Покупката на нов дом с ипотечен кредит може да се превърне в кошмарна задача, ако не сте подготвени. Хилядите документи, одобрението за #кредит и огледите могат да се окажат един омагьосан кръг. За да минимизирате загубата на време и пари, може да използвате наръчникът "Моят нов дом", който дава полезни съвети и напътствия от идеята за закупуване на жилище до нанасянето в новия дом.

Колкото и да са улеснени процедурите по кандидатстване и одобрение за #ипотечен кредит, е необходимо да си набавите комплект документи, който ще ви осигури безпроблемно и бързо решение на запитването за заема.

Необходимият пакет документи е от 9 броя и можете да ги откриете в "Моят нов дом":

- Удостоверение за данъчна оценка на имота, който сте  харесали. То е важно, защото играе роля за това какъв процент от цялата сума ще отпусне банката.

- Кадастрална схема на имота или удостоверение от Агенцията по кадастъра и скица на имота. Този документ ни е нужен при прехвърлянето на собственост.

- Удостоверение за семейното положение. То ви трябва, когато вписвате собственика на имота.

- Удостоверение за тежести в обезпечението в полза на трети лица. Този документ се издава за 10 години назад. Той доказва дали имотът, който искате да купите, вече не е бил ипотекиран в полза на трети лица.

- Удостоверение за семейна имуществена общност. Това доказва, че сте достатъчно финансово обезпечени, за да покривате кредита си.

- Удостоверение за наличието или липсата на публични задължения за физически лица. Този документ ви е необходим, за да може да удостоверите, че нямате наследени задължения.

- Експертна оценка за недвижимия имот, който искате да купите. Това е полезен документ за вас и банката, защото показва реалната стойност на имота и също играе роля при процента финансиране, който банката ще ви отпусне за закупуване на жилището.

- Предварителен договор между купувач и продавач. Този документ ще ви е необходим, за да удостоверите сделката пред банката.

- Удостоверение за доход. Може да получите такова от работодателя си и с него доказвате, че можете да покривате кредита си.

- Копие на документ, удостоверяващ собствеността на имота, който искате да купите. Този документ дава сигурност, че няма да попаднете в имотна схема.

След като сте набавили цялата необходима документация, идва моментът, в който кредитът ви е одобрен и ставате притежател на собствен дом. Еуфорията е толкова голяма, че понякога забравяте важни подробности, които идват след това, а именно:

- Да смените партидите на всички комунални услуги – ток, вода, парно и т.н. В противен случай може да се окаже, че дължите пари за услуги, които не сте използвали.

- Да се погрижите домоуправителят да извърши необходимите действия по регистрацията.

- Да впишете сделката в агенцията по вписванията.

- Може да промените постоянния си адрес.

- Ако сте младо семейство и очаквате дете, възползвайте се от данъчни облекчения. Банковият ви консултант може да ви даде повече насоки.

Бонус съвет: Упълномощете съпруга/ата си да извършва изброените по-горе действия от ваше име, така ще си спестите немалко бюрокрация. И най-важният съвет - да се радвате на новия си дом със семейството си!

#UniCreditBulbank
#ИпотеченКредит

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 11:57 от Редактор***