Нашите орхидеи - тема 24

• 53 321
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
  • София-в сърцата на моите деца
С едно наум съм към борсата на Обелско шосе, относително грамотно се грижа за цветята си, но 90 % от орхидеите ми купени от там, са умрели.
И моите умряха от там. Останалите , които не са от там си растат за моя радост.

# 466
  • София
Тази с големите жълти цветове, която често цъфти и показвам, е от Кауфланд. Беше леко поизсъхнала и я бяха преоценили на 3 или 4 лв. (не помня точно). Гледаме се вече повече от 2 г.и цъфти постоянно. Винаги има по 2-3 цвята и още толкова пъпки. Изкарва цветоноси. Сега има 2 цвята и 2 пъпки на стар цветонос и около 10-сантиметров нов цветонос.

# 467
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
В Практикер наистина има попадения, и моята Филаделфия е от там, за 10 лева.
Малко цъфтеж:
Скрит текст:

Тази е преоценена от Бриколаж за 5 лева:

Жълто-керемидената е от Кауфланд, с восъчни цветове, почти непрекъснато цъфти:

Едното от фалчетата ми, което гледам от бебе (майката изсъхна, но пусна издънка) прави много странни цветове понякога:

Скрит текст:

от темата научих, че това е пелорик Simple Smile Simple Smile и е цЕнен и ценЕн Simple Smile

# 468
възможно е от цветоносите да пусне кейки, аз затова не предлагам да се режат ако все пка решите че ще си струва чакане от 3-4 може и повече години.
Иначе трябва да изрежете всички поразени листа и корени и в зависимост от тяхното количество да подберете саксийка и засеете , като обработите с някакъв фингицид - топсин или радомил голд ( нещо такова) - въобще някакъв фунгицид  - нещо за стопиране на гниенето.

въобще както казах за да дам съвет искам да ги видя по голи корени и двете.
Ще снимам корените, като ги пресаждам, но ще си взема първо фунгицид , както казвате. В момента имам растящ цветонос на Фаленопсиса , мога ли въпреки това да пресаждам? Другото, което ме притеснява е как да позная кои корени да режа и колко, но ще се справя мисля.

# 469
Тази каква е? Имам я,но не знаех,че цъфти така хубаво. Още е малка. 🥰

# 470
  • София
Тази каква е? Имам я,но не знаех,че цъфти така хубаво. Още е малка. 🥰

Мисля ,че е лудизия това . Викат и дива орхидея .

# 471
  • Варна
Лудизия, да. От типа "скъпоценни орхидеи", т.е. такива, на които листата се смятат за по-красиви от цветовете. Но на мен и цветовете ми харесват.

# 472
  • София
Вижте в Хоумакс. Имат различни видове.

Много благодаря, точно такъв магазин търсих  Hug

Имаше много и най-различни. Имаше много красива синя ванда, но се зачудих, къде ще я закача, а и не ми се даваха 50лв.  Mr. Green

Взех си много нежна Kамбрия, с два цветоноса, единият тепърва ще цъфти. На касата ми казаха, че корените са много дехидратирани и трябва да ги накисна за половин ден във вода. Трябва ли наистина да го правя  newsm78

# 473
Дай снимки Simple Smile Има отглеждащи камбрии с опитни, ще дадат съвет Hands V

# 474
  • на острова на мечтите
В неделя подарих дендробиумите,които засадих сама. Бяха четири кейки и едната вече имаше пъпчица,но понеже имах и още една, първата,която засадих и не ми се даваше,та подарих тези сладури да радват с красотата си.
Чакам с нетърпение единият фаленопсис да отвори цветче, ама още не ще да кандиса.

# 475
Вижте в Хоумакс. Имат различни видове.

Много благодаря, точно такъв магазин търсих  Hug

Имаше много и най-различни. Имаше много красива синя ванда, но се зачудих, къде ще я закача, а и не ми се даваха 50лв.  Mr. Green

Взех си много нежна Kамбрия, с два цветоноса, единият тепърва ще цъфти. На касата ми казаха, че корените са много дехидратирани и трябва да ги накисна за половин ден във вода. Трябва ли наистина да го правя  newsm78
. Вандите започват да се гледат трудно. Обикновено имаш няколко уморени преди да уцелуш здраво растение, добри място и подходящи грижи. Ако човек вече се справя с фаленопсиси слвдващия вид е дендробиум фаленопсис.
Камрия не е лошо но те много кръстоски  и има такива които трудно можеш да цъфнеш докато на листна маса се развиват нормално.

# 476
Ето днешната ми придобивка:

Колекцията се увеличи с още една красота.

# 477
  • Перник
Въздишам по вашите красоти и идвам да питам - вчера получих тази https://photos.app.goo.gl/Qq5mKwbK3PqB6pdL7 ММ я е взел от Кауфланд. Изглежда силно растение, имам нмого корени (два стърчат през дупките на дъното на саксията), но има нещо като паяжина на едно от листата и върху корите https://photos.app.goo.gl/kvZLBoChwAE6LUm69 Вредител или болест е това? Какво да я правя?

И още един въпрос - https://photos.app.goo.gl/af9L7PsSGXofasQQ8 на тези бебета не трябва ли да започнат и корени да им растат вече? Появиха се през октомври...

# 478
  • София
Здравейте,търся си наситено жълт фаленопсис,ако мернете някъде из София моля да ми драснете едно съобщение.

# 479
Вчера като питах за лудизията,днес най-високото стъбло изгнило и оклюма,и още едно също. Много ме е яд,а и не знам защо?! Да съм я преполяла? Преди време пак така едно падна,изкарват нови,но сега за голямото много ме е яд. Нищо не съм променяла в гледането. Някой има ли идея защо стана така?

Общи условия

Активация на акаунт