Коледа 2018

  • 103 903
  • 1 162
  •   1
Отговори
# 735
  • Балчик
  • Мнения: 9 289
Привет, неуморни!
Аз докато се включа вие сте изписали темата.
Едва вчера започнах със сладките и до момента имам локумки, останали от Никулден, меденки, напукани сладки, орехови кошнички, ванилени рохлички и в момента се сушат "забравените" сладки.
Мисля да направя още орехчета и стига толкова дребни сладки за сега. За Нова година може и да направя още някой вид.

# 736
  • София
  • Мнения: 6 651

catty m , защо търсиш ванилия на прах, т.е. ванилин, винаги ползвам ванилия екстракт, , както разбирам там където живееш ванилия екстракт трябва да има, малко е по-скъпичка но си заслужава.

Какво представлява ваниловия екстракт, течно ли е? Навсякъде има само ванолова захар. Преди си бях взела ванилия на прах, страхотна, нищо общо с нашата синтетична ванилия на прах, но ми свърши и сега няма никъде. Обиколихме с мъжа ми всички възможни магазини и само ванилова захар има. Но има шушулки и ще послушам Наталина и ще я използвам нея.

# 737
  • София
  • Мнения: 12 233
Срам- несрам ще покажа с какво се борих  повече от половин ден, за това време можех да врътна два-три вида сладки. Моля ви , само суперлативи очаквам, а аз ще съм наясно,  че ни ви харесват  Joy Joy
Меденки с белтъчната глазура,  няма да си го причиня повече  Mr. Green за първа година и последна, окончателна съм.  Mr. Green Самите меденки са много вкусни, но глазурата е....страшна , но изобщо не ми пука, фръц.. Wink





catty m тя е течна ванилия. Ползвам я основно за фини сладкиши, защото е скъпа и много трудно я намирам, изписвам си я.

ето един вид  -
а аз ползвам  в момента тази -
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 16 дек 2018, 21:35 от marchеva14

# 738
  • Варна
  • Мнения: 623
Леле, момичета, прекрасно се справяте!
Аз днес пекох постни меденки и бананови курабийки, съответно 60 и около 20бр., имам още няколко планирани - напукани 2 вида, сладки с шоколад, морковени мъфини, бисквити с печати, 2 вида сладкиши с ябълки и орехи, другият с шоколад, а за Нова година още няколко вида сладки. НО! Като гледам Вашите дози..... наистина ли всичко се изяжда... Ние ще сме 5 човека и за първа година съм се заела по-сериозно със сладкиши, обаче ме притеснява да не са малко. Направо ме комплексирате! Grinning
Наистина - остават ли ви след празниците за дояждане? Да слагам още дози?

Последна редакция: нд, 16 дек 2018, 23:04 от StarBright

# 739
  • София
  • Мнения: 12 233
Леле, момичета, прекрасно се справяте!
Аз днес пекох постни меденки и бананови курабийки, съответно 60 и около 20бр., имам още няколко планирани - напукани 2 вида, сладки с шоколад, морковени мъфини, бисквити с печати, 2 вида сладкиши с ябълки и орехи, другият с шоколад, а за Нова година още няколко вида сладки. НО! Като гледам Вашите дози..... наистина ли всичко се изяжда... Ние ще сме 5 човека и за първа година съм се заела по-сериозно със сладкиши, обаче ме притеснява да не са малко. Направо ме комплексирате! Grinning
Наистина - остават ли ви след празниците за довиждане? Да слагам още дози?
Ми............ аз раздавам, на Коледа събирам 12 човека, това са 4 семейства и на всеки като им дам, то... готово, разбира се, че остават , после си каня приятелките на кафе и..  пак готово.  Взели, че свършили. Прави си толкова колко желаеш, при мен има почти до Нова година.Smile

Последна редакция: нд, 16 дек 2018, 23:15 от marchеva14

# 740
  • Мнения: 4 135
Девойки, рохличките издържат с дни , нали ?
Гледам че правите усърдно от сега .

# 741
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 866
А как се правят сладките с шам фъстък и червена боровинка?

Рецептата е от BBC Good Food
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/1759655/pistachio-and-cranberry-cookies

Превод:175 гр меко масло, 85 гр. фина кафява захар, 1/2 л екстракт ванилия, 225 гр. брашно, 75гр. шам фъстък, 75 гр. сушени червени боровинки.Смесете маслото, захарта и ванилията с дървена лъжица, прибавете шам фъстъците и боровинките. Може да се наложи да доомесите с ръце. Разделете на две части, увийте във фолио (прозрачно) и охладете около 1 час (може да се замрази за 3 месеца). Нарязва се на филийки и се пече на180С върху хартия за печене.

