Частни училища - информативна тема 22

• 54 635
  • 804
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Двете ми големи са учили в 35то и 120то (баткото го преместих там насред 5 клас, заради учителка по математика, която им втълпяваше, че 4 е изключително добра оценка и пишеше 5 само на състезатели, ходещи на  курсове в СМГ). 120то е определено под 35то като ниво на подготовка, а и двете са много зле като отношение към децата (дъщеря ми има мейджър по математика, в момента е data scientist - работи с биг дейта и математически модели и AI, а до 7 клас никой от учителите ѝ по математика не беше забелязал, че има силна математическа насоченост...както и в ДГ след това). Третото ми дете директно го записах в ЧУ, без никакво намерение да минавам обратно на ДУ.

# 316
  • София
...Ползвам цитата за да отговоря с информация. Според моето дете, към момента няма нито един колежанин от тазгодишните 12 окласници, поканен на интервю в Оксфорд.
За Кеймбридж информацията е че повечето ги канят и после ги "режат".
Не съм запозната със срокове и не знам дали това подлежи на промяна, понеже моята девойка не е и подавала документи, но ако имам инфо за колежанин приет в елитен университет, ще споделя.
Знам също така за нейна съученичка, чийто САТ е 1550, състезател по математика. Предполагам, че тя ще бъде приета там, където пожелае.

Грешиш Фран. Да кажем, познавам лично две деца, поканени на интервю в Оксфорд, които предпочетоха други университети в крайна сметка...
Относно Кембридж приети тази година: Иван Иванов (18), Васил Янсен (18), Мила Марчева (18) - трима от Випусk'18 приети от раз в университета...
Милен - приет в Колумбийския университет, Борис - приет в Дартмут, Владимир - приет в ЮПенн с пълна стипендия, Рада - приета в Йейл и Браун, предпочела Йейл, Филипа - Импириъл, Александра и още около десетина деца приети в UCL.... Да продължавам ли списъка с приети в елитни университети тази година от Випуск'18 на АК?!?...

Последна редакция: сб, 24 ное 2018, 22:17 от Hellsun

# 317
  • София

Милен - приет в Колумбийския университет, Борис - приет в Дартмут, Владимир - приет в ЮПенн с пълна стипендия, Рада - приета в Йейл и Браун, предпочела Йейл, Филипа - Импириъл, Александра и още около десетина деца приети в USL.... Да продължавам ли списъка с приети в елитни университети тази година от Випуск'18 на АК?!?...

Какво е USL?
Продължи да, извън вечният спор кой е по-по-най, това е много интересна информация.

# 318
Двете ми големи са учили в 35то и 120то (баткото го преместих там насред 5 клас, заради учителка по математика, която им втълпяваше, че 4 е изключително добра оценка и пишеше 5 само на състезатели, ходещи на  курсове в СМГ). 120то е определено под 35то като ниво на подготовка, а и двете са много зле като отношение към децата (дъщеря ми има мейджър по математика, в момента е data scientist - работи с биг дейта и математически модели и AI, а до 7 клас никой от учителите ѝ по математика не беше забелязал, че има силна математическа насоченост...както и в ДГ след това). Третото ми дете директно го записах в ЧУ, без никакво намерение да минавам обратно на ДУ.
Ха, ти от Младост в Лозенец ли ги возеше,нямаше ли по-близо училище до вас? Когато бяхме в 1 клас, в 35-то, което ни е кварталното училище, нямаше места заради всички деца, които заради престижа на училището ги водеха от цяла София. Нямаше райониране, желаещите бяха много повече от местата и  всеки, платил подкуп или с достатъчно връзки, можеше да си запише детето там, а места за децата, живеещи през две улици, нямаше. Решихме, че няма да подкупваме, за да си учим в най-близкото училище,  и се записахме в частно.  А ето, че ти не си доволна от 35-то. Трябвало е да се сменим още в 1 клас - ние да си учим до вкъши, и вие също Simple Smile Ирония на съдбата Wink  
Синът ми е учил точно в 35-то след 5-ти клас, и след 7 клас продължи в немска паралелка, така че не знам какви учители са ви се паднали, но аз съм доволна и от учителите му, и от отношението. Никога не е имал проблеми с учители, с отношение или математика,  но не мисля, че в 35-то тя е на високо ниво. Той ходеше в СМГ, за да си поддържа нивото - сигурно затова има 6-ца в 35-то Simple Smile. Но 35-то е езиково училище, а не математическо, за мен нивото по математика беше по-ниско от това, което му трябваше, за да учи висшето си образование. В момента завършва в Германия специалност с много математика, а и работи. От съучениците му 2/3 са в Германия.
Това е твоят опит, моят е напълно различен точно от 35-то, затова го написах. Обобщението ти за ЧУ и ДУ, и преходът между тях не е вярно, то може да важи за твоите деца, но има други с различен опит, като мен.  При това говорим за едно и също ДУ - 35-то. Което само показва колко различни са хората, а и децата им. Едно дете се чувства прекрасно в дадено училище, а друго има проблеми в него.

