Нашите орхидеи - тема 24

• 53 362
  • 743
  •   1
Отговори
# 315
Андре
За окапването на пъпки са виновни много фактори - разбира се течението при проверяване - способно е да ти съсипе всичките пъпки сако ако леко подухне. Освен това температурните разлики - орхо стоящи на перваз и съответно денем на нормални а вечер на понижени също е условия за пъпкокап. Както и преполиването. За, преполиването може много да се пише. Ако орхидеите нямат до осветяване просто няма как да изсъхнат за седмица две. Мога да предположа и други неща. Но това няма общо с Торенето...

# 316
  • Сф
При мен точно една конкретна орхидея прави този номер с падането на пъпките- от целия цветонос накрая остават 3-4 цвята. Не мога да разбера защо се получава така- половината падат, половината не.

# 317
Здравейте. С интерес чета мненията Ви и за няколко дни разгледах повечето теми. Имам десетина фалчета, които гледам от около 3 години. Изчетох доста за првилно отглеждане и болести като цяло, но бих искал да се допитам и до вас по някои въпроси. На някои от по - възрастните цветя част от корените са почернели, но само часта им извън субстрата (твърди са, не са омекнали).Надолу в саксията изглеждат добре. Също така имам петна по някои листа, които са най отдолу, а горните са здрави и свежи. Това по листата е от доста време и не се увеличава рязко и засега не влияе на останалата част от листата. Имам и растения, които са за пресеждане, но са с цветоноси. Въпроса ми за тях е дали е удачно да прсеждам сега или да изчакам да прецъфтят и по - топло време. Прилагам и снимки на проблемните листа и корени.
Скрит текст:

# 318
  • Сф
И на моите корените са сухи и кафяви отгоре, мисля, че е нормално.
Ако говориш за кафяво- лилавите потъмнявания на листата, почти съм сигурна, че е от слънцето, ако ги държиш на пряка слънчева светлина / на прозорец/. На мен ми се случва пролетта, когато слънцето почва да пече повече и не съм ги махнала от перваза.

# 319
  • София
Андре
За окапването на пъпки са виновни много фактори - разбира се течението при проверяване - способно е да ти съсипе всичките пъпки сако ако леко подухне. Освен това температурните разлики - орхо стоящи на перваз и съответно денем на нормални а вечер на понижени също е условия за пъпкокап. Както и преполиването. За, преполиването може много да се пише. Ако орхидеите нямат до осветяване просто няма как да изсъхнат за седмица две. Мога да предположа и други неща. Но това няма общо с Торенето...

Чудесно, това означава ли, че мога да торя?
Любопитно ми е точно това - може ли да се тори и някой тук прави ли го?

# 320
Спомням си че Нади тореше по всяко време , схемата за кристалони е нейната. Принципно торенето е такова действие което има привърженици има и противници като всеки е със своето мнение. Според мен няма как да оформите свое мнение без да опитате . Може във вашите условия да е подходящо или да е тотален провал. Така или иначе аз преди всичко бих се концентрирала върху капененто на пъпки, бих коригирала мястото - навътре или честотата на поливането понеже за мен по -добре 5-6 цвята средни на големина и подредени е по-добре отколкото цветове през едно две но големи.

Последна редакция: сб, 05 яну 2019, 18:07 от _re_ge

# 321
  • София
Благодаря!
Последен въпрос по тази тема - използвате ли янтарна киселина? Аз в последните 6 месеца слагам по 1 грам на 5 л вода. Първоначално започнах с обтриване на листа с влажна кърпа. В последствие - директно поливам. Не мога кажа дали с нещо помага за развитието на растенията, но категорично не вреди

# 322
Аз миналата седмица си взех тор,разтваря се във вода и полях с него. Подариха ми я за 8-ми март и не я бях торила,та така реших,да я подсиля малко. Няма признаци да цъфти скоро,но иначе изглежда ок.

# 323
Торя целогодишно, включително по време на цъфтежа. Но трябва да уточня, че използвам дъждовна вода и минимални дози.

# 324
  • Перник
Аз купувам тор за цъфтеж на Лактофол. До сега от него орхидея не ми е цъфнала, обаче всички останали китки полудяват - петунии, сакъзи, мушкато... Grinning 

# 325
Този,който се пръска ли? В магазина жената ме пита за поливане или за пръскане искам,аз взех за поливане. Не знам дали сбърках.

# 326
  • Перник
Този,който се пръска ли? В магазина жената ме пита за поливане или за пръскане искам,аз взех за поливане. Не знам дали сбърках.

И аз вземам за поливане. Слагала съм по малко от него и във водата, с която пулверизирам орхидеите, но оставя грозни бели петна.
В Лидл периодично пускат тор на пръчици. Все се каня и все не купувам от него. Сега съм решила като пуснат пак да взема.

# 327
Ти добре ще вземеш,аз няма как,ще си поливам с това,което купих. 😃
Моя позната,която има над 10 различни орхита тори също с такъв за поливане и налото на декемви имаше цъфнали. Забравих да снимам,иначе щях да ви покажа. Надявам се и моята на пролет да ме зарадва. 🥰

# 328
Ами то другите цветя са си други Smile . Купуваме органична тор за градината и цветята навън лятото: глициниите са като водопади, на сакъзчетата не се виждат листата от цветове, розата е като оранжев облак и т.н.
Орхидеите обаче са друго нещо, имат доста особености. Цъфтежът се запуска от естествения им ритъм и условията. Торенето е само за подкрепа на вегетативното развитие или цъфтежа. И твърдя, че трябва да е преценено и минимално.

# 329
  • Перник
Ами то другите цветя са си други Smile . Купуваме органична тор за градината и цветята навън лятото: глициниите са като водопади, на сакъзчетата не се виждат листата от цветове, розата е като оранжев облак и т.н.
Орхидеите обаче са друго нещо, имат доста особености. Цъфтежът се запуска от естествения им ритъм и условията. Торенето е само за подкрепа на вегетативното развитие или цъфтежа. И твърдя, че трябва да е преценено и минимално.

Аз исках да кажа, че на моите орхидеи торът за орхидеи не им влияе, поне този, който съм ползвала Thinking Ако и на другите цветя не действаше, щях да се усъмня, че съм купила чиста водица Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт