Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 септ. 2018, 14:41 ч.

Испания

 • 23 813
 • 418
 •   2
Отговори
# 405
 • някъде под слънцето...
 • Мнения: 3 801
Родителите ми живяха при нас от 2005 до 2011
И двамата ди имаха хронични болести.На баща ми му откриха и неща, за които дори не предполагаше, че има Но той не знаеше нито искаше да научи испански.Майка ми се оправяше горе долу, покрай воденето  и взвмането на малката от ясла и после от училище, но твърде недостатъчно за да се разбира с лекарите.
Съответно ги водехме на всички изследвания и  профилактични и не само прегледи, контроли и т н т.
Което означава, поне веднъж два пъти седмично.
Когато се наложи да направят живото спасяваща операция на баща ми стоях в болницата всеки ден  от 7.30 до 21  .После застъпваше майка ми, и ако се налагаше спешен преглед майка ми се обаждаше по телефона за да им превеждам.
По този повод трябва да си изясниш дали братовчедите ти са готови на съдействат за ходенето по лекари  поне докато ти научиш езика.Защото това си е доста сетиозен ангажимент особено когато работиш и се налага да излизаш.от работа.
Бях извадила НИЕ  и здравна карта на родителите си .След като навършиха 65, лекарствата с рецепта станаха безплатни.
Като качество на здравеипазването, успяха да стабилизират хроничните заболявания и да  задържат процеса на прогресивно увреждане на бъбреците на баща ми.Всичко беше под контрол докато не  му отткриха рак .

Последна редакция: вт, 04 юни 2019, 20:19 от sl

# 406
 • Mediterraneo
 • Мнения: 22 190
Майката на моя приятелка е с тежка диагноза в момента. Дори няма НИЕ жената. Лежа почти 2 седмици в две болници, сложиха й сонда за хранене в стомаха, дадоха й машина за обдишване, на месец само течността, с която я хранят е над 500 евро, а плащат центове! Та не знам на какво ниво е здравеопазването, опитът и наблюденията ми сочат, че е на светлинни години от това в Бг.

# 407
 • Euskal Herria
 • Мнения: 14 369
Тарти, все пак зависи от много неща. И тук има некадърни. А и в случая - това е майката на твоята приятелка, третират я като член на семейството.
А момичето питаше, ако отиде при братовчедите си.
Попадали сме и на свестни, и на некадърни лекари. За УНГ, при която имах "късмета" да отида, нищо добро не мога да кажа. Но за нефрологът, при който се лекува моят мъж, само суперлативи. Невероятен, и лекар, и човек!

# 408
 • някъде под слънцето...
 • Мнения: 3 801
Всичко е много относително.
Мен ме изписаха с инфекция след секцо и  след два дни  операцията се отвори и се събудих у дома в локва от мръсотия изтекла от вътре Наложи да ме отварят и да правят дренажи.После чакахме операцоята сама да се затвори(56 дни)
Друг случай планирана операция  , подготвят ме за операция  предния ден, сутринта ме свалят.Съпруга ми остава да чака пред операционната.Идва анестезиолога ппдготвя се за да започнем и.....се оказва, че имат спешен случай.След два часа на операционната масата , защото нямалонкой да ме качи в отделенивто, без да ме оперират ме качват в отделвнието и ме изписват защото било петък, а в петък след обяд правели само спешни операции, а моята е планирана.
Вярно, че бешв преди повече от 10 години....Но още го помня.Усещането беше като във филм на ужасите.

Последна редакция: вт, 04 юни 2019, 21:58 от sl

# 409
 • Mediterraneo
 • Мнения: 22 190
Разбира се, че е относително, спор няма. Казвам какво сочи моят опит. Знаете, че точно преди година оперираха ММ, не съм и сънувала нито отношението, нито качеството на операцията, която му направиха. Зависи и от случая, и от населеното място. Ако си в затънтено село, няма как да разчиташ на специалисти. Ако си в Мадрид, сигурно ще чакаш наистина месеци наред да се добереш до такъв. Има и здравни осигуровки, които позволяват лесен и бърз достъп, така че нещата никак не са еднозначни.

# 410
 • Мнения: 22
Благодаря за отговорите момичета. Всъщност се оказа че роднините са доста относително понятие също и такъв вариант отпадна.

# 411
 • Ispania
 • Мнения: 4 120
Моят опит с испанското здравеопазване за половин живот тук, е само хубав, много хубав и ....(кое е следващото 😂?).
Мисля че и преди съм писала тук: спасиха майка ми която в България лекуваха с нагревки (просто нямаше да имам майка ако не беше дошла 😞), “спасиха “(две успешни операции до тук ) сестра ми, и имам живо и здраво дете благодарение на тях.
Аз нямам какво лошо да кажа.... НИКОГА не съм получавала лошо отношение , никога не са ме връщали от лекар/ бърза помощ ...( отделно на времето работих и в държавна болница в Кастилия и Манча и мога да кажа че там работят Хора(с голяма буква))...
Когато се роди дъщеря ми, линейката летеше, когато свекър ми получи за втори път инсулт , линейката летеше , когато пак той припадна в поликлиниката ,за секунди имаше десет лекаря и сестри около него....
Да, за по-незначителни неща може и да се бавят часовете, но това е в следствие на голямото намаление на средства за здравеопазването.
Свекър ми ходи до преди две седмици на рехабилитация на ръката, много доволен беше останал.

