В ежедневието си всеки използва банкомати, ПОС устройства и плаща в интернет само с няколко клика без затруднения. В бързината обаче често пропускаме някои важни стъпки, които биха ни спестили евентуални главоболия. На какво е добре да обръщаме внимание и как да използваме правилно банковите си карти? Следващите няколко практични съвета ще ви помогнат да се погрижите за своята финансова сигурност.

Съвети при теглене на банкомат
●   Сменяйте периодично своя ПИН код и го прикривайте с ръка, когато го въвеждате.
●   Пазете своите данни и не ги предоставяйте на никого.
●   Следете редовно движението по сметка си. Напълно безплатно и удобно може да правите това от мобилното приложение на УниКредит Булбанк – Bulbank Mobile. В него може да използвате и други функционалности и услуги, които са с по-ниски такси или пък дори безплатни. Допълнение към всичко това е, че приложението спестява време за важните неща от живота.
●   Преди да използвате банкомата огледайте терминала за допълнителни устройства или камери. Ако забележите нещо необичайно, потърсете друг банкомат или клон на банката в картата на сайта.
●   При теглене проверете дали сумата отговаря на заявената. Ако има разминаване, потърсете най-близкия клон или се свържете с Центъра за контакт с клиенти на банката.
●   Ако картата ви е изгубена, открадната или задържана по време на теглене от банкомат – отново се свържете на денонощните телефони, за да ви съдействат и  блокират картата с цел сигурност.

Съвети при плащане в Интернет
●   Избирайте сайтове, които са включени в програмите за сигурни плащания с банкови карти на Visa и MasterCard. Добре е също така да проверявате дали той е защитен – погледнете за икона на ключ или катинар (в името на линка) или най-долу на браузъра ви.
●   Абонирайте безплатно картата си за услугата сигурни плащания в интернет и потвърждавайте покупките си чрез своя личен виртуален ПИН.
●   Ако получите съобщение от името на банката, Visa, MasterCard, друга институция или търговец, което изисква да предоставите лични данни, имайте предвид, че това е опит за злоупотреба.

Съвети при плащане в Интернет
●   Преди да потвърдите плащането проверете дали сумата, изписана на дисплея на ПОС терминала, е коректна.
●   Ако картата ви е безконтактна, то тя следва да остане при вас по време на плащането.
●   Ако установите, че плащането ви е дублирано или че са ви задължили с по-голяма или по-малка сума от дължимата и сте все още в обекта, то сигнализирайте в момента на търговеца. Ако не получите съдействие от него, обърнете се към банката.

Други полезни съвети при използването на банкови карти и какво е нужно да направите при проблем, може да прочетете тук.

Последна редакция: пт, 09 ное 2018, 15:13 от UniCredit Bulbank