Леле, как се обобщава тук..Не можели да се адаптират към тъпеенето..
Много деца след ЧУ до 7 клас и збират ДГ.Даже днес попаднах при търсене на нещо в темата на НЕГ на пост на майка с дете, учило до 7 клас в ПЧМГ.Казва, че детето й  и още десетина деца, негови съученици от ПЧМГ, са зайци в гимназията.Сложете и избралите СМГ,Испанската, по-рядко вероятно английските(все пак активно езикът е учен) и бройката на тъпеещите става доста голяма.
Попея, не мисля, че към днешна дата 120-то примерно е добра алтернатива, особено в периода 5-7 клас, за начално може.
Аз съм от тези с "тъпеещо дете" Wink От 35-то нямам никакви оплаквания от отношение на учители или друго, точно обратното - ходеше с желание на училище, взе си, каквото му трябваше и си продължи нагоре. А и на нас ни е много удобно близо, и чисто логистично беше много добре. При Sharky нямам идея защо така се е получило.
120-то също е близо до нас и имам съседка с дете в него, тя е доволна, а и виждам, че има високи резултати на НВО след 7 клас. Личен опит с него нямам.

Последна редакция: сб, 24 ное 2018, 23:23 от Анонимен

# 319
  • София
Продължи да, извън вечният спор кой е по-по-най, това е много интересна информация.

По-горе писах за децата от випуска, които познавам...Утре, ако това наистина представлява интерес, ще разпитам наследника за инфо и за останалите му съученици...
До колкото разполагам с информация, само едно - единствено дете от випуска им остана в България (прието е да учи медицина). Всички останали са извън БГ, в повече от добри университети...

# 320
  • София
Poppea, ние сега живеем до Младост, а когато големите ми деца бяха малки, преди повече от 20 г.,  живеехме в Студентски град на общежитие, а в Студ. град училища няма. След това поживяхме няколко години в кв. Витоша, където пак училища нямаше (ПБ не си спомням да го е имало тогава).

# 321
Е, Студ град е на хвърлей място от Дървеница и от Дианабад, не е далеч и от Младост - и на всички тези места има колкото искаш училища. Долен Лозенец съвсем не ти е бил близо или удобно. Но то си търсила престижно училище, разбирам - с връзки или с пари, успяла си (знам как ставаха нещата в 35-то от съвсем първо лице Wink) А накрая си разочарована от него. Е, минало-бешело. От нашия опит 35-то е чудесно училище, което съвсем не отстъпва на което и да е ЧУ (а сме сменили няколко). За някои други може да е било лош опит.  Явно си зависи от конкретното дете и родител, а и учителите са до късмет.
Но се убеждавам колко е добре, че за 1 клас вече има райониране, да не се случват такива абсурди.

Последна редакция: сб, 24 ное 2018, 23:09 от Анонимен

# 322
  • В офиса
Фран пише за тазгодишните 12-окласници, т.е. випуск 2019. Дано да има много приети в топ университети и тази година!
На мен ми е интересно, Хелсън, с какво колежаните са впечатлили университетите? Единствено Иван Иванов ми е познат като име...

Драма на прехода от ЧУ в ДУ няма. Няма и тъпеене в часовете, напротив - контролни, кахуути (макар да не им казват така), а и проекти си имат. Школи също. Е, не е толкова фенси, но на мен малко по-академично отношение ми допада. Не съм фен на либерал артс обучението.

# 323
  • София
Хах,Шарки умирам си от любопитство коя е тази дама по мат в 120-то.. Децата ми , достатъчно големи, до едно са учили там, не са ходили на курсове в СМГ никога и винаги са имали 6 по мат.Точно на учители оттам 2 от 3 дължат афинитета си към мат. Това само доказва колко субективна е една преценка в стил "изпитано на собствен гръб" - двама души с преки впечатления и с полюсни мнения.И макар в случая да става дума за ДУ, точно така стоят нещата и с ЧУ.

# 324
Ха-ха- Русалка, ти с деца в 120 ли се оказа....Аз пък в 35-то  Joy  Joy Joy - двата примера на Шарки.
Аз пък разбрах, че в 35-то на Шарки на детето са му втълпявали тази неща за мат и затова го е преместила в 120.
Именно, всякакви обобщения явно са неправилни и всичко зависи от конкретната комбинация от дете, родител и учители.

# 325
На мен ми е интересно, Хелсън, с какво колежаните са впечатлили университетите?

С нещо наречено integrity предполагам.

# 326
  • В офиса
Попитах Хелсън. Въпросът беше с какво тези 5 споменати деца са били по-открояващи се от останалите кандидати и в частност от останалите колежани. Отказвам да влизам в дискусии с подтекст за противопоставяне, дискредитиране, или хвалебствия за едно, или друго училище. Търся само практическа информация от някой минал по този път.

# 327
Отговорих точно в този дух. Практически, без подтекст и противопоставяне.
Хелсън ще отговори, разбира се, за себе си.

# 328
  • В офиса
Не ти разбирам отговора. Може би не си превеждам integrity с контекста, който влагаш. Защо смяташ, че това е толкова уникално качество, а не да го има у почти всички, които подават документи за топ университети.

# 329
Integritity не е точно синоним на honesty. Трудно преводимо е. Цялостност, завършеност, хармония, "камъкът си тежи на мястото", пасване. Понятието съдържа по малко от всички тези термини...
Твърде рядко се среща всъщност и е много относително за конкретни университет, специалност и личност .

Общи условия

Активация на акаунт