# 412
 • някъде под слънцето...
 • Мнения: 3 801
Моя опит е от Мадрид.
Зависи  от това какъв човек е лекарят.
Грешна диагноза и неправилно лечение  сме получавали нееднократно със съпруга ми от личния лекар.При съпруга ми дори се получиха усложнения  и тябваше да ходи на спешнито.
Баща ми беше опериран по спешност след като стоя три дни в спешното с неизяснена диагноза и се стигна до сепсис.Накараха ме да подпиша декларация, че не носят орговорност за ситуацията за да могат да  го оперират  и най вероятно операцията ще бъде неуспешна
Успяха да го спасят.
Лошо отношение към пациент  , съм получавала както  от общопрактикуващи така  и от специалисти..
По скоро зависи.от възпитанието и манталитета на лекаря, а не толкова от населеното място..
Само ще спомена , че имаха някакви съмнения за  дъщеря ми, поради които ми предизвикаха преждевременно раждане..На 10 ден след раждането трябваше да и направят видеозон .Само че накарай бебе на десет дни  да мирува, докато му  правят видеозон на коремчето.На гинеколога  му хримна "брилянтната"  идея  да опита  да я види с вагинален видеозон .Обясних му, че няма как да стане
Говоря за университетските болници в Мадрид.
Благодаря за отговорите момичета. Всъщност се оказа че роднините са доста относително понятие също и такъв вариант отпадна.
Едно е да подадеш ръка на млад здрав човек, друго е поемеш ангажимент към възрастен болен човек.
Още повече става въпрос за хора, които дори не познаваш.
Аз бих поела подобен ангажимент само за много близки  за мен хора незавасимо дали са ми роднини или не.
Поне са били откровени и не са те подвели  празни обещания.


Последна редакция: ср, 05 юни 2019, 11:32 от sl

# 413
 • La casa de Mickey Mouse
 • Мнения: 1 091
За всичките години прекарани в Испания, не мога да кажа нищо лошо за здравеопазването, а не е като да нямам опит с болници и лекари - секцио и недоносено бебе (резултата сега е на 11г и е шисок 175см), после същото това бебе два пъти го спасиха (спря да диша), оперираха ММ (успешно, без усложнения), оперираха майка ми преди месец (рак на гърдата, за сега всичко е наред, текът химиотерапии). Оплаквания нямам, няма как и да имам, като само са ми помагали

# 414
 • някъде под слънцето...
 • Мнения: 3 801
Аз не се оплаквам, само споделям реални факти от 20 годилните ми наблюдения.
Няма как всичко във всички болници да бъде идеално.Точно по тази причина "оди за възхвала" на "перфектното" испанското здравеопазване не ми звучат реалистично
Както навсякъде е, зависи на кого ще попаднеш.

Последна редакция: ср, 05 юни 2019, 13:16 от sl

# 415
 • Бургас
 • Мнения: 1 850
YanaDG, мерси много за бързата реакция, щом няма по-нова информация, значи сигурно няма промяна. Когато успея, ще ходя лично, дано да се оправя с испанците.

Аз съм ходила на DELE. Помня, че се регистрирах на сайта, после плащах по сметка и с платежното отидох в най-близкия център и се записах за дата, която бях предварително проверила.

Открих това на сайта на Института: https://examenes.cervantes.es/es/presentacion/nacionalidad

Тук са центровете: https://examenes.cervantes.es/es/ccse/donde

# 416
 • У дома
 • Мнения: 22
Здравейте!

Извинете ме, че нахлувам, но имам въпрос. Може би не е много подходящ за тази тема, но може и да има някой, който да отговори на моята питанка.

Тази година решихме да почиваме в Испания и по-точно Торевиеха. Ще пътуваме със семейния автомобил. Начална точка ни е Германия (точно по средата).
По навигация пътят ни минава през Франция и от там Испания.

Някой може ли да ме ориентира какви са пътните такси за тези две държави?

Предварително - Благодаря!

# 417
 • Euskal Herria
 • Мнения: 14 369
Ползваме сайта на Мишлен. Актуализират го всяка година. Дава пътните такси + приблизителните разходи за гориво.
https://www.viamichelin.es/
Задаваш маршрута, типа на автомобила, горивото и той ти предлага маршрути и приблизителните суми. Това е испанската версия, но езикът може да се избира.
Досега пътните такси за Франция са излизали около 80 евро (ако не бъркам).

# 418
 • Spain
 • Мнения: 3 682
Здравейте!

Извинете ме, че нахлувам, но имам въпрос. Може би не е много подходящ за тази тема, но може и да има някой, който да отговори на моята питанка.

Тази година решихме да почиваме в Испания и по-точно Торевиеха. Ще пътуваме със семейния автомобил. Начална точка ни е Германия (точно по средата).
По навигация пътят ни минава през Франция и от там Испания.

Някой може ли да ме ориентира какви са пътните такси за тези две държави?

Предварително - Благодаря!


в Испания до торевиеха можете (мисля ) да стигнете без да се качвате на платена магистрала . Във Франция,безплатно (може би грешно зададени параметри) пътувахме 12 часа(към Германия)..познавах всички френски крави по полята, минавахме по двупосочни шосета с ужасен трафик, без възможност да изпреварим и така често с 40 км/ч...в Испания си има безплатни магистрали .

Общи условия

Активация на акаунт