Здравейте. Не знам дали мястото на темата е тук, но бих искала да пусна една покана за изследване, от която биха могли да се възползват пациенти с хипотиреоидизъм.
В Института по невробиология – БАН, съвместно с МЦ „Акад. Иван Пенчев“ (Ендокринологияна до Майчин дом) започваме едно ново изследване, което се провежда за първи път, на два етапа през 1 година (т.е. 1 година след първото изследване ще го повторим отново.) Целта е да се проследят евентуални изменения в цветното зрение и възприятието на движещи се предмети при пациенти с новодиагностициран хипотиреоидизъм (хипофункция на ЩЖ, вкл. и автоимунен тиреоидит а Хашимото) ПРЕДИ и СЛЕД лечение със синтетичен тироксин (еутирокс или Л-тироксин). Ще се проследи дали зрителните дефицити се повлияват от лечението със синтетичен тироксин след една година поддържаща терапия и преминаване в еутиреоидно състояние.
Изследването е напълно безболезнено и безвредно. Няма да се налага да взимате допълнително никакви лекарства, добавки, нито пък ще има някакви инвазивни терапии.  Задачата е да наблюдавате зрителни стимули, които ще се показват на екрана на монитор. Не очакваме тези експерименти да причинят каквито и да било физиологични или психични безпокойства или вреди. Участието Ви ще бъде напълно анонимно.
Необходимо условие за участието Ви е да сте между 20 и 50 г. възраст (като горната граница днес обсъждахме евентуално да се вдигне на 60 г.); да не сте били на терапия със синтетичен тироксин до момента; да започвате терапия със синтетичен тироксин; да нямате друго ендокринологично заболяване, офталмологично заболяване; да не приемате медикаменти, които повлияват зрението; да нямате дефицити в цветното зрение.
БОНУС: Ще имате и възможност да преминете безплатен офталмологичен преглед; по веднъж на всеки етап ще Ви бъде направен безплатен кръвен тест с изследване на пълен щитовиден панел и безплатен ендокринологичен преглед. Ще Ви бъде платено допълнително за участието в зрителните експерименти - заплащането е 200 лв на етап. Времетраенето на изследването е от 4 до 5 дни между 45 и 60 мин. на ден, в зависимост от задачките. Самите експерименти са нещо като компютърни игри. Изследванията се извършват в удобно за пациента време и ден, вкл. събота и неделя. Ние сме наясно, че това са раборещи хора, които не разполагат с много време.
Ако забележим по време на изследването, че имате някакъв проблем, свързан със зрението, това ще бъде съобщено на Вашия лекар.
За повече информация, моля пишете ми на ЛС!