Фактори, които отключват появата на акне и го задълбочават

Разбирането за потенциалните отключващи фактори, които могат да причинят и влошат петната по кожата, може да ви помогне да облекчите симптомите и да подобрите състоянието на кожата си. Тук ще прочетете някои от най-често срещаните от тях:

Хранене
Макар проучванията за влиянието на диетата върху акнето да са неубедителни и противоречиви, повечето учени са съгласни, че високият гликемичен индекс и млечните продукти могат да влошат състоянието на предразположената към петна кожа. Опитайте да замените храните с висок ГИ (например рафинирани храни като бялата захар и белия хляб, сладките храни, картофите, белия ориз) с храни със среден до нисък ГИ, които освобождават захари по-бавно (например варива – боб и леща – и пълнозърнести храни, някои плодове и зеленчуци).
Омега-3 и Омега-6 са мастни киселини с изключително важно значение за здравето на тялото ви. Това, което е особено важно, е съотношението между тях, тъй като то спомага за модулиране на възпалението. За да се справим с липсата на баланс, учените препоръчват да консумираме повече Омега-3 мастни киселини.

Тютюнопушене
Проучванията сочат, че тютюнопушенето задълбочава акнето, като причинява оксидативен стрес на кожата и променя състава на себума.
Проучване, проведено сред 1000 жени, показва, че делът на страдащите от акне е значително по-висок сред пушачите.

Медикаменти
Някои лекарства като антидепресантите, антиепилептиците и стероидите са известни с това, че провокират появата на акне. Продължителната употреба на антибиотици също може да увреди стомашно-чревната флора и да окаже влияние върху здравето на кожата.
Прекомерната употреба на андрогени може също така да способства за развитието на акне. Фулминантното акне – рядко състояние – е страничен ефект на употребата и злоупотребата с анаболни стероиди от някои бодибилдъри.

Неправилна грижа за кожата
Редовното и старателно почистване е важна стъпка от грижата за предразположената към петна кожа, но грубите почистващи средства на основата на сапун и прекалено горещата вода могат да нарушат естествения баланс на кожата и да влошат симптомите.
Някои продукти за грижа за кожата и гримът също са мазни и комедоногенни и е добре да бъдат избягвани.

Стрес
Някои изследователи смятат, че стресът може да накара тялото да произвежда повече инсулин. Инсулинът стимулира андрогените (мъжките хормони), които от своя страна стимулират прекомерното производство на себум (себорея) и хиперкератинизацията (свръхпроизводството на клетки, което води до запушване на мастните жлези), които представляват основни етапи в развитието на петна по кожата.

Слънце
Има различни мнения за влиянието на слънцето върху акнето, но макар повечето хора с акне понякога да мислят, че състоянието на кожата им се подобрява от слънцето, повечето специалисти са съгласни, че ултравиолетовото лъчение всъщност влошава акнето.
Слънцето изсушава кожата и дори мазната кожа се нуждае от хидратация. Когато прекомерното излагане на слънце изсуши кожата, мастните жлези започват много усилена работа. Това прекомерно производство на себум, известно като себорея, е един от ключовите етапи в образуването на петна.Съвети за овладяване и намаляване на акнето

Без докосване
Върховете на пръстите ни са покрити с бактерии и лесно ги разпространяват по цялото ни лице. Така че се старайте да докосвате лицето си по-малко и си измивайте ръцете по няколко пъти на ден, за да разпространявате по-малко бактерии, ако и когато го докосвате.

Никога не чоплете петната си
Това може да бъде много изкушаващо и изглежда като най-доброто решение за отстраняване на гной и намаляване на подуването. Но чопленето на петната не е добра идея, тъй като бактериите се разпространяват и влошават положението.

Поддържайте чисти предметите, които влизат в досег с лицето
Перете редовно калъфките на възглавниците си, шалове, шапки и др., почиствайте очилата си и мобилния си телефон, който постоянно е в допир с бузите. Важно е да миете редовно и апликаторите и четките, с които нанасяте грима си.


Повече полезна информация и съвети за правилна грижа за кожата, склонна към акне, можете да прочетете ТУК.

Последна редакция: чт, 04 окт 2018, 11:15 от Pедактop