Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 267
Здравейте, драги хора Bowtie

Предполагам, че не съм единствената с проблемни съседи, неподдържани общи части и тем подобни драми. Живея в блак с 1 вход (12 апартамента) и стигнахме до там, че вече дори няма пари за чистачка, тъй като никой не внася пари за членски внос. Това лято собственоръчно съм пръскала мазета и вход против бълхи, сменяме крушки ние, но това честно казано не ми се вижда като опция за времето напред. Да не говоря за всички останали филми свързани с ремонти, тн тн тн Confounded Triumph Head Band

Та, въпросът ми е - ползвате ли услуги на т.нар. професионални домоуправители, фирми за управление и поддръжка на имоти? Какъв е принципът им на действие - сключвате договор, после.. как "принуждават" враждебно настроени съседи и липсващи такива да плащат Laughing
Като цяло идеята ми е да съм спокойна,  че живея в един чист и поддържан вход...

# 1
 • Мнения: 1 475
За да сключите договор с такава фирма не е ли нужно съседите да се подпишат, че искат точно с тази фирма да се работи.
Не може ли да се обърнете към общината, за да Ви задължат с такъв домоуправител?
И вие във входа нямате ли домоуправител към момента?

# 2
 • Мнения: 15 195
Това е фирма, която взема такса за услугата да събира пари от живущите. Плащат сметки като общата вода и ток. За ремонти не знам как стоят нещата.
Трябва да са съгласни собствениците, защото ще им се увеличи таксата. Щом сега не събирате пари, не знам дали ще се навият за повече. Ако събирате по 10 лв. на апартамент сега, после ще е по 15-20 лв.
За мен лично не носят нищо кой знае какво като плюсове за входа. Единствено спестяват на домоуправителя разправиите по събиране на такси и плащане на сметки. Обаче колкото той има успех това, толкова и те. Не мисля, че имат някакви по-специални механизми за неизрядните платци.

# 3
 • Мнения: 7 964
От неизрядните платци парите могат и трябва да се съберат по съдебен път.

# 4
 • София
 • Мнения: 267
По ред на въпросите:
1. Да, изисква се свикване и решение на ОС на ЕС. По принцип се свиква и е нужно около 70% да присъстват, ако ги няма - отлага се с час, тогава са нужни 30%, ако няма - отлага се за следващ ден и решението се взима независимо колко собственици на идеални част присъстват. Другите могат да обжалват макс до месец след като е изготвен Протокола. Това не мисля, че ще е проблем при нас..
2. Домоуправител в последните 10год са двама човека, които вече са на възраст, със заболявания и не могат да се занимават. Аз се опитах да поема някакъв ангажимент, но беше плачевно положението. Така че - де факто нямаме домоуправител Simple Smile
3. Сега искаме по 4-5лв на живущ в апартамент, дори и това не може да се събере.

Вече не знам какво да направя и как да спася от саморазрушение и зарази блока ни. Никой не поема отговорност за ремонти. На 2-я етаж правиха ремонт - през балкона изхвърлят дограми на тревата в двора, стояха 2 месеца.. Съседи от последен етаж имат нужда от ремонт, заради течащ покрив - никой не иска да дава пари, улуците такат по стените, мазилката се мокри и пада.. трагично е. Tired Face Скоро сигурно и тока на стълбите няма да може да се плати.
Искам да съм сигурна, че наемайки фирма, тя ще събира таксите (вкл и по съдебен ред), ще се грижи за входа и за изрядността му.

# 5
 • Мнения: 7 964
Когато ние се нанесохме в жилището ни, в блок с 32 апартамента положението хич не бше розово. Покривът над нашия апартамент беше протекъл. Оправихме го и връчихме фактурата. Скачаха срещу нас, плюха ни, отказваха да дават пари. Подходих с лошо - отидох на среща с адвокат, който ми разясни какви са ми правата. Набързо платиха, е не цялата сума но ремонта, но много голяма част. От както се нанесохме направихме много за нашия блок, въпреки че с мм нямаме общо с ОС. Вече се събират дво,но по-високи такси на член на семейството, създадохме фонд за ремонт и по него се събират месечно пари, както е и по закон, обсабихаа се паркоместа, за които вече събираме месечни такси, преди целият квартал паркираше свободно на тази площ, която е реално собственост на всички и тн. Много нерви ми костваше, много. Основно аз бях инициаторът, който четеше и се разправяше с адвокати. Започнахме да събираме символична такса и от собствениците на гаражите. Дори и сега парите от мес.такси стигат точно за плащане на общите разходи, но поне вървим във вярната посока, а и имаме пари във фонда за ремонт.

# 6
 • Мнения: 1 027
Ние имаме такъв нает домоуправител. Преди беше пълен хаос и вечни скандали, а сега всичко е уредено, правят се ремонти и т.н.
Но поне трябва минимално разбирателство на съседите, за да се съгласят за идеята.

