В последните няколко месеца сте мерили базална температура и сте правили секс по график? Или положителният тест напълно ви изненада?
Все едно, така или иначе, вие скоро ще станете баща. Възможно е предстоящите 9 месеца да не ви развълнуват, но едва ли ще е така, ако си представите какво се случва с жена ви. В нейния организъм протичат изменения: променя се хормоналният фон, увеличава се теглото, мъчат я киселини и болки в гърба. Именно от вас зависят душевният и физическият комфорт на жена ви и вашето бебе. -   Съчувствайте ѝ. Разбира се, твърде честото охкане и мрънкане дразнят, но поставете се на нейно място: през цялото време неистово ѝ се спи, а трябва да стане и да отиде на работа. В мига, в който стане от леглото, започва да ѝ се гади. Вследствие на това дори миенето на зъбите е проблемно, а закуската е направо невъзможна. Настроението е лошо, иска ѝ се да плаче и тъгува, а и е тооолкова уморена...

-    В първите месеци не вървят нито домашните дела, нито служебните, а помощ отникъде не се вижда. Помогнете ѝ вие. В някои от случаите е достатъчно само да я изслушате, а понякога може да проявите инициатива и да измиете съдовете или да оберете с прахосмукачката.

 -   Запазете спокойствие. Сега трябва да проявявате търпение и такт и да отстъпвате в споровете, за да не достигат те до точката на кипене. Имайте предвид, че жена ви не трябва да преживява силни емоции, защото това може и да навреди на бебето.

 -   Правете ѝ комплименти. Много жени така и не свикват с промяната във външността си. Разстройват се заради качените килограми, патешката походка и подутите глезени. Говорете ѝ приятни неща: „Коремчето ти е красиво”, „Очите ти блестят по-особено”, а за неприятните по-добре премълчете. Всяка бременна е красива по своему, открийте красотата на жена си в този период.

 -   Ако ви е възможно, придружавайте я на консултациите. Непременно идете да чуете сърчицето на малкото същество, запознайте се с него чрез ехографа. Запишете се заедно на курсове за бъдещи родители, особено, ако смятате да присъствате на раждането. Но дори и да не е така, тези курсове ще ви бъдат от полза.

-    Помислете за финансовата част на раждането – планирайте необходимата сума за медицинското обслужване и първите разходи по бебето.

 -   Разхождайте се заедно – и в уикендите, а и вечер след работа – споделете заедно това удоволствие.

 -   Помагайте ѝ – не разрешавайте да вдига тежко и да се уморява, това е вредно за нея.

 -   Общувайте с бъдещото си дете – пейте му песни, разказвайте му приказки. Нека чува и вашия глас – когато се роди, то вече ще го познава.

-    Докато жена ви е в родилния дом, направете почистване, напазарувайте и подгответе всичко за посрещането на важния гост. Тук може да привлечете бабите, които ще се радват да бъдат полезни.

 -   Не се увличайте в отпразнуването на раждането – трябва да сте свеж, за да посетите жена си на следващия ден. Тя вече не е бременна, но все още, а дори и повече от всякога, се нуждае от вашите поддръжка и внимание.

-    Внимателно се подгответе за деня на изписването – не забравяйте дрехи (и обувки!) за майката, приготвеното облекло за бебето, купете цветя и заредете батериите на фотоапарата. На нетърпеливите роднини кажете да ви посетят друг ден, този и без това е изпълнен с вълнение и суматоха.Включете се в кампанията на Dove Men+Care в подкрепа на бащинството и можете да спечелите чудесни награди за татко и бебе.

Последна редакция: пт, 02 ное 2018, 18:20 от Pедактop