Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 5

 • 100 544
 • 906
 •   1
Отговори
 • Мнения: X

Какво трябва да се гледа, когато се избира съд за готвене
Скрит текст:
1.   Производителят трябва да е посочил технологичния процес на производство и основните характеристики на изделието – срок на годност, температурна резистентност, сертификати, материали.

2.   По-безопасни материали:
Стъкло – (напр. Simax, Pyrex)
Стъклокерамика – (напр. Pyroflam - Pyrex (но залепва и трудно се мие), Visions  - неудобството е, че лесно се чупи (изключение прави серията Vitro Ceramic Pyroflam на Pyrex, които са с гаранция от -40° до +800° С), керамични със стъклена глазура BergHOFF - почистват се лесно, вкл. и в миална машина)
Глина – (напр. Römertorf) - има особеност в подготовката за употреба на неглазираното глинено изделие
Керамика – (напр. Staub, Emile Henry (залепва, но лесно се мие)
Качествена стомана 18/10 – (напр. Silit, WMF), ако съдържа никел, то той може да предизвика алергии. В стоманените съдове не е добре да се съхранява храна.
Металокерамика – (напр. Silargan – Silit (серията Silargan не съдържа никел)

3.   Безвредни повърхности:
(могат да бъдат върху стоманена, алуминиева или многопластова основа)
Керамични – незалепващи покрития, безвредна алтернатива на тефлоновите – (напр. Elo, Cera Protect - Silit, Ceratal - Fissler и др.)
(Внимание! Керамичното покритие на Delimano не е незалепващо!)
могат да бъдат произведени с/без нано- технология (напр. с – Beka),
могат да имат ниска/висока температурна резистентност,
могат да съдържат примеси от полимери и други вещества,
могат да бъдат със слаба устойчивост и здравина (напр. GreenPan)

Емайлирани – с дебел пласт непорест емайл. Има предложения с антибактериален емайл, които са неприемливи (напр. Riess и мн. др.)
емайлиран чугун – (напр.Le Creuset, Fissler, Chantal, Le Chasseur, Heuck, BergHOFF, Lodge, Staub)
емайлирана стомана – 
въглеродна стомана с восъчно покритие – mineral B element – (напр. De Biyer)

Други повърхности:

Чугун с титан
Анодиран алуминий
Титаниево покритие –
съдържа Тефлон – (напр. Scanpan)
не съдържа Тефлон – (напр. Titanium 2000 Plus Non-stick  на SKK)

4.   Не толкова вредни, колкото неудобни съдове:
Неемайлиран чугун – тежък, лесно ръждясва, трябва да се омаслява, преминават железни йони в храната, непригоден за готвене на кисели храни – домати, и др.
Твърдо анодиран алуминий Hard-Anodized Aluminum – повърхността е обработена така, че върху алуминия е образуван свръхтвърд филм от алуминиев окис – по-твърд от неръждаемата стомана. Така алуминият се изолира от храната, за да не попадат в нея токсични съставки. Съдовете не са подходящи за ползване върху индукционни котлони и миене в съдомиални машини. При издраскване има вероятност алуминиеви йони да попаднат в храната.

На индукционни котлони се готви в съдове от феромагнитен материал. Mоже да се ползват съдове с ударно споено стоманено и алуминиево дъно impact-bonded stainless steel and aluminum base (напр. Circulon Infinite, също и Titanium 200 INDUCTION на SKK). Може да се ползват съдове със стоманена основа. При тест с магнит стоманата, която привлича магнита е годна за индукционен котлон.

