Нашите орхидеи - тема 24

• 53 351
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
И аз подкрепих мнението ти Hug . И допълних, че не торенето определя цъфтежа, а условията.

# 331
  • Перник
И аз подкрепих мнението ти Hug . И допълних, че не торенето определя цъфтежа, а условията.

Даа, а ако някой може да ми обясни защо 2 орхидеи стоят една до друга - при едни и същи условия, но цъфти само едната, ще съм му признателна Simple Smile

# 332
И аз, даже ще го почерпя Joy !
Но е факт, че почти всички цъфтят при обикновени условия и без особени гимнастики. На няколкото, които ми се запъват, променям по нещо. Този сезон ми останаха само две - ще ги боря за следващия Joy .

# 333
Пак аз по въпроса с нашествениците-трипси.Толкова съм отчаяна,че ми мина през главата да ги изкарам на терасата на 0 градуса.😈 Четох някъде, че умирали на тази температура,но ще ми се споминат и орхите.Започнах вече и да ги сънувам,след толкова изгледани клипчета в нета.😩 Борбата в крайна сметка продължава,два от цветоносите вече заминаха,защото бяха доста поразени по моя преценка,чудя се да махна ли и останалите които не са толкова зле?

# 334
Момичета на бързо само да кажа,че вчера си взех прецъфтяла орхидя от Кауфланд за 2.50 според мен си струва.

Честито! Flowers Hibiscus Да ви радва много Hug Така ми се прииска и аз да си намеря една орхидейка за спасяване...
Кауфланд във всички градове ли правят такива намаления?

Последна редакция: пн, 07 яну 2019, 16:30 от beauty_magnolia

# 335
Хмм сега ме замислихте,че моята е в кухнята и там често отваряме прозореца и духа точно в нея. Дали да не я преместя? Ще страда ли? Че като я взех ми казаха-слагаш някъде и не пипаш. Обаче почнаха да жълтеят листата-изгоряха от пряката слънчева светлина и я сложих в кухнята,че е северен прозорец. Сега като няма слънце и не пече така,дали да не я пробвам пак на южния,тук поне няма да духа в нея? Какво ще ме постветвате?

# 336
Sunshine29,
От хората в темата знам, че аз и Ренка сме се борили с тези гадюхи. Аз не рязах нищо, но тя беше отрязала десетки цветоноси... Мъка!
При силно нашествие смятам, че е по-добре все пак да ги махнеш.
От колко време се бориш и с какви препарати?

# 337
Ами то другите цветя са си други Smile . Купуваме органична тор за градината и цветята навън лятото: глициниите са като водопади, на сакъзчетата не се виждат листата от цветове, розата е като оранжев облак и т.н.
Орхидеите обаче са друго нещо, имат доста особености. Цъфтежът се запуска от естествения им ритъм и условията. Торенето е само за подкрепа на вегетативното развитие или цъфтежа. И твърдя, че трябва да е преценено и минимално.

Много добре казано. Адмирации. Не залитайте по Торенето. Особено ако сте начинаещи.

# 338
Пак аз по въпроса с нашествениците-трипси.Толкова съм отчаяна,че ми мина през главата да ги изкарам на терасата на 0 градуса.😈 Четох някъде, че умирали на тази температура,но ще ми се споминат и орхите.Започнах вече и да ги сънувам,след толкова изгледани клипчета в нета.😩 Борбата в крайна сметка продължава,два от цветоносите вече заминаха,защото бяха доста поразени по моя преценка,чудя се да махна ли и останалите които не са толкова зле?
От там се започва. Махат се всички цветоноси. Аз съм отрязала над 100 цветоноса. И борих трипсите три месеца. Дори написах материал да е в помощ. Н мен ми беше заразено всичко

# 339
  • Сф
  Аз бих я преместила. Чела съм, че не обичат теченията, със сигурност и студения зимен въздух

Хмм сега ме замислихте,че моята е в кухнята и там често отваряме прозореца и духа точно в нея. Дали да не я преместя? Ще страда ли? Че като я взех ми казаха-слагаш някъде и не пипаш. Обаче почнаха да жълтеят листата-изгоряха от пряката слънчева светлина и я сложих в кухнята,че е северен прозорец. Сега като няма слънце и не пече така,дали да не я пробвам пак на южния,тук поне няма да духа в нея? Какво ще ме постветвате?

# 340

Лъжа е това че не се местят. Дори обратното.

# 341
Засега с моспилан - 3 пъти през 5 дни,третия път трябваше до е с актара,но пристигна по-късно.Събота ги третирах и с актара за 4ти път.Голяма грешка беше да се доверя в началото на пръчиците с моспилан,които уж били с дълготраен ефект до 3месеца.Продължавам с поливането в сряда. Популацията значително е намаляла съдейки по това, че орхите живнаха и това, че не виждам вече трипси по тях.Вчера обаче видях две на перваза,станала съм като Шерлок Холмс.Тя Рени се включи по-рано по въпроса с ценни съвети относно обработката.🤗

# 342
Използването на няколко различни препарата е много важно.
Успех!

# 343
Sunshine, моля те симай да видим какво е това нашествие.
Рени, може ли да прочета материала ти за борбата с трипси?
Някой беше писал че на пролет третира с различни препарати профилактично. Аз имам вече 8 орхидеи но ще ми е първа пролет с тях и искам да си подготвя препаратите.

# 344
Ох,Нивейче пожелавам ти само на снимка да ги видиш тези трипси.Препарати може да си набавиш от агроаптеките в България без проблем,според мен няма нужда човек да се запасява преди да са му дошли на гости. Wink Много полезно инфо има и във фейсбук групата от първа страница.
Аз разбрах,че имам трипси след като пуснах снимки тук на листата които бяха поразени.Ще ги пусна отново,може да е от полза и за някой друг.

Общи условия

Активация на акаунт