Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 окт. 2018, 18:25 ч.

След депозитите накъде? - 2 тема

 • 16 190
 • 146
 •   1
Отговори
# 135
 • Пловдив
 • Мнения: 261
Здравейте! От банката настоятелно ми предлагат да инвестирам във фонд "Амунди". Като прочетох описанието, на пръв поглед звучи добре, но ми се иска да чуя вашето мнение. Какво мислите, има ли смисъл или е по-добре застраховка със спестовен характер? За застраховка може би ми е малко късно, след 20 години ще съм на 65 Simple Smile. Четох назад мнения, но към днешна дата какво мислите?   

# 136
 • Мнения: 30 486
Коя банка?
И аз се интересувах от тези фондове, но се отказах заради таксите.
Застраховка в никакъв случай! "Спестовна" е само името, за заблуда. Naughty Накрая вземаш в пъти по-малко.

# 137
 • Пловдив
 • Мнения: 261
Уникредит.

# 138
 • Мнения: 455
Здравейте! От банката настоятелно ми предлагат да инвестирам във фонд "Амунди". Като прочетох описанието, на пръв поглед звучи добре, но ми се иска да чуя вашето мнение. Какво мислите, има ли смисъл или е по-добре застраховка със спестовен характер? За застраховка може би ми е малко късно, след 20 години ще съм на 65 Simple Smile. Четох назад мнения, но към днешна дата какво мислите?  

За размишленията ти относно застраховката - какво означава късно? В България на 40-45 години тепърва се "отварят" хората да правят застраховане, било имущество, здравно или живот, без значение рисково или "спестовно" - рентно. Накрая, няма култура и традиции все още, ниската финансова култура също накланя везните.
Плюс, идеална е възрастта 45г. - точно да се сключи 20 годишна полица до 65 - около възрастта за пенсиониране.
Условието е човек да е здрав и застрахователя да го иска, защото вече никой не взима и не иска всеки за клиент. Говоря за сериозните компании, които са точно 2-3. Минаха тези времена.

Дева абсолютизира, както винаги. Едностранно, ако се гледа на нещата, да, поскъпнаха полиците, респективно цената на риска и удоволствието да имаш хубава застраховка, е по-висока отпреди 5-10 години. Нормално, всичко поскъпва, инфлация. И, не, дори сега не е "в пъти", а е да кажем около 10-15% спрямо компаниите и срока. Но, като се счете ползването на данъчните облекчения, все пак някаква доходност за дългия срок, сигурността, несеквестируемостта, може и индексация да се включи, и т.н., нещата ще се изравнят поне накрая, плюс не се знае ако има заболявания или злополуки какви обезщетения ще се плащат през целия срок, и накрая отново си получаваш "спестеното"или т.нар. гарантирана застрахователна сума.

Последна редакция: чт, 11 апр 2019, 16:41 от FragranceFanatic

# 139
 • Пловдив
 • Мнения: 261
Преди около месец и за застраховка се чудих доста, но вниманието ми се отклони от други неща, та сега пак това идва на дневен ред. Идеята ми е да инвестирам в нещо, но действително финансовата ми култура в тази насока не е развита добре. Когато ми предлагаха застаховка "Живот" - спестовна, като споменах за вз.фондове, хората казаха "в никакъв случай, няма смисъл" и т.н., но на мен ми звучи добре, предвид това, че ако внезапно ти потрябват тези пари можеш да ги изтеглиш, докато застраховката не е желателно да се разваля, таксите са големи. Но пък от друга страна покрива евентуални рискове, ще имам стотина лева повече след пенсирониране, данъчни облекчения към края на годината...Голяма чуденка.   

# 140
 • Мнения: 455
AIK, явно си попаднала на абсолютни любители и/или хора, които искат нещо да "пробутат" на потенциалния си клиент, в случая - теб, за да ти говорят така. Разбира се, това не ме учудва.
Няма такова нещо, като "това да", "това" не", " в никакъв случай", и такива бръщолевения.
И застраховката, и взаимният фонд си имат своите ползи и хора, за които са подходящи. Всичко опира до момент, финансови възможности, желание, финансов портрет.
Така, като те чета, си точно за най-лесното и простото - застраховката. Лесно, внасяш, знаеш какво получаваш, сигурно и т.н. Фондът не е сигурен, въпреки че от време на време се появяват продукти с гарантиран номинал, но да не дълбая.
От животозастраховане много малко хора в България разбират, и наистина да ти сключат "твоето си". Не прави грешката да влизаш в брокери, особено от "известните". Там няма кой да те консултира. Имай го предвид.

