Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 ноем. 2018, 14:17 ч.

Проблеми с кърменето

 • 3 580
 • 20
 •   1
Отговори
 • Мнения: 9
Здравейте! Ще споделя какъв е моя проблем с кърменето и ще се радвам ако получа някакви съвети от по - напредналите мами! На 2 месеца сме. В болницата първите 3 дни беше само на кърма. На 4ия ден ме разрани и трябваше  да се мажа с лекарство и да не му давам да суче. През тези няколко дни беше само на АМ. След като мястото заздравя започна да суче, имаше желание, но сучеше от едната страна 30 мин и след това от другата още 30 мин. След този 1 час малкия издържаше не повече от 30 мин и започваше да реве търсейки гърдата. В началото бяхме почти постоянно на гърда. След седмица реших, че нещо не е наред с тази кърма и реших да пробвам с АМ - е, детето изпи цялото количество като след това беше много спокоен и спа доста време. И така постепенно минахме само на АМ. След 2 седмици си взех електрическа помпа Медела, исках да видя какво се случва с кърмата, успях да изцедя 20 мл. Сега вече цял месец се цедя по 3-4 пъти на ден, а детето яде това гадно мляко от кутията. Въпросът ми е мога ли някакси да увелича количеството на кърмата, за да мога да задоволявам нуждите на бебчо?

# 1
 • Мнения: 482
Най-добрият начин за стимулиране на кърмата е да поставяте бебето си на гърда колкото се може по-често. И с двете си деца съм имала периоди на спад в количеството и честото предлагане е единствения начин по който кърмата се регулира според нуждите на бебето. Храненето и различните лактогонни смеси могат само частично да помогнат за засилването, аз лично съм ползвала билкола смес на Билек, както и лактогонния чай на Хип. Успех!

# 2
 • Мнения: 2 421
Най-добрият начин да увеличите количеството кърма е да давате на бебето да суче на всяко мрън. Така ще стимулирате производството. Допуснали сте доста грешки с кърменето и ако продължавате така кърмата много скоро ще спре от само себе си. Интересно ми е какъв е бил този крем, който не е позволявал да кърмите? За периода, в който сте хранили само от гърда колко качи бебето? През тези 2 седмици докато сте си взели помпата на Медела изобщо ли не сте цедили или слагали бебето на гърда? Ако бебето вече категорично отказва да суче и отказва връщане на гърда, а искате да увеличите кърмата трябва да  цедите по 10-12 пъти в денонощието. Най-важно е нощното цедене/ кърмене (поне 2 пъти между 2-6 сутринта). През деня цедете колкото се може по-често.

Ако бебето все още засуква може да опитате дохранване със сонда, прикрепена към гърдата. Така хем ще се нахранва, хем ще стимулира производството на кърма. След като свърши храненето взимате помпата и цедите. Дори и нищо да не излиза пак давате сигнал на тялото, че е нужно по-голямо количество кърма и след време с много упоритост може да успеете да махнете „гадното мляко от кутията”.

# 3
 • Мнения: 3 804
Отговорът - може. Но млякото от кутия го забравяте. Бебето се слага на гърда на поискване, на всяко мрън както е казала Диди, яде от едната, оригвате, давате другата. Ако после още е гладно, може да се дохрани с добавка, но от шише на медела. Медела шишета имитират сукането, бебето трябва да изсмуче добавката иначе няма мляко. Гаранция давам, че рязко ще му спадне интереса към шишето и ще предпочита гърдата. След кърмене, ако сте дохранвали - цедете. Колко мл ще изкарате не е показателно за количеството кърма, и в началото и сега, изцеждам по 40мл, кърма имам, 6 месеца я кърмя вече. Изцеждането е с цел стимулация. Кърмете нощно време в часовете между 3 и 6 поне 2 пъти. Дори и да спи бебето - ще стимулирате лактацията. Ако направите всичко това, в рамките на 7-10дена ще се кърмите и ще сте забравили за АМ. Казва го майка, преборила се с това 😉

# 4
 • Мнения: 9
Преди го слагах на всяко мрън, в началото добре, но после започва рев, явно вече няма мляко. Казвате, че цедите  40 мл, но това е след като бебка се е наяла, а аз без да е сукал цедя 10 - 15... И при Вас ли количеството е бил проблема и ако да - за колко време се справите?