# 7
 • Мнения: 7 183
обсабихаа се паркоместа, за които вече събираме месечни такси, преди целият квартал паркираше свободно на тази площ, която е реално собственост на всички и тн.
Започнахме да събираме символична такса и от собствениците на гаражите.
Тези две самоинициативи ми станаха интересни. Можеш ли да ми обясниш, как е обосновано събирането на такси за паркомясно и гаражи?

# 8
 • Мнения: 15 195
И на мен ми стана интересно...! Освен ако паркоместата не са собственост на строителя и да са продадени/отдадени под наем, как ще събирате пари за тях?
От гаражите защо? Все едно да ми събират такса, че имам мазе?

# 9
 • Мнения: 7 183
Някак абсурдно ми изглежда, особено за гаражите. Нали и за тях си плащат данък сгради,  даже и такса смет.

# 10
 • Мнения: 8 992
Така, да отговоря и аз.
Живеем в осеметажен блок но с по два апартамента на етаж, та сме само 16. Като се преместихме преди 18 години, живееха хора над 50 г. Беше ужас.без домофон но ключ за врата на входа ( и той често счупен) ,без осветление а, че било скъпо. Дори бяха махнали осветление в асансьора, то и той  често не работеше ( ние сме на последен етаж), покрива -тече, съдът за парно горе-долу пробит, тавана на входа- тече, рамките на прозорците - изметнати, крушката на входа- вечно открадната. Имаше график за чистене на входа по апартаменти, всяка седмица един спартамент. Да съм метяла всеки ден... Мъжът ми като един от най-младите собственици стана домоуправител, уж че е по-разтропан. Мале колко сложно беше всичко. На събранията мълчат като дупета , а после всеки се изрежда пред нас да говори срещи всеки.идваха да ни се оплакват от съседи - кой шумял кой наводнил. Не дават пари, крият се.

И така допреди 5 години, когато мъжът ми реши че ще ни оправи само професионален домоуправител. Не знам как убеди всичко от входа ( и пенсионерите ) да се съгласят. Но откак имаме такъв се родихме. Няма проблем със събирането на пари, дори такива които дължаха на входа с години си платиха неплатените вноски.
За пет години тези домоуправители организираха ремонт на покрива, канала,покрива на входа, сложиха домофон, смениха дограми, напрвха ремонт на входа-, има си чистачка,  всяка пролет се пръска за хлебарки и мишки, просто няма такава прелест. Звуча малко като реклама но ни е самата истина. Няма да казвам ни града ни фирмата,но си вършат работата за която им плащаме по 3 лева на апартамент месечно. Струва си комфорта.

# 11
 • Мнения: 3 197
Това с частния платен паркинг ми стана и на мен интересно. Защо просто не си сложите бариера? Иначе кой точно се занимава с издаването на белжки за платените такси, внасянето на данъци върху тези пари и тн.?

# 12
 • София
 • Мнения: 267
_re_ge, аз се притеснявам, че като сме малко апартаменти, няма да имат финансова изгода от нашия блок, но ето, че и вие не сте кой знае колко. Как изведнъж така се променят нещата и съседите почват да си плащат. Също така и ако не се внасят вноските, както е сключен договора с фирмата - може ли да се пекрати? Т.е. чудя се как фирмата си избива парите, ако внасяме по 3-5-10лв Open Mouth

# 13
 • Мнения: 8 992
Да уточня
Вноската за четири човека пълноплащащи на месец е около 22 лева. От тях 3 лева за домоуправител месечна такса на апартамен и пет лева в касата за големи разходи (така е решил входа)  Останалото вече са общите разходи по входа - ток, вода, чистачка - като се плаща на човек и ако сте трима таксата е по-ниска. За деца до седем сме решили да не плащаме. Един апартамент пустее - те не плащат месечните разходи, само големите ремонти.
Освен това всеки месец окачват на таблото разни бележки и вкл. Кой какво дължи или не е платил. Като повиси това нещо една седмица на входа и никой не го къса , много бързо някак се издължават хората...

# 14
 • Мнения: 735
При нас е около 10лв на човек, ама са пари на вятъра. Входа не е чистен от 3 седмици, пълна кочина е. Ако решат да чистят е само с вода и парцал. Поискахме свикване на общо събрание да се види състоянието на покрива, никаква реакция. За събиране на пари обаче равни нямат. На майка ми се опитват 3ти път да й вземат пари за април 2017г. които тя пред мен плати, после докато ме няма платила втори път, да не би случайно тя да бъркала. Сега й ги искат пак. Няколко осветителни тела имат нужда от крушки, никой не минава да ги види.Като цяло не сме доволни въобще.

Общи условия

Активация на акаунт