# 742
  • София
  • Мнения: 12 233
Здравейте! Правя капучино звезди,но много ми лепне като го разточа. Разточваме го на мушама. Много е топло у дома ли? Къде греша?
Извинявай, сега видях , че питаш. Не грешиш, ако си го правила по рецепта, нямам представа по коя, но ако ти лепи тестото се поръсва с брашно и на масата и на в/у него и на самата точилка, освен това тестото трябва да е студено, иначе лепи. само това може да ти е грешка.

# 743
  • Мнения: 6 157
И аз искам да ги приготвя тези капучино звезди, но не мога да намеря бадемов марципан. Не ми се занимава с поръчка по интернет, в Билла или Кауфланд дали ще има?
Днес ходих специално до Метро,но не можах да го намеря, питах и служителите не знаеха.

# 744
  • Euskal Herria
  • Мнения: 29 424
tunata, благодаря! Записах рецептата.
Обожавам да правя всякакви сладки, торти и тестено.

Мира, някой в темата беше споменал, че в Лидл можело да се намери.

# 745
  • Мнения: 2 856
Отчет до момента:
- мини щоленчета - 2 дози /страхотни, за трета поредна година ги правя, много се харесват в нас/;
- кантучини с бял шоколад, боровинки и шамфъстък;
- какаови меденки;
- бадемови рогчета /почти провалени, втората тава почти успях да я спася, но нямам идея какво стана/;
- меломакарона /също почти провал, грозни, но май са вкусни/;
- напукани меденки;
- утре ще правя сладки с меласа;
- събота ще декорирам какаовите меденки и къщичка от ИКЕА.

Май ще е това Simple Smile

# 746
  • Мнения: 2 856
Да, в Лидл има марципан, но е с добавен шоколад и някакъв нуга крем. Мисля, че имаше и други видове, но не е чист марципан.
За слепване на сладките мисля, че ще стане.

# 747
  • София
  • Мнения: 12 233
И аз искам да ги приготвя тези капучино звезди, но не мога да намеря бадемов марципан. Не ми се занимава с поръчка по интернет, в Билла или Кауфланд дали ще има?
Днес ходих специално до Метро,но не можах да го намеря, питах и служителите не знаеха.
Сега приключих едни мои най-любими, най сетне и до мен опрях. Утре ще ги кача със снимка, сега засъхва шоколада.
Мира, не си спомням дали си от София, но според мен във всяко Метро има една и съща стока, не може да е различно. Там където са шоколадите за топене , те се забелязват защото са по 1 кг , огромни пакети и всякакви сладкарски материали, като подправки,  най-долу поне при нас в София се намърдва и марципана , на блок е. Не си го видяла, а ако наистина не го виждаш отиваш при касите и питаш къде са стоковедите и те ще ти кажат, веднага се изважда информация от компютъра, кое къде стои.  Наистина това е начина, правила съм го  и са били много любезни, не приемай отговор за не, не може да няма. Да е свършил не, не вярвам, защото е и по 20 лв и нещо, не всяка луда домакиня като мен ще даде толкова пари за едната Коледа.  Mr. Green
Този който се продава в Лидл не става.

# 748
  • София
  • Мнения: 12 139
Марчева да те попитам ползва ли формичките за рохличките?Реших да пробвам една доза с тях да направя.Не съм съвсем сигурна,че ще успея,но ми се иска да пробвам.

# 749
  • Мнения: 6 329
Направих всички теста, на които се спрях тази година, общо 10 на брой, увих ги стартателно във фолио, и смятам сутрин преди работа да пека. Тази сутрин изпекох абрачи и сладките с фъстъчено масло. И двата вида са много сполучливи, абрачите обаче трябва да се пекат изключително кратко време, за да им се запази интересния цвят, иначе покафеняват . Първата доза ги препекох    малко. Сложих ги в кутии,  и започвам да складирам. Марципана продължава да ме мъчи, направила съм тестото и на капучиновите звезди, но ако не намеря до петък, ще пека и слепям с дулсе. Това е. Лимоновите ще оформям с пош, тестото ми се видя доста меко. Отгоре ще им сложа малко шоколад за разкош. Ще имам класически виенски, които топя в шоколад и овалвам в разични поръски, те са любими на децата ми. Както и финландски, които ще  направя във формата на кошничка и ще напълня с ароматна смес от сушени плодове , ядки и ликьор.  Всичко е приготвено, само време да имам да ги пека и оформям.

Общи условия

Активация на акаунт