Нашите орхидеи - тема 24

• 53 374
  • 743
  •   2
Отговори
# 345
В магазините също има заразени орхидеи. Питам се там не ги ли оглеждат, не ги ли третират с препарати? Има ли една заразена, ще им опаразити и другите и после си стоят, загиват и хайде ние ги спасяваме... Много безхаберно се отнасят към орхидейките в магазините...
Засега чакам да се развиват няколко цветоноса при мен, от мерак да изправя един докато е още мекичък, го счупих и сега му треперя дали ще се самозалепи и дали ще се изхрани...

# 346
Дори в оранжериите вече тези грижи невинаги са на нужното ниво, какво остава за магазините...

# 347
За съжаление точно по този начин се сдобих и аз с тях.
Момичета,извинявам се предварително ,че всеки втори пост е мой, но едно последно въпросче относно химията.Четох материалите от базовата страница,че моспилана и актара не се изпаряват,това при пръскане ли важи?Притеснявам се при употребата им чрез поливане в домашни условия още повече,че вкъщи имаме малко бебче.

# 348
  • София
би трябвало да няма значение. нали веществото е едно и също. дали пръскаш или поливаш, все си е моспилан

# 349
По принцип е така,но нали корите са мокри и постепенно изсъхват и си мислех, дали не ги дишаме по този начин  отровите, въпреки че често се проветрява. 🤔

# 350
Звучи параноично, но когато третирам в студено време, ги заточвам за 24 часа в малката тъмна стаичка, с пусната вентилация.

# 351
Аз също третирах в стая и баня, които не се използват. Посред зима, на максимално парно и открехнат прозорец.
Препаратите за растителна защита имат различна степен на опасност за хората, много от тях са на практика безвредни при нормална употреба. Но предпазните мерки никога не са излишни.

# 352
В магазините също има заразени орхидеи. Питам се там не ги ли оглеждат, не ги ли третират с препарати? Има ли една заразена, ще им опаразити и другите и после си стоят, загиват и хайде ние ги спасяваме... Много безхаберно се отнасят към орхидейките в магазините...
Засега чакам да се развиват няколко цветоноса при мен, от мерак да изправя един докато е още мекичък, го счупих и сега му треперя дали ще се самозалепи и дали ще се изхрани...

Орхидея от магазин вече задължително поставям под карантина за месец.
От това че си мислехе нещата са като преди 10 години- цветята са здрави и ненапълзени - преминах тази ужасния с трипсите.
Сега всяка нова орхидея подлагам на редица грижи:
Махам от саксията и ако има онази кошничка я ликвидирам.
Подменям субстрата с мой обикновено по-хубав. Ако ще запазвам стаария го минавам през микровълнова за 5-6 минути и оставям да изсъхне за един ден.
Дезинфекцирам саксията
Засаждам отново орхидеята
Държа 4-5 дена суха
Накисвам в смес на инсектицид и Фунгицид и орпъсквам акарицид
След 5-7 дена нов инсектицид и пак опръсквам с друг акарицид
След 5 -7 дена трети нов инсектицид и първия акарицид.
Много работа но си струва всяко действие.

# 353
Има препарати и аз избирам тях ( моспилан , актара и много други ,има ги тук в БГ мама дълги качвала  просто трябва да потърсят със сърч )  които са напълно безвредни за хората и не се и изпаряват. Те и не убиват веднага инсектицид. Правят ги неоринетирани, пречат им да се размножават и много други. На тях пише безвредни за топли организми. Но са вредни за пчели. това защото попадат Във растението и го правят смъртоносно за насекомите. Хубавото че пчелите не опрашват орхидеи. Не използвам би5 и колко беше иподобни миризливи. Въобще не използвам такива които са вредни и за хората.

# 354
би трябвало да няма значение. нали веществото е едно и също. дали пръскаш или поливаш, все си е моспилан
в този случай пръскането е напълно излишно. Проливане е повече от достатъчно.
Тука трябва да уточня че преди да разбереш как точно го прилагаш при опръскване трябва да прочетеш как се възприема от растението. Беше описано с един термин който не помня - ламинарно нещо такова... ще ви излъжа не ми се  рови. Има препарати които примерно се поемат от устицата - сиреч да се пръска от долната страна и преминават към горната. Но има и такива които не подлежат на такова разпространение. Затова по -лесния вариант е препарати които се пият от корена и се разнасят по растението. Въобще цялата работа не е никак елементарна то затова си има агрономи те си учат специфика на растителен свят , на акари на инсектици, на червеи на охлюви и т.н. понеже за всяко е различни. Та за да не задълбавам в тези посоки гледам да е сигурно и ефективно.

# 355
Голямо чакане падна, но си заслужаваше:
Скрит текст:

# 356
  • Плевен
Здравейте, имам нужда от мнението Ви за тези орхидеи, едната има цветонос, но изглеждат, като че ли изсъхват.

# 357
Здравейте, имам нужда от мнението Ви за тези орхидеи, едната има цветонос, но изглеждат, като че ли изсъхват.

Първо бих извадила орхидеите от този съд.
това не е саксия, това е кашпа. Има декоративно предназначение. в нея се слагат две саксии фи 12 на цъфнали примерно орхидеи които искаме да не ни стоят на голо.
Мисля че може да намериш не много хубави новини в тази саксия и то без дренаж. По наличието на много покарали корени обаче растението ще се съвземе ако го извадиш от тази декорация. Освен това ако и двете орхидеи в тази кашпа стоят на перваз на такъв външен прозорец с температурни разлики може положението да се влошава още повече.
но все пак нека видим как стоят нещата вътре в саксията.

# 358
  • Плевен
_re_ge, благодаря много за отговорал Тези орхидеи са на новото ми работно място и като ги видях в какво са сложени много се очудих. От къде могат да се вземат прозрачни саксийки, за да ги преместим?

# 359
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
пластмасови чаши за бира ще ви свършат работа.
с повечко дупки, т.е. не само на дъното, а и отстрани.
но за саденето по-късно. както писа ре_ге, първо да се види какво има вътре.

Общи условия

Активация на акаунт