# 5
 • Мнения: 3 804
Ревът може и да е от колики, може да е глътнало въздух. Дава се гърда, като пусне, оригва се, дава се втората, оригва се, връща се на гърда пак. Ако не иска повече, чак тогава се дава АМ, но от Медела шише, за да изсуква млякото. И така на всяко мрън.
Задължително 2 кърмения в малките часове на нощта - дори да спи, взимате бебето и да суче. Аз в началото кърма нямах достатъчно, защото бебето ми свикна 5 дена на АМ в родилното и като слезе кърмата - не беше достатъчно. И действах така както описвам и на вас. За 7 дена махнах добавката, но беше много изтощително и се кърмихме през час.
Чак в последствие успях нещо да изцеждам. Общо взето помпата работеше  за стимулация,някакви капки изкарвах. Сега вече 40 мл, просто не мога да изцедя повече.
Ако ви е трудно оригването, слагайте бебето по корем върху вас. Обикновено до 2-3 минути се оригват.

# 6
 • Мнения: 9
Не беше от колики, познавах го по това, че въртеше главичката и търсеше гърдата с отворена устичка. Беше ми много мъчно, че не получава от мен това, което му се полага. Ще пробвам така, дано стане! Благодаря!

# 7
 • Мнения: 3 804
С упорство ще стане,щом аз успях и вие можете. Упорство и съветвам да кърмите легнала, за да може да поспивате, защото е доста изтощително. Пробвайте и пишете как върви. Успех!

# 8
 • Мнения: 9
Дано! Обещавам да се включа тея дни и да се похваля! Simple Smile

# 9
 • Мнения: 2 421
Силвия, щом бебето се изнервя толкова на гърда опитай да прилагаш компресия. Количествата кърма може да са намалели твърде много и затова бебето да се изнервя. Според мен извикай консултант по кърмене, за да прецени реално ситуацията и да даде по-точни насоки. Можете да обмислите и варианта за дохранване със сонда. Така бебето е на гърда и хем не се изнервя, че не пуска, хем стимулира лактацията. После цеди допълнително.

# 10
 • Мнения: 9 663
3-4 пъти на ден е много малко за цедене, аз в началото цедях всеки час-два, денонощно, за се получи хубава лактация. Цеденето не е като сукане и трябва по-упорито докато се регулира.

# 11
 • Мнения: 9
Здравейте пак! Възможно ли е кърмата да се е регулирала и просто да чака бебо да я изсуче?! Повече от 20 мл не изцеждам, а иначе когато и да стисна винаги има мляко...?!  Не мога да си го обясня..?! Нали казват, че при здрави майка и бебе не би трябвало да има проблем..?! Вече съвсем се обърках какво да мисля и какво да правя с кърменето..?!

# 12
 • Мнения: 3 804
Повтарям се, но колко цедиш не е мерило за това колко кърма имаш. Бебето е ултимативната помпа. Кърмиш ли бебето на поискване, дохранваш ли, колко пъти даваш добавка, ако да. Кърмите ли се през нощта както те посъветвахме?

# 13
 • Мнения: 9
Да, но всеки път суче 5 мин от едната, 5 мин от другата, след това рев докато не му дам АМ... Изпива количеството, което му се полага за тези месеци и всичко е наред, заспива спокоен..

# 14
 • Мнения: 3 804
А смени ли шишето с такова на Медела, за да може бебето да свикне да суче от шишето, а не просто да му се излива в устата?

Общи условия

Активация на акаунт