Коледа 2018

• 103 906
  • 1 162
  •   1
Отговори
# 750
Може да сте коментирали преди, но не знам как да търся назад: какъв шоколад да разтопя за глазура на меденки? Не всеки път ми се получава. Бавно на водна баня го топя, но зависи от шоколада. Препоръки? Нещо, което го има във всеки магазин, защото нямам наблизо Метро Кауфланд и т.н.

# 751
  • Перник
Здравейте, вълшебници, нахълтвам в темата с молба за помощ - издирвам рецепта, която гледах някъде миналата седмица (мислех, че съм с инаправила "отметка", но не съм) - не помня името на сладките, но съдържаха кора от мандарина и марципан. Ако някой разбра за какво говоря и може да помогне с линк, ще съм много благодарна. Blush

Събота и неделя със сина ми правихме меденки с белтъчна глазура (май съм сложила малко захар в нея и не съхне - стоят лепкави, та днес ще ги суша принудително във фурната). Предстоят джинджифилови сладки, линцери, и, смятам да пробвам напукани сладки.

# 752
  • София
Марчева да те попитам ползва ли формичките за рохличките?Реших да пробвам една доза с тях да направя.Не съм съвсем сигурна,че ще успея,но ми се иска да пробвам.
Не съм я ползвала, но не съм ги и правила, може би ще ги пропусна. Ако ги направиш подай инфо как е, много е плитка. Интересното при нея е това, че държиш готовото тесто  в ръка и го разпределяш в/у формата, не ги оформяш предварително,  и то си се намества, може би затова са така плитки формите.

Може да сте коментирали преди, но не знам как да търся назад: какъв шоколад да разтопя за глазура на меденки? Не всеки път ми се получава. Бавно на водна баня го топя, но зависи от шоколада. Препоръки? Нещо, което го има във всеки магазин, защото нямам наблизо Метро Кауфланд и т.н.
Ползвам кувертюр от Лидл. Лошото е , че му смениха модела и този който е сега е силно парфюмиран, има такива шоколади,  и страшно ме дразни, но все още имам от по-старите модели, и  с него работя.

Здравейте, вълшебници, нахълтвам в темата с молба за помощ - издирвам рецепта, която гледах някъде миналата седмица (мислех, че съм с инаправила "отметка", но не съм) - не помня името на сладките, но съдържаха кора от мандарина и марципан. Ако някой разбра за какво говоря и може да помогне с линк, ще съм много благодарна. Blush
...........
Не мога да се сетя, кора от мандарина и марципан.. newsm78

# 753
Да се "отчета" и аз какви ги свърших досега...
Готови са:
щолена, тиквени бисквитки, какаови полумесеци, маслени бисквитки, кокосови сладки, марокански меденки, какаови бисквитки, бишкоти ди прато, шоколадови бисквитки.
Утре ще правя локумки, вдругиден едни любими на сина ми курабийки, които не са точно коледни, но са задължителни.  Smiley
В края на седмицата ще правя и баклава, Буш дьо ноел с бял шоколад и бяла коледна торта.
Ако остане време за снимки, ще правя и ще постна.

# 754
Аз мисля да правя Буш дьо ноел за нова година Simple Smile Миналата година правих торта "Рубен" за НГ, обрах точките с нея, но реденето на рубинчетата ми скъса нервичките Grinning

# 755
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз ще трябва да правя всичко наново Sad Sad Sad
а времето е толкова малко....

# 756
  • София
аз ще трябва да правя всичко наново Sad Sad Sad
а времето е толкова малко....
Наново  newsm78 защо не ги скри?

# 757
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не достатъчно добре съм ги скрила явно. Sad
любимият се обади да ме уведоми, че ги е "разделил и ще ги даде на брат си и приятелите си".
разделил ги бил...
много ме ядоса. не можа ли да звънне преди това? да попита?
направих повечко и смятах, че ще има и за по-големите деца, за колегите ...
то е вярно, че винаги даваме, но първо правя всичките по плана и чак тогава ги разпределяме. Sad
а снощи  спрях детето и му казах, че може само по една на вечер.  Sad

# 758
Здравейте и от мен!
Никога не съм правила меденки, курабийки, щолени и подобни чудесии. (Само ореховки Blush )
Одеве реших да направя за проба меденките на Джемма, сториха ми се подходящи за начинаещи. Вместо пакетче канела сложих същото количество (10г) от подправката на Лидл за меденки, определено трябва да намаля количеството обаче.
Проблемът ми е, че не знам как трябва да изглежда тестото и уж си беше добре, разточих го, но при изрязване на формичките, се разпадаше, беше като на големи трохи, не знам как да го обясня Joy . Затова направих топчета, понатиснах ги и пекох около 10-12 мин.
Еми станаха много вкусни макар и безформени. Някои слепих с мармалад.

Къде бъркам с тестото?

# 759
  • Под сянката на разлистените кактуси
Foxyyy, мисля, че ти е било много брашното (или малки яйцата?) Тестото става меко, еластично и се работи много лесно с него!

# 760
Меденките на Джема правих снощи. Тестото наистина е супер еластично и с него се работи много добре.Аз сложих чаена лъжичка канела, дори по-малко. Изрязва се с формички лесно, съвсем леко бухнаха, защото не сложих цяла ч.л сода , а половин. Изпечени са хрупкави, но не твърди. За мен това е идеалната рецепта.Правила съм през годините и други, с които зъбите щях да си изпочупя. Тези не е необходимо дори да престоят и така са си хубави да се ядат още днес.

# 761
Благодаря ви, сега потърсих в ютуб клип, за да видя тестото, явно е трябвало още да го меся...
Ще пробвам пак скоро.

# 762
  • София
Чета ви от години за рохличките и даже не предполагах колко са вкусни! Направих вчера една доза и всички сме във възторг. Ще трябва да направя и втора. Първата е с орехи, но мисля да пробвам и с лешници. Кой варинт е по-вкусен?

Също така направих и едни карамелени сладки, вместо меденки, като ги овкусих само с ванилия, за да ми миришат на карамел и ванилия. В рецептата пише да се сложат и други подправки като канела и карамфил, но аз не си падам. Изрязах ги, опекох ги и преди Коледа ще ги украсяваме с децата.

# 763
  • Под сянката на разлистените кактуси
Клер, и аз съм правила с лешници, но с орехи ни харесват повече.

# 764
  • София
не достатъчно добре съм ги скрила явно. Sad
любимият се обади да ме уведоми, че ги е  разделил и ще ги даде на брат си и приятелите си". и правилно !!  Joy
...................
а снощи  спрях детето и му казах, че може само по една на вечер.  Sad
На детето - даваш постоянно , на другите.... ще направиш нови, това да ти е проблем, време има съвсем достатъчно.

Днес, довечера, ще завъртя капучиновите, тестото ми е готово от  снощи, охлажда се и само оставя да ги заформя.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт