт, 21 сеп 2018, 10:04 от Джинa

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 18 386
Образованието е безплатно.Това че ние вървим по гайдата на учителите и купуваме 101 помагала си е наш,личен проблем.
В твоя случай не бих купила помагала за 240 лв.Ще помоля съученик да ми даде неговите,за да ги снимам на ксерокс.Излиза по-изгодно.
Може и да не се купуват,но трябва всички в класа да подкрепят тази идея.Иначе децата без помагала,страдат и не могат да работят

# 2
 • Мнения: 46 484
За сборник по математика съм. Другите са излишни, при нас не помня да са купувани. Май 1-2 г. и по БЕЛ имаше, но в по-малък курс, но беше с полезни упражнения.
При нас ги решаваха целите, по математика ни предупредиха да не купуваме учебната тетрадка, само по сборника работеха.

При вас, при положение, че са близнаци, вземете само 1 бр.

# 3
 • Мнения: 8 212
На мен пък ми е интересно защо все мрънкаме как всичко трябва да ни е безплатно.
За толкова години не се ли научихме ,че безплатен обяд няма. И ако искаме детето наистина да учи то трябва ние като родители да се стараем и да не прехвърляме отговорността на държавата.

Смятате ли, че е редно да се издържат издателствата с тези пари?  - Със сигурност издателствата не се издържат с тези пари. Просто труда на хората списващи тези помагала е ценен. Защо една преведена книга в хиляден тираж струва 15 лева а едно помагало помагащо на детето да се ограмоти да не струва 20?

Мислите ли, че е невъзможно учителите да си вършат работата добре и без тях? - Възможно е. Ако класа е от 8-10 деца , учителя може да им ги разпечата или на всяко отделно да го напише. При 20-30 деца - кой ще плати времето на учителя минало в снимане или пък самият материал.

Мислите ли, че е възможно просто учителя да напише на дъската няколко задачи или въпроса и детето  да си напише домашното в обикновена тетрадка? - Не мисля. За времето в което 25 деца ще препишат от дъската една задача, от помагалото ще се справят с 3. Да не забравяме ,че има по-бързи и по-бавни деца. А на тях , кой да обърне внимание?

Помагалата попълват ли се от край до край или половината задачи остават нерешени? - При нас всичко се решава от край до край.


И не на последно място 120 лева /разделено на 10 месеца = 12 лева на месеца /разделено на 20 учебни дни е по 0,60 лева на ден. Дали пък е скъпо това пусто образование?
А после идваме на въпроса...как да си намеря работа...защо малко ми плащат....ами всичко е свързано с образованието.

Последна редакция: пт, 21 сеп 2018, 07:54 от Hope for Two

# 4
 • Мнения: 5 276
Нали знаете, че децата са чувствителни и никак няма да им е приятно да ги сочат с пръст, че само те са с ксерокс.
Отделно, че помагалата вече са поръчани. Тъкмо им казвах, че имам контурна карта, миналата година я купих за някакво домашно и те ми казаха, че госпожата вече ги е поръчала и трябва да дадат парите.
Hope for Two, да, това е едната гледна точка, която винаги ще е опозиция. Но нека не забравяме, че при нас, когато се твърди, че образованието е било на много по-доброо ниво, не сме имали нужда от помагало по всеки предмет, за да си научим уроците. Изпитваха си ни да разказваме, а не да напишем/препишем няколко реда в помагало.
Освен това не споменах, че искам да учат безплатно, а че за мен разхода за тези помагала е неоправдан, спрямо целите, които постигат.
И още нещо - имам позната детска учителка, в малко населено място, предимно с деца от ромски произход. Тя като разбра колко пари давам за помагала каза, че тя никога не би могла да иска толкова пари - първо, и второ - това е улеснение за учителите, а не непремнно необходимост, за да са по-добро образование.
При нас освен, че тези помагала не се попълват на сто процента, по някои предмети дори не се и проверяват Sad

Последна редакция: чт, 20 сеп 2018, 16:40 от Джинa

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 18 386
Джина,как така ги е купила госпожата?При нас се събират парите първо и тогава се купува.Можеш да си ги купиш сама и на госпожата помагалата да увиснат.
От соченото с пръст няма да избягат.Дали за едно или за друго.Да свикват.Не може това да ги води в живота.Поне аз така говоря на моята третокласничка.