# 141
 • Мнения: 327
Тази българска компания e била седем пъти по-добра инвестиция от Amazon последните 20 г.

"Ако някой ви попита къде според Вас е трябвало да инвестирате преди 20 години, то най-вероятно първата и най-добра възможност, която би Ви хрумнала е - в акции на Amazon, или пък на Apple.

Ако се разровите по-дълбоко обаче ще видите, че тези две компании не са дори в челото на класацията по доходност на щатските пазари за този период от време. Там на първа позиция откриваме компанията за енергийни напитки - Monster Beverage, която за последните двадесет години е донесла на ранните инвеститори доходност от главозамайващите 82 206%.

Или инвестирани 1 000 лева в нея, биха се превърнали в 823 000 лева. Това се равнява на средна годишна доходност в размер на 39.9%.

Ето и как изглеждат компаниите от широкия щатски индекс S&P 500, донесли най-голям доход за инвеститорите през последните 20 години:
За сравнение, втората най-добра щатска компания - Cognizant Technology Solutions е донесла над три пъти по-ниска доходност от Monster - в размер на "едва" 24 370%. Това се превежда като средна годишна доходност от 31.7%.

А популярните имена на компании, като Apple и Amazon са донесли на инвеститорите доходност в размер съответно на 18 019% и 11 265%, или средна годишна възвръщаемост от 29.7 и 26.7%.

Тоест 1000 лева инвестирани в Apple биха се превърнали в 181 000 лева към днешна дата, докато в Amazon - в 113 650 лева.

А какво ще кажете, ако Ви кажа, че има една компания, която "слага в джоба" си дори и доходността на Monster?

При това не е китайска, или компания от друга далечна, екзотична, или непозната държава. Става въпрос за компания от родния капиталов пазар...

И компанията се казва - Хидравлични Елементи и Системи.

За последните 20 години, акционерите на дружеството са получили доходност, след отчитането на дивидента (който заема една сериозна част от доходността около една четвърт) и повишението на капитала на дружеството (със собствени средства) в размер на близо 85 000%.

Това се превежда като средна годишна доходност от близо 40.1% за разглеждания период от 20 години. Най-важното обаче е, че тази доходност поставя българската компания пред най-печелившата щатска такава за разглеждания период от време.

Ще кажете - много е лесно да се говори от историческа гледна точка - или какво е трябвало да направим, ако знаем резултатите. И ще сте напълно прави...

Защото печалбата на ХЕС в далечните години в края на миналия век, изплащания дивидент, или други фактори, не са предсказвали, че капиталът ще бъде повишаван, или че ще видим многократен ръст във финансовите резултати, което да предопредели инвестицията Ви в тази компания...

По-важното в случая обаче, е да се разбере, че и на БФБ могат да се намерят инвестиции, които не просто да носят сериозен доход, а примерно след един дълъг период от време, да могат да влязат сред най-добрите в света! Въпросът е просто да знаете как да ги търсите.

А между другото, шансовете, ако бяхте решили да инвестирате на БФБ преди 20 години в търсене на най-добрата компания, също са били на Ваша страна. Защото на БФБ сините чипове бяха едва десетки компании, докато на щатските пазари са стотици... И ХЕС винаги е била една от тях!

Нещо повече, ако сте били ограничили търсенето си и до високо-дивидентни компании (доказали, че в исторически план се представят по-добре) и такива с потенциал да повишават капитала си, заради възможностите да разширяват бизнеса си и представянето си, то шанса Ви допълнително би се повишил...

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции.
Теодор Минчев"
https://money.bg/finance/tazi-balgarska-kompaniya-e-bila-sedem-p … Uzvy0sZTUDEexaxRE

п.п. Имам ХЕС за съжаление не от 20г....диаманти има на най-неочаквани места, стига да може да ги намериш и разпознаеш.

# 142
 • инфантилно и разглезено хлапе
 • Мнения: 423
Здравейте! От банката настоятелно ми предлагат да инвестирам във фонд "Амунди". Като прочетох описанието, на пръв поглед звучи добре, но ми се иска да чуя вашето мнение. Какво мислите, има ли смисъл или е по-добре застраховка със спестовен характер? За застраховка може би ми е малко късно, след 20 години ще съм на 65 Simple Smile. Четох назад мнения, но към днешна дата какво мислите?  
Стойте надалеч от такива "застраховки".
https://aleksandardyakov.com/taini-zastrahovka-jivot/# 143
 • Мнения: 30 486
Аз откога предупреждавам за т.нар. "инвестиционни" застраховки.

