Нашите орхидеи - тема 24

• 53 324
  • 743
  •   1
Отговори
# 480
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
нежни са и лесно се повреждат. и от преполиване и от недополиване и от студено и от топло... Sad
светлаК, орхидеите учат на търпение. растат когато те поискат и цъфтят пак тогава. Simple Smile
оммммммм, оммммммммммм Simple Smile Simple SmileSimple Smile
а за паяжинката, може би е преполивана и се е образувало нещо като мъх/плесен.
аз не пресаждам веднага след покупка, но може би точно тази ще е добре да я извадиш, да видиш какво е положението вътре и пак да я засадиш.

# 481
Светле,
Съгласна съм с Добриня. "Паяжината" по повърхността ми прилича на много пораснал мухъл в резултат от повечко влага. Извади цветето, огледай корените, третирай ги с някакъв фунгицид. Корите можеш да смениш с нови или да свариш и изсушиш тези.

# 482
Добри,температурата е постоянна,явно нещо с поливането се е случило. Ами да се надявам да не я уморя. 😔 Че няма скоро да цъфти е ясно.
Другата пък ще има ново листо,но никакви признаци за цъфтене. 😃 Дано не я чакам и аз 4 години.

# 483
  • Перник
... светлаК, орхидеите учат на търпение. растат когато те поискат и цъфтят пак тогава. Simple Smile
оммммммм, оммммммммммм Simple Smile Simple SmileSimple Smile
а за паяжинката, може би е преполивана и се е образувало нещо като мъх/плесен.
аз не пресаждам веднага след покупка, но може би точно тази ще е добре да я извадиш, да видиш какво е положението вътре и пак да я засадиш.

След като гледам една камбрия само на листа 5-та година, май съм постигнала нужното ниво на търпение Stuck Out Tongue Winking Eye
По принцип ги чакам да прецъфтят преди да пресаждам. Но една веднага след като прецъфтя изкара нов цветонос, в момента също има, обаче започнаха да и омекват листата и решиш, че ако я извадя за 5 минути няма да и стане нищо. Намерих в саксията пластмасова кошничка. Оказа се, че освен кори има и ...не знам какво е точно, нещо като ситни стърготини. Та, май и новата ще я проверя тия дни. Аз също се надявам да е само плесен. Доста наквасена беше.

# 484
Anyyyone,
В първи пост има материал за Лудизията, можеш да го прочетеш за справка.
Аз не гледам такова, но много ми прилича на бегониите заради сочните стъбла. При мен те мрат скорострелно...
Мисля си, че ключът към успеха е внимателно поливане и засушаване между поливанията.

# 485
  • Варна
Моята страдаше и гниеше, докато не смених субстрата с по-ситно натрошени кори и не я сложих на светло, но почти без пряка светлина място. Поливам заедно с останалите орхидеи, т.е. веднъж на седмица-две-три, според сезона и настроението, само че проточно, директно под чешмата. Омокрям обилно и я забравям до следващото общо поливане.

# 486
Мерси за съветите. Това от първия пост го четох още вчера,като разбрах каква е. Само че още нямаше това гниене и се радвах как хубаво ще цъфти... Е аз поливам често по малко,дори не стига до чинийката,колкото да намокря от горе. Последния път май се олях малко и резултата не закъсня. Ще ми е за урок.

# 487
  • на острова на мечтите

Моята лурдизия.

И дълго чаканата орхи цъфна.

# 488
  • София
Моята лудизия е в обикновена почва,в момента цъфти,имам и още една,която я отделих от голямата,и тя се хвана и в момента всичките цъфтят.

# 489
  • Перник
Снощи извадих новата орхидея. Освен кафявото гъбоподобно нещо в основата на стъблото, друго притеснително не намерих. Изсуших хубаво корите и я върнах в тях. Не съм поливала.

# 490
При първото поливане бих добавила фунгицид и готово.

# 491

След като гледам една камбрия само на листа 5-та година, май съм постигнала нужното ниво на търпение Stuck Out Tongue Winking Eye
По принцип ги чакам да прецъфтят преди да пресаждам. Но една веднага след като прецъфтя изкара нов цветонос, в момента също има, обаче започнаха да и омекват листата и решиш, че ако я извадя за 5 минути няма да и стане нищо. Намерих в саксията пластмасова кошничка. Оказа се, че освен кори има и ...не знам какво е точно, нещо като ситни стърготини. Та, май и новата ще я проверя тия дни. Аз също се надявам да е само плесен. Доста наквасена беше.

Simple Smile . Дай снимка на листата, корените и ще опитаме да я цъфнем

# 492
  • София
Ето ги моите обещани дългоочаквани и прекрасни, но леко скромно представящи се.
След толкова чакане няма да им намирам кусури. Едната я помнех, че е бяла, но другата бях забравила каква прелест е...Heart Eyes
Скрит текст:

# 493
  • София
да се похваля и аз с най-новата си придобивка -пелорик, преоценен, от Билла: Blush

# 494
Идвам да порева малко...направо ме налегна депресия...счупих си цветоносчето.Според вас,ако го сложа в пръст има ли шанс да пусне коренче и на това,което остана дали има шанс да порасне нов цветонос нагоре,че се счупи на половин?Беше около 10см и реших,че ще го захвана вече за пръчка и се счупи,толкова много му се радвах.Реве ми се.

Общи условия

Активация на акаунт