Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 окт. 2018, 18:25 ч.

След депозитите накъде? - 2 тема

 • 19 208
 • 157
 •   1
Отговори
# 150
 • инфантилно и разглезено хлапе
 • Мнения: 476Крайно разочарование от ПИБ след стрес теста!!! 3 години уж поправят слабости след проверката на БНБ и да ти намерят толкова проблеми...явно тези хора или не могат или просто не искат да управляват добре тази банка!!!

Moody's свали депозитния рейтинг на ПИБ до B3 след проверката на ЕЦБ
ПИБ спира да работи с Moody`s, защото й понижи кредитния рейтинг след проврка на ЕЦБ
Вчера, 1 август, Moody`s обяви, че понижава дългосрочния депозитен рейтинг на ПИБ от „B2” на „B3“ и променя перспективата от „стабилна“ на „негативна“, т.е. с вероятност за бъдещо понижение. Намалени бяха и рейтингите на банката за вътрешната стабилност и сила (BCA) от „caa1”на „b3“.
Това е второто поред понижаване на депозитния рейтинг на ПИБ от страна на Moody‘s в рамките на два месеца. На 4 юли агенцията го свали от „B1” на “B2”, като запази стабилната перспектива пред него. С една степен бе понижена и оценката за вътрешната стабилност и сила на банката (BCA). Тогава агенцията мотивира решението си с високият дял на проблемните кредити и значителният обем активи (основно имоти), придобити като обезпечения.

-----------

Причината е слабият резултат от приключилите преди седмица преглед на качеството на активите и стрес тест, извършени от ЕЦБ. Според Moody's проверката е показала, че качеството на кредитния портфейл може да подложи на по-голям риск платежоспособността на банката, отколкото се е смятало досега. Непосредствено след корекцията на рейтинга от ПИБ съобщиха, че още на 21 юни са пратили до Moody's заявление за оттегляне на рейтинга. По принцип международните агенции предоставят услугите си срещу заплащане, но е честа практика те да предоставят и непоискани рейтинги.


https://www.capital.bg/biznes/finansi/2019/08/03/3946750_moodys_ … a_pib_do_b3_sled/

# 151
 • Мнения: 349
една голяма промяна...

Новият безплатен брокер
Търговията с акции без комисиона става по-достъпна благодарение на млади подривни компании

https://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2019/08/16/3951384_n … bezplaten_broker/

# 152
 • Мнения: 2 865
Здравейте, от известно време се опитвам да обогатя финансовата си култура, т.к годинките си минават, а с пенсия в Бг няма как да се живее нормално. Т.е на мен целите са ми дългосрочни за подсигуряване на старините.
Първата ми крачка беше да се срещна с ‘личния’ ми банкер - услуга, с която се сдобих покрай един кредит, и да разпитам какви са вариантите за инвестиране във фондовете, които предлага банката. Девойката беше толкова зле информирана,че се оказа че аз знам повече от нея след като поне си бях написала домашното и бях изчела всичко от сайта. Това изцяло ми срина доверието в услугите им и реших да продължа сама нататък.

Засега само чета, обучавам се на абсолютно базисни термини и понятия, защото образованието ми е много далечно от финансовата сфера и осъзнавам колко много имам да уча. Започах дори безплатен курс към coursera, за да добия поне обща култура.
Все още не се чуствам достатъчно подготвена, може би ще започна с по- сигурни неща каквито ми се струват платформите за финансиране на кредити, те са ми и по-лесни за разбиране.

Включвам се в темата, сигурно ще задавам глупави въпроси, моля за разбиране към начинаещата 😊

Започвам с първия - какви платформи ползвате от Бг за трейдване на акции и индекси? Например сега чета за S&P500 - как може човек да си закупи някакъв дял от този индекс? Става ли с Бг сметка или трябва виртуална международна, само през брокер ли се прави или може и индивидуално.
Предполагам, че ми е абсолютно лаишки въпроса, но толкова са ми познанията засега ...

# 153
 • София
 • Мнения: 9 190
СП и подобни индекси, стоки, акции,  валутни двойки, крипто валути  се търгуват на платформите на всички български ИП. Необходимо е да си избереш 1, да изтеглиш демо версията и да търгуваш там. Целта е да видиш как вървят цените, какви възможности дава платформата, да я разцъкаш.  Понеделник-петък цените на демо и реална версия са еднакви. В събота и неделя са някакви измислени само за тренировка. Всеки ИП има и раздел за обучение, за основни термини и др елементарно. Някои предлагат и безплатни курсове за  начално обучение. В сайтовете също може да намериш и примерен договор.
След като се почувстваш сигурна и прежалиш малка сума пари може да сключиш договор. Веднага ти се открива реална сметка и започваш да търгуваш.

# 154
 • Мнения: 2 865
Благодаря!
А кои са най-читави от Бг платформите, кои бихте ми препоръчали?

# 155
 • Мнения: 349
Благодаря!
А кои са най-читави от Бг платформите, кои бихте ми препоръчали?

Здравейте, позволявам си да се включа...
От БГ платформите може да ползвате
Елана
https://www.elana.net/bg/trading/index.html
Булброкърс
http://bulbrokers.com/bg/
Карол
https://karollbroker.bg/bg/
и Еврофинанс(тяхната позволява едновременно покупка на БГ акции и такива търгувани във Франкфурт - там са и повечето американски)
https://www.eurofinance.bg/platforms/efocs/

интересно предложение е и Револют(предлагат до 3 сделки без такси месечно, а после таксата е 1паунд на сделка)
https://blog.revolut.com/

В момента се случва голяма промяна в САЩ, благодение на безплатните алтернативи(Робинхуд и Револют), големите брокерски фирми в САЩ започнаха да премахват таксите при сделка. Американския пазар ми се вижда доста скъп и купих 2-3 позиции през Револют само за проба. Потвърждавам, че няма такси нито за сделка, нито за съхранение. Може да се купуват с него и част от акция, което е доста удобно при скъпи акции. Надявам се патока Доналд, като спре да се бори за 2-ри мандат и да манипулира пазара, да се отворят повече евтини възможности за покупка.

Колкото и налудничаво да звучи в момента продължавам да добавям български акции с надежда за скорошна покана в ЕРМ2 и старт на позитивен тренд след 2 години спад. Не е препоръка за търговия с нищо Wink

Успех!

# 156
 • инфантилно и разглезено хлапе
 • Мнения: 476
Аз "инвестирах" във валута. Преди около 3 месеца заложих на EUR/GBP и слава Богу сега в момента съм с няколко хиляди Dollar на плюс. Слава Богу също, че не се подлъгах да се набутам в ментаджийското, манипулирано и потъващо бфб.

# 157
 • Мнения: 2 768
Който иска, може да се възползва.
Допълнителен 0.5% бонус в Mintos за 90 дни.

Общи условия

Активация на акаунт