5.   Съдовете не трябва да съдържат органични съединения, алуминий, мед, кадмий, олово, нано-частици.
Органични съединения
-Силикон – багрилата в некачествените силикони отделят вредни метали – зелените – хром, сините – кобалт, червените – кадмий. Некачественият силикон има полимерни пълнители (проба с огъване – не трябва да се появява белезникава линия по ръба)
-Флуоровъглеродни съединения:
   Polytetrafluorethylene PTFE – политетрафлуоретилен – тефлон - при нагряване освобождава токсични съединения, които учените свързват с редица болести, например рак, проблеми с органите – (напр. Tefal, Pensofal, Scanpan, Lumenflon, Hydrolon);
   Perfluorooctanoic acid PFOA – перфлуорооктанова киселина - синтетичен химикал, който се използва в производството на традиционни съдове за готвене с незалепващо покритие. Въпреки че PFOA не присъства в крайния тефлон, може да се формира като газ, когато покритието се подлага на висока температура и започва да се разгражда. Веществото е канцерогенно при животни, води до рак на тестисите, панкреаса, млечната и тумори на черния дроб, установени при опити с плъхове. Работниците, изложени на PFOA имат повишен риск от рак на задстомашната жлеза и мъжката полова система. Многобройни проучвания са показали, че PFOA променя репродуктивните хормони при мъжете, което води до повишени нива на естроген и тестостерон. Наличието на веществото увеличава с 25% нарушенията във функциите на щитовидната жлеза;
-Polyetherketone PEK – полиетеркетон -  ползва се в покрития  (напр. Durit – WMF)
-Пластмаси – PVC - поливинилхлорид, PS - полистирен, PC – поликарбонат и др.
Метали
-Алуминий – алуминият преминава в храната във вид на соли с органичните киселини, но и без да е в съединения алуминият е токсичен.
-Мед – при нарушение на калаения слой на калайдисаните медни съдове медта, съединена с киселините от храната образува токсични съединения.
-Кадмий – силно токсичен метал, абсолютно неприемлив за използване при направа на съдове за готвене.
-Олово – съдържа се в стъклени съдове (безоловното стъкло е скъп материал и няма как съдът да е евтин и да е от безоловно стъкло) и в някои глазури и/или багрила на керамичните и порцелановите съдове. В зависимост от вида им, оловни съединения могат да се отделят при досег с храната, както и под формата на изпарения при висока температура (над 600 градуса), която е доста над температурата при която се готви в кухнята.
Съдове, произведени с нано-технологии – не е доказано, но частици с нано- размери при високи температури биха могли да преминат в храната. Частици с подобни размери лесно преминават през кръвоносни съдове и тъкани и дори да променят структурата на ДНК.
Многопластови съдове – между пластовете на съдовете най-често се добавят вредни полимери за адхезия Titanium 2000 Plus Non-stick.

6.   Не трябва да съхраняваме сготвена храна в метални съдове, за да прекъснем възможмостта храната да взаимодейства с металните йони.

7.   Оригиналните съдове от добри марки винаги имат книжка с инструкция. Трябва да се чете инструкцията. Някои съдове след като се купят преди да започне редовната им употреба трябва да се свари оцет, други да се намасляват след първото или след всяко измиване и т.н.
How To Choose and Buy Cookware - Guide to Choosing Cookware

Cookware review

TOP 10 Stainless-Steel Cookware 2017

Дискусия за Stoneline

За керамиката

Как да направим тигана незалепващ

Ето тук може да намерите едно добро обобщение на препоръките в първата тема

 

Последна редакция: пн, 08 окт 2018, 10:17 от Анонимен

# 1
 • Мнения: 1 298
Благодаря за новата тема и имам един въпрос, как си чистите тиганите от външната страна, няма значение вида. Готвя на газ и след известно време пожълтяват. Първоначалният им вид го няма вече. Пробвах с най различни обезмаслители, сода, циф и нищо и нищо Sad . Не мога да купувам и нови тигани всяка година.

# 2
 • Мнения: 1 226
Благодаря за новата тема! Сега, връщайки се към ревюто на Мирелка си припомням, че тя имаше негатвно мнение за изпичането на емайлирания чугун... Интересно ще ми е да чуя мнение на някой със същия тиган, който не е изпечен (грил, емайлиран чугун). Аз вече го изпекох, така че е късно за мен, но пък обмислям закупуването на тенджера от емайлиран чугун. Нея не ми се вярва да трябва да изпичам. Мисля да е Икейска. Тези на Лава не са много по- скъпи, но ще и дам шанс на Икейската. Лошото е, че не мога да я пипна и видя, само в София имат изложени в магазина, трябва да я поръчам и да се моля да дойде без случаен дефект

# 3
 • Мнения: 15 654
Аз се сдобих с тенджера и тиган на Лава. Трябва ли да ги третирам с нещо, преди първото използване?

# 4
 • В градината...
 • Мнения: 15 036
Аз имам тиган, който не съм пекла. Даже тогава не знаех, че трябва да се пече.
Не го и мия, той си стои под навеса, само го захлупвам котките да не го облизват до следващото печене.

# 5
 • Ст.Загора
 • Мнения: 512
Здравейте, виждам че тук сте много добре запознати със съдовете за готвене . Въпроса ми е , какво ще кажете за съдовете от био гранит ? Вече са купени де Grinning , комплект от 3 тенджери и един тиган .

# 6
 • Мнения: X
Здравейте и от мен в новата тема!

Благодаря на Бабата на Роузи за нея.

Само да кажа на Фиффи,

че бях си взела тенджера на Стауб и тогава бях много доволна от нея, понеже нямах сравнение с Крюзе, същия размер. Един път обаче, готвих нещо и беше загоряло на дъното. Побутнах с лопатката и то взе, че се отлепи с все емайлираното покритие около него. Изтръпнах от ужасТ. Хвърлих манджата, обадих се в Амазон и слава богу ми я приеха обратно, като ми възстановиха цялата сума. Сега, след като купих Крюзе Сигнейчър 24 см, мога да направя разликата. Крюзе печели с убедителна преднина. Дръжките са по-удобни, гладкото светло покритие е един лукс просто - яденето изглежда апетитно, а по стените не се омацва толкова. Фирмата Крюзе твърди, че благодарение на съвсем гладкия емайл се мие по-лесно, вярно е. Отива много по-малко вода за миене отколкото при Стауб, а също и време, и труд.Тежестта изобщо не се усеща. Това е според мен благодарение на конструкцията и новите дръжки при модела Сигнейчър.

Kristaline,
по непотвърдени данни, икейските чугунени съдове се правят във Франция. Така четох в един форум. Имаше добри отзиви. Те по-евтини ли са от Лава?

# 7
 • Самоков
 • Мнения: 528
И аз да се отчета за грил тигана на Лава от промоцията в Метро. Намазах го с олио и го пекох 1 час на 200 градуса във фурната, за щастие мазнината не потече. Получи се въпросното лъскаво покритие. Предварително бях мариновала и намазала с олио вратни пържоли, залепиха се на тигана. Сложих и няколко разрязани на половина пресни гъби, те не се залепиха. А какъв пушек настана, не е за приказване. Два дена след това готвене си проветрявах къщата. След като изстина го накиснах с вода за една нощ. На сутринта два часа го търках, слагах го да завира с вода и какво ли не и така и не успях да го почистя от остатъците от храна, но пък за сметка на това, падна почти цялото изпечено покритие. Приготвената в него храна беше вкусна, но аз не обичам да робувам на вещи, те трябва да ми служат не аз на тях. Сигурно ще трябва да мине време за да се реша отново да го ползвам. Имам стоманен тиган "Солинген" на 15 години и за мен лично той е по-добър.

# 8
 • Мнения: 970
Набелязах няколко тави и тигани на Хром Силистра, обаче попаднах на тая тема:

http://novosemeistvo.bg/forums/index.php?topic=196.0

Четвъртото мнение твърди, че не били добре, защото имало никел... То няма как да е хромиран един съд и да не е хром-никел. Някой може ли да се изкаже компетентно или да обори това съмнително твърдение? Мисля, че всички метални чинии и паници отпреди 40-50г винаги са били хром-никел.

Другият въпрос е относно форма за кекс - има ли нещо подобно неръждаемо? В Икеа има някаква форма, но е алуминий.

# 9
 • Мнения: X
И аз да се отчета за грил тигана на Лава от промоцията в Метро. Намазах го с олио и го пекох 1 час на 200 градуса във фурната, за щастие мазнината не потече. Получи се въпросното лъскаво покритие. Предварително бях мариновала и намазала с олио вратни пържоли, залепиха се на тигана. Сложих и няколко разрязани на половина пресни гъби, те не се залепиха. А какъв пушек настана, не е за приказване. Два дена след това готвене си проветрявах къщата. След като изстина го накиснах с вода за една нощ. На сутринта два часа го търках, слагах го да завира с вода и какво ли не и така и не успях да го почистя от остатъците от храна, но пък за сметка на това, падна почти цялото изпечено покритие. Приготвената в него храна беше вкусна, но аз не обичам да робувам на вещи, те трябва да ми служат не аз на тях. Сигурно ще трябва да мине време за да се реша отново да го ползвам. Имам стоманен тиган "Солинген" на 15 години и за мен лично той е по-добър.

nelly_d,
мисля, че не е било нужно да го печеш, дори и да пише така в упътването. Патината, която прави така, че яденето да не залепва, при емайлирани тигани се образува от мазнините на храната, които чрез високите температури полимеризират. Това става постепенно, по малко, на много тънък слой.
Храни, които имат доста мазнини, като вратните пържоли пушат доста при печене на високи температури. На средни температури обаче не става такава вкусна коричка.
Ако яденето се притисне с тежест (тенджера с вода или даже празна), не е нужно толкова висока температура, за да стане вкусно, съответно и пушекът намалява значително.
Скрит текст:
Вчера тренирах за зимата, когато няма да пека на терасата, а вътре. Получи се много добре като вкус, всъщност нямаше пушек, а обикновените, леки изпарения. Температурата на 4 от 10, парчетата суров бекон (коремната , мазна част) предварително намазани с подправки и олио(5мл) ги сложих на грила и отгоре сложих тенджера, пълна с вода. Една част от мазнината на месото се стопи и потече към края на тигана, където я попивах отвреме навреме със салфетка. Според мен стана по-вкусно така, отколкото без притискане, защото отчасти е станало и задушаване на месото и то беше по-крехко за дъвчене, а кожичката беше мека като дъвка, иначе тя винаги е много твърда.


Не съм сигурна, че 200° е била добро решение за изпичането. На мен при 200° ми падна патината на Лоджа и трябваше да го сезонирам отново. Може би тази прекалено висика температура е причината да падне покритието от твоя тиган.

# 10
 • Мнения: 15 654
Правилно ли съм разбрала, че преди първото ползване трябва да намажа тигана с олио и да го пека 1 час на 200 градуса?!
А тенджерата какво да я правя?!
Това майтап ли е?

# 11
 • Мнения: 1 226

Kristaline,
по непотвърдени данни, икейските чугунени съдове се правят във Франция. Така четох в един форум. Имаше добри отзиви. Те по-евтини ли са от Лава?

Гледала съм само универсални размери. Икейската емайлиран чугун, 3 л., ширина 24см, е на цена 79.90лв. Много кокетна- бяла, харесах я, сладурска ми е. Новата ми кухня ще е в бяло. На Лава същата тенджера е на цена 131- 134лв. (в зависимост от модела). Лава пък имат 25години гаранция. Абе въобще, намеря ли минус на едните, веднага намирам минус и на другите. Буквално съм на кантар, но клоня към Икея- нека учебната ми да е нещо по- земно. Като стана мастър тогава ще се хвърлям на едро. Нещо ме тегли към тях. Сигурно щото съм стисната Satisfied

Нели, не бързай да отписваш тигана. И аз бях малко гневна. Прочетох какви може би са причините. Следващия път няма да прибирзвам да ги обръщам и ще ги изчакам хубаво да се изпекат, за да не заплепнат. Ще пробвам и на по- ниска степен на котлона, май пушело по- малко така. Също отчитам моя грешка, че изрично пишеше малко мазнина, а аз като мариновах зеленчуците малко се олях, ако мазнината е била в повече може и затова да е залапнал, знам ли...

# 12
 • Самоков
 • Мнения: 528
Пекох на 200 градуса, защото така пишеше в сайта на Лава и аз веднага послушно изпълнявам. Може и да пробвам /като ми поотмине/ на по-ниска температура, сега котлона ми беше на 6 от 10. Иначе не обърнах месото веднага изчаках го 3-4 минути без да пипам.

# 13
 • Мнения: 1 226
Същата инструкция следвах и аз. Но защо- да ме пита някой. Доверих се на един сайт, а не на оригиналната книжка директно от производителя. Там не пише подобно нещо. Аз пекох на  котлон, степен 3/6. На десетата минута повдигнах слайса тиквичка и залепна. Следващия път ще чакам поне 15. Струва ми се, че 3-4 са много недостатъчни Simple Smile

и тъй като следва да се сдобия скоро и с такава тенджера имам въпрос- можете ли да ми препоръчате хубави прибори- за разбъркване, за раздробяване на храната, докато се готви, които наистина не надраскват повърхността? Имам шпатулка тефал, ами тя надраска тефалски тиган.... Не е съвсем съд за готвене, ама е за готвене. Ще ме извините, че малко съм извън темата Simple Smile

Последна редакция: пн, 08 окт 2018, 16:46 от Kristaline

# 14
 • Мнения: X
Тези степени на котлоните са много относителни като показател. Температурата трябва да е нитo ниска, нито висока, а точно походяща за тигана и котлона. Всеки трябва сам да си изпробва.
Изпичането на чугуна е процес, при който мазнината се полимеризира.
Това означава, че има значение какво точно олио, при какви градуси ще се ползува за сезонирането.
Моят Лодж го пекох с ленено олио на 180 градуса. Taкъв съвет бях прочела и го използувах.
На страницата на Лодж пише соево олио и 200 градуса.
Получи се доста здрава патина, докато не правих кисело зеле в този съд. Тогава патината падна.
Не бях обърнала достатъчно внимание на описанието, че не се препоръчва готвене на кисели продукти.

И точно по тази причина се питам, каква е ползата от този емайл при съдовете на Лава, след като трябва да се сезонира, все едно е суров чугун? Нали така образуваната патина, при готвене на сос болонезе например, ще се разтвори във соса?

Общи условия

Активация на акаунт