# 6
 • Мнения: 46 484
На мен пък ми е интересно защо все мрънкаме как всичко трябва да ни е безплатно...
Защото се тръби непрекъснато, че основното образование е безплатно, т.е. плаща се от данъците. Поне да му се сложи цена, за да се знае колко струва.
Или просто да се редактират учебниците, щом очевидно не стават.

# 7
 • Мнения: 5 276
Поръчала, извинявам се, моя е грешката.
Освен, че ще ги сочат с пръст, не вярвам и учителите в нашето училище да го приемат. По-скоро отговорът ще е - Като не ви харесва, сменете училището Sad

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 18 386
Джина,повдигаш темата и изразяваш мнение,че си против това купуване на помагала,а на практика не си ОК да направиш нищо на практика.Темата е безмислена.Ти ще си купиш поръчаните помагала и това е.Направи нещо,което да покаже отношението ти-снимане на ксерокс,забавяне на сумата,нещо.И не,не е срамно да се снима на ксерокс или да нямаш 240 кинта за помагала.Сигурна съм,че и на родителската среща си си мълчала

Последна редакция: чт, 20 сеп 2018, 17:06 от ♥Elfita♥

# 9
 • Мнения: 19 284
Там , където се попълва, няма как да минете с едно помагало, но за сборници и учебници не виждам проблем. Децата са достатъчно големи вече да не се впечатляват от такива неща.

В тази сума предполагам влизат и учебниците по език? Иначе не разбирам откъде се събират толкова пари за помагала.
При нас се правят упражнения главно от принтирани листи. Купуваме и по 1-2 помагала по БЕЛ и мат., но обикновено не се попълват изцяло. В края на годината се събират купища листи с упражнения.
Не се прави защото родителите нямат пари за помагала.

# 10
 • Ямбол
 • Мнения: 28 236
Накарай децата си да ги попълват и проверявай дали са попълнени. Това е за тях.
И ако искаш, не им ги купувай, давай им упражнения вкъщи ти, и ги следи да са подготвени по учебната програма. Ако смяташ, че ще ти е трудно, остави учителя да избере как да ти препоръча да се подготвят. При малките ученици е необходимост. при големите отпада постепенно, но пак има нужда от някакво упражнение за затвърждаване.

# 11
 • Мнения: 13 770
Не само ги купувахме ами и ги изписваха и то по няколко помагала по предмет за цялата година. Паралелно се правеше и всичко от учебник и учебна тетрадка. Госпожата ни беше фурия... Сега сме в пети клас - .да видим.

# 12
 • Мнения: 30
От опитът с двете ми деца не смятам, че помагалата определят в днешно време нивото на образование. Само ще кажа, че съм купувала задължителни помагала, които дори не са били попълнени.

# 13
 • Мнения: 10 993
Мен не ме притеснява цената, а фактът, че детето иска да си почви и не иска да попълва безкрайните помагала. Аз по-скоро предпочитам да намалят лятната ваканция и да дават по-малко домашни. Но стриктно купувам всички помагала и следя за домашните. На родителски срещи не се обаждам и чакам с нетърпение да избутаме училището.@

# 14
 • Мнения: 8 212
Джина изобщо образованието ни е било адекватно за времето. Сегашното не е. Да помагаме на учителите за да научат децата ни на нещо адекватно е наше задължение.
Случката с ромите и учителката няма да я коментирам. Предполагам ,че не искаш децата ти да се сравняват след години по знания и умения с тези роми.

По скоро ползвайте помагалата максимално. И не се притеснявай да пестиш пари от ксерокопия,а не от помагала. Когато се коментираше, че упебниците ще станат чернобели. Но ще бъдат по-леки и по -евтини..бях твърдо ЗА. Въпреки, че ние плащаме не малка сума за частно училище. Детето ми щеше да ползва такива. Както и предполагам повечето деца от класа. Приятелка с дете в Добрич...твърдо заяви че е против защото на детето щели да се смеят, че е бедно. Поговори с децата си кое наистина е ценно. И съм убедена,че ще се съгласят на ксеронопия.

Общи условия

Активация на акаунт