# 144
 • Мнения: 455
Първото нещо, което ще кажа на блогъра е да оправи правописа, че лошо ми стана. Никак не мога да те приема професионално, след като правописът не е безупречен за статия, претендираща да е формално-информативно професионална, защото тук не става дума за пост във форум или лично съобщение, и си личат неволните грешки, а на такива, не се обръща внимание.

Второ, има някои точни неща, но като цяло е миш-маш, а единственото нещо, с което съм съгласен е коментара в жълто за рисковата застраховка живот и повишаването на финансовата култура посредством четене и общуване с хора, знаещи повече от нас, за да можем да изградим сами инвестиционен диверсифициран портфейл. Но дотук  с качествената информация.

Трето, да се научи да генерира сложносъставни изречения, защото в юридическия и финансовия свят, само така можеш да се откроиш и да бъдеш възприет, като авторитет.

Това за консултантите, комисионите, нелоялните практики и истинските професионалисти е бошлаф, пълнеж. В България нивото на 90% от "финансистите" и не само, е от под всякаква критика.

Това, което коментира блогърът за таксите, са общи приказки, изобщо не му е ясно как се сключва застраховка, и че вече не се сключва е така, а се попълва финансов портрет на кандидата, и който прави, знае какво и защо прави, има преддоговорни информации и т.н., произход на пари, декларации за 1 000 неща. Това е в 2019г. и след последните промени в Кодекса и унифицираните Директиви и Регламенти.

Друго, което не му е ясно и се е оплел, като пиле в кълчища, са видовете "живото застраховки".  Поне, като говориш за нещо, и си мислиш, че разбираш, го изпиши правилно. Пише се слято . Изключително объркано е омешал - спестовна класическа, спестовна в индексни фондове, разсрочено плащане, спестовна с индексен сертификат еднократно плащане и заключване на най-високата стойност на дяловете, и последните най-модерни индексни застраховки с гарантиран номинал краткосрочни към средносрочни 5-10 годишни.

Златните години на класическото нискорисково животозастраховане отминаха, защото е такава финансовата конюнктура във финансовия мир, а не че са лоши. Казвал съм преди, че имам познати сключвали полици в EUR 2010-2011 при 5.5% техническа лихва, и цената на риска беше изключително евтина. Сега поскъпна много и има надвнасяне. Такава застраховка не се прави за доходност.

Като цяло не ми направи добро впечатление.

п.с. Към DeVa - my bad, corrected.

п.с. 2 Научете се по-глобално да гледате, моят коментар беше за фрапантни, повтарящи се и десетки очеизваждащи пропуски.

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 20:29 от FragranceFanatic

# 145
 • Мнения: 30 486


Златните години на класическото нискорисково животозастраховане отминаха, защото е такава финансовата конюнктура във финансовия мир, а не че са лоши. Казвал съм преди, че имам познати сключвали полици в EUR 2010-2011 при 5.5% техническа лихва, и цената на риска беше изключително евтина. Сега поскъпна много и има надвнасяне. Такава застраховка не се прави за доходност.
Ето, това е сентенцията.
Темата е за доходност и не е коректно да се заблуждават хората с такива продукти.
Те са хубави, защото покриват рискове, но не и като алтернатива на спестяване и увеличаване на доходите.

Понеже правиш правописни забележки, кълчища се пише. Simple Smile

# 146
 • Мнения: 327
 Рекорден брой от 23 посредници и банки се включват в инициативата „Ден за акции"
Инициативата ще се проведе на 12 юни

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/rekorden-broi-ot- … -za-akcii-283525/

https://www.economic.bg/bg/news/11/yuni-shte-bade-denyat-za-aktsii-na-bfb.html

Пускам тук един материал на Теодор Минчев :

10 фaĸтa зa имoтитe в Бългapия, ĸoитo щe ви зaинтpигyвaт
https://money.bg/property/10-fakta-za-imotite-v-balgariya-koito- … oPoLT9EzmmUh-3wnw

Последна редакция: нд, 09 юни 2019, 11:54 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт