Нашите орхидеи - тема 24

• 53 367
  • 743
  •   1
Отговори
# 300
Да докладвам. Два дни след като накиснах орхидейките във вода, корените им отново бяха сиви. Пак ги накиснах за няколко часа. Листата вече са твърди, а от "бръчките" няма и следа. Цветоносчето засега е добре, расте. Нямам търпение да цъфне, цветът трябва да е супер миниатюрен. На снимката цветето изглежда по-голямо, но е мъничко.

# 301
Здравейте!Аз все още се боря с тази напаст трипсите,лека по-лека губя всякаква надежда за справяне с проблема.Поливах ги 3 поредни пъти през 5 дни с моспилан и на 6-7ми ден след последното поливане отново открих трипси в саксиите.Утре ще поливам с актара.Това, че не си го набавих по-рано го отчитам като грешка.Някакви други съвети или идеи?Притеснявам се, че ще ги уморя с това често поливане.

# 302
Здравейте!Аз все още се боря с тази напаст трипсите,лека по-лека губя всякаква надежда за справяне с проблема.Поливах ги 3 поредни пъти през 5 дни с моспилан и на 6-7ми ден след последното поливане отново открих трипси в саксиите.Утре ще поливам с актара.Това, че не си го набавих по-рано го отчитам като грешка.Някакви други съвети или идеи?Притеснявам се, че ще ги уморя с това често поливане.

Поливането с един и същ препарат води до привикване. Трябва да махнете моспилана и да си набавите три различни инсектицида - не акарицида. Системни такива. И да направите схемата три през 5-6 плюс на 4 път отново първия. Паралелно обработете с два различноспектърни фунгицида понеже трипсите носят по крачета та си маса гъбички и бактерии. За съжаление ако не ги борбите трипсите просто ще ви уморят цветята. Но не очаквайте в момента че всичките ви цветя ще оцелеят. Някои гъбични донасяни от трипсите е невъзможно да бъдат лекувани.

# 303
Благодаря ти _re_ge за отговора,както винаги изчерпателна и полезна!💐
Имам 4 на водно от около половин година,тях не съм третирала досега.Дали ще им увредя коренчетата ако ги потопя и тях в разтвора или да ги сложа в кори и чак тогава?

Последна редакция: пт, 04 яну 2019, 18:32 от Sunshine29

# 304
  • София
Благодаря ти _re_ge за отговора,както винаги изчерпателна и полезна!💐
Имам 4 на водно от около половин година,тях не съм третирала досега.Дали ще им увредя коренчетата ако ги топна и тях в разтвора или да ги сложа в кори и чак тогава?

а защо искаш да ги третираш с разтвора? смяташ, че са заразени ли?
аз имам две във вода от април месец. топила съм ги в препатати, вкл. и кислородна вода, нямаше поражения

# 305
Пробвали ли сте да "обгазявате" орхидеите си с арома лампа само с вода?
Не знам дали си въобразявам, но кейкито на едната орхидея имаше две малки листенца от половин година и беше спряло да расте. Откакто включвам лампата и насочвам струята към корените, започна да изкарва ново листо.

# 306
Когато има заразено/и  растение/я здравите се третират профилактично. Когато се запролети третирам всички орхидеи с тази цел.

# 307
Не съм забелязала тези на водно да имат трипси,но не изключвам и те да имат  след като са били в близост до останалите.Както е написала Зюмбюла третират се всички цветя.

# 308
  • На плажа
Здравейте,мога ли да държа орхидеята си на източен прозорец,при положение,че отдолу има радиатор на парното?Дали няма да и е много топло?

# 309
Здравейте,мога ли да държа орхидеята си на източен прозорец,при положение,че отдолу има радиатор на парното?Дали няма да и е много топло?
В близост до отплителен уред е неприемливо.

# 310
  • До сърцето...
Искам да споделя неимоверната си радост от моят домашен любимец Grinning

Подарена от близка приятелка (добавена към поръчка, за да не я изхвърлят и явно й беше в повече), току що прецъфтяла и аз много се стреснах, че ще загине в моите ръце. Знаейки се какъв съм майстор с фалчетата...
Цяло лято и есен я мъкна със себе си - страх ме беше да я оставя друг да се грижи, и преди потегляне се преброявахме: домочадие, багажа, вандата.
И каква беше неимоверната ми радост да разбера, че точно тя ще ме зарадва - като видях първите пъпки на цветоноса ми идваше да скачам до тавана Hug
Скрит текст:
теловете са от предишният й живот, явно са крепяли цветоносите.

Издържа тази сладурана и коледно-новогодишните пътувания, наистина я приемам вече за домашен любимец - не много китна (като листа), но много благодарна, хубавицата ми тя!!
Скрит текст:
преди Коледа

и тия дни

# 311
ЕХа еха и пак еха...

# 312
  • София
кажете, моля, торите ли сега по време на нарастването на цветоноси и образуването на нови пъпки?
Чудя се кой параметър да променя, за да редуцирам окапването на пъпки.
Влажност и светлина отпадат, т.к. влагомера показва 82% и зимно време доосветявам по няколко часа на ден с фитолампи.
Проветряването на стаята сигурно също оказва влияние, но не мога да го елиминирам.
Преди два месеца (две поливания) се изкуших и капнах т.нар. тор за цъфтеж. Знам, че това с торенето е доста спорна тема, но пък така примамливо звучи: "дълготраен и обилен цъфтеж".... А след седмица отново ми е време за поливане.... Rolling Eyes
Споделете как процедирате вие с торенето по това време на годината?
Да спра ли, ако искам да видя някой цвят изобщо?

# 313
Искам да споделя неимоверната си радост от моят домашен любимец Grinning

Подарена от близка приятелка (добавена към поръчка, за да не я изхвърлят и явно й беше в повече), току що прецъфтяла и аз много се стреснах, че ще загине в моите ръце. Знаейки се какъв съм майстор с фалчетата...
Цяло лято и есен я мъкна със себе си - страх ме беше да я оставя друг да се грижи, и преди потегляне се преброявахме: домочадие, багажа, вандата.
И каква беше неимоверната ми радост да разбера, че точно тя ще ме зарадва - като видях първите пъпки на цветоноса ми идваше да скачам до тавана Hug
Скрит текст:
теловете са от предишният й живот, явно са крепяли цветоносите.

Издържа тази сладурана и коледно-новогодишните пътувания, наистина я приемам вече за домашен любимец - не много китна (като листа), но много благодарна, хубавицата ми тя!!
Скрит текст:
преди Коледа

и тия дни

Браво, много красиви цветове! Надявам се скоро и аз да мога да се похвая с моята ванда. За първи път гледаме две такива красоти и едната е с цветонос. Чакам с нетърпение да видя какъв цвят ще е .

# 314
Благодаря ви за съветите за отглеждането на орхидеи. Моите преди издържаха само 1-2 месеца, а сега по-добре. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт