Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 окт. 2018, 16:17 ч.

Максимална издръжка

 • 8 736
 • 143
 •   1
Отговори
 • Мнения: 17
Здравейте,

Днес моят съпруг категорично потвърди, че желае да се разделим, но без развод. Сумата, която е решил да плаща се равнява само на 1/8 от неговата заплата, т.е. 250 лв. месец.
Детето често боледува и аз работя на непълен ден.
Бих ли имала шанс да изискам по-голяма издръжка и евентуално покриването на други допълнителни разходи?
Нямам финансова възможност, за да си позволя заплащането на адвокатски хонорар.

# 1
 • Мнения: 202
Здравейте,

Днес моят съпруг категорично потвърди, че желае да се разделим, но без развод. Сумата, която е решил да плаща се равнява само на 1/8 от неговата заплата, т.е. 250 лв. месец.
Детето често боледува и аз работя на непълен ден.
Бих ли имала шанс да изискам по-голяма издръжка и евентуално покриването на други допълнителни разходи?
Нямам финансова възможност, за да си позволя заплащането на адвокатски хонорар.

"Какъв размер издръжка мога да получа?

На този въпрос никога не може да бъде отговорено точно, а едва след запознаване с всички факти и доказателства Вашия адвокат, на база опитът си, може да се опита да ви посочи приблизителен размер за сумата, която ще бъде получена. Защо няма как да бъде даден точен отговор? На първо място защото никъде няма разписани точни критерии, при изпълнението на които да се получи съответна сума. Размерът на издръжката се определя от редица фактори като възраст, здравни и образователни потребности на детето, финансови възможности и на двамата родители /не на единния, както погрешно се смята/, имуществено положение на родителите, възможност за задоволяване на жилищните нужди, преимуществено полагане на родителска грижа, редовно заплащане на издръжката и отговорно отношение към детето, възможност наличието на специфични потребности да се докаже, субективна преценка на доказателствата от съдията и т.н. Както се вижда редица фактори, които следва да се докажат и да се използват в процеса възможно най-ефективно, за постигане на максимален резултат, тоест размер на издръжката."

# 2
 • Мнения: 11 867
Максималната възможна издръжка е в размер 1/4 от доказуемия месечен доход, ако няма други деца.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 403
Това с таванът на издръжката май отпадна. Има само минимална издръжка, която е 1/4 от минималната заплата или около 115лв.

# 4
 • Мнения: 29 439
Това с таванът на издръжката май отпадна. Има само минимална издръжка, която е 1/4 от минималната заплата или около 115лв.

+1 Peace
Със споразумение може да има всякаква издръжка.
Иначе се преценява според нуждите на детето.

# 5
 • Мнения: 17
А на практика дали са Ви известни случаи, в които ако няма таван на идръжката, тя би могла да бъде 1/2 от заплатата? В нашия случай той може да си позволи да ни плаща 950 лв. всеки месец, но му се свиди.

# 6
 • Мнения: 29 439
Съд няма да постанови 1/2 от заплатата, ако това питаш.
Той може и цялата си заплата да дава, но само ако имате споразумение.
Със съд не се получават високи издръжки.
Какви нужди ще докажеш за 950 лв.?

# 7
 • Мнения: 11 867
Може би е възможно, ако се докаже с платежни документи и медицински експертизи, че детето има много високи разходи за издръжка. За близо 1000 лева издръжка от бащата вероятно би трябвало нуждите му да са за около 2 хиляди месечно само за детето, защото се предполага, че и двамата родители го издържат. Най-добре е специалист да се произнесе.

Мисля обаче, че не може да искаш никаква задължителна издръжка, ако не сте разведени. Ако не ти се развежда, се съгласяваш на колкото предлага, защото пред закона вие сте в брак, съжителствате заедно и той си издържа детето в семейството.

Най-добре се допитай до юрист, има и безплатни правни консултации:
https://www.google.bg/search?q=%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0 … rome&ie=UTF-8

Може да има и варианти, при които делото да се води безплатно, или да платиш по-късно, след като имаш пари, или пък да бъдат платени разходите от ответника и т.н.

# 8
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 2 350
издръжка се присъжда според нуждите на детето и според възможността да се плаща от родителя.
1/2, 2/3 , 5/10  от заплатата не съм чул за такова нещо. детето има нужда от Х лв. месечно - даващият родител може да даде У лв.  всичко това според  преценката на съда. тази сума не може да бъде по-малка от 1/4  от минималната раб.заплата за страната. това е ограничението. всичко друго е в процес на доказване и на преценка. за това всеки случай е отделен сам за себе си.
другият вариант е със споразумение м/у страните.

сещам се как преди години се коментираше, че на детето на Валери Божинов бяха присъдили 10 хил. евро мес.издръжка (или нещо от този род). при положение , че бащата е милионер  10 хил. никак не се вързват с половината от възможностите му за даване.

Последна редакция: сб, 27 окт 2018, 14:11 от 7002_ognob

# 9
 • Мнения: 5 797
А ти съгласна ли си да се разделите, а да седиш омъжена за него? Къде е твоя живот в тази ситуация?

250 лева е от големите издръжки за България Simple Smile Не се шегувам, повечето са 150 лева, или 200. Не знам как ще успееш да го принудиш да ви дава по 950, ти си знаеш. Аз бих те посъветвала да говориш с него с добро и да ти подпише документ, че ще дава около 350-400 лв. издръжка. И няма как да минете без адвокат, защото издръжка в брак, пък раздяла, пък какво ли не, все трябва да мине през съд и да се узакони. Успех!

# 10
 • Мнения: 29 439
Ако са разделени, може и без развод да се води дело за издръжка. Но пак е разход. И не е сигурно дали ще присъдят повече от 250 лв.

# 11
 • Мнения: 3 436
Нищо не пречи да го помолиш да разпишете едно извънсъдебно споразумение за издръжка в размер на 250 лв. Да го изчакаш 6 месеца - 1 година. Да внесеш молба за развод и определяне на издръжка, като ще си безспорно доказала, че до момента е плащал 250лв. От там можеш да искаш и 350лв., а да ти присъдят 300лв.
Но като цяло за 50лв., не си струва упражнението.

Но пък най - добре е да имате развод. Да не се окаже в един момент, че си съдлъжник по заем например.

# 12
 • Мнения: 88
Повечето търсите да издържат май и вас! Не само детето! Срамота! Хората цели семейства издържат с 950 лв. И теб ли искаш да храни-разведена? Утре като си създаде той семейство от какъв зор ще издържа и теб?
За издръжката се счита, че колкото ще дава бащата, толкова и майката. С две думи ако той плаща 250 това означава, че и ти ще даваш по толкова. За детето ще се събират по 500 лв., което е не само нормално, но и много, предвид заплатите в България.
Не си мислете, че покрай детето са длъжни да издържат и вас!

Последна редакция: сб, 03 ное 2018, 09:43 от Liliyan21

# 13
 • BG
 • Мнения: 473
Това, че си имала кофти опит с разведен мъж и изнудваща бивша не значи, че всички са такива. А по ли щеше да е добре, ако жената се откаже от родителските права. Тогава сигурно ще се пищи колко пък малко дава тя. Айде поредната жена, която се пени, че другите били хрантутени  Mr. Green
Цитат
За детето ще се събират по 500 лв., което е не само нормално, но и много, предвид заплатите в България.
Уау! Ми то това дете милионер направо бе!

# 14
 • Мнения: 88
Това, че си имала кофти опит с разведен мъж и изнудваща бивша не значи, че всички са такива. А по ли щеше да е добре, ако жената се откаже от родителските права. Тогава сигурно ще се пищи колко пък малко дава тя. Айде поредната жена, която се пени, че другите били хрантутени  Mr. Green
Цитат
За детето ще се събират по 500 лв., което е не само нормално, но и много, предвид заплатите в България.
Уау! Ми то това дете милионер направо бе!

Като се хващате да се развеждате, ще си берете и последствията. Нямам нищо против бащата да вземе бащинството при това положение. Да се захващат и да работят, а не цял живот да изнудват мъжете чрез децата.

900 лв. за едно дете?! Има хора заплати не получават такива! Или да остават и за нея?! Той се е развел с нея, с две думи тя не му е никаква. С детето развод няма и винаги може да му заделя някой лев или да му дава на ръка.
Утре като си намери любовник да иска от него да я издържа.

ПС: На моята само през трупа ми ще я оставя да го изнудва. Ще хване пътя той веднагически!

Последна редакция: сб, 03 ное 2018, 10:26 от Liliyan21

Общи условия

Активация на акаунт