Нека поговорим за типовете поведение при бащите, с уговорката, че са абсолютизирани и в чиста форма почти не съществуват в реалния живот. По-често се срещат смесени модели.

Странящ
При такъв тип поведение таткото показва готовност да се грижи за детето, но най-вече що се отнася до игрите и разходките. Занимания като смяна на пелени или хранене бащата счита за отговорност на майката.
Крайно проявление – оставя всички грижи за детето на майката.
 
Творец
В повечето случаи това е баща, който не е готов за появата на детето и започва да се включва във възпитанието му чак като порасне.
За съжаление - твърде късно, тогава детето вече е решило, че баща му не проявява интерес към него и нишката, която ги свързва е скъсана. Затова често се наблюдава недоверие у детето към бащата и отсъствие на привързаност. Такива бащи не са способни да възпитават дъщери, защото не знаят как да общуват с тях.
 
Ревнивец
Бащите-ревнивци съперничат с децата си за вниманието на жената. Ако майката отделя твърде много внимание на детето, бащата приема това с неприязън. В такива случаи често възникват конфликти, а майката се намира между чука и наковалнята - сърцето я тегли към детето, но и не иска да загуби мъжа си.

Началник или Ръководител
Или авторитарният тип баща. Той често потиска всяка инициатива на детето, не му позволява да направи своя избор в каквато и да е ситуация. Но опитите да предпази детето от грешки по този начин имат обратен ефект – децата стават неспособни да направят каквото и да е без помощта на родителите.
 
Пазачът на гнездото
Това е най-идеалният вариант за баща. Такива бащи мечтаят за деца, правят ги цел на живота си и активно участват в тяхното възпитание и развитие.
Отличен пример за сина, но за дъщерята може да изиграе лоша шега – привикнала на такъв модел в семейството, тя цял живот ще търси подобен мъж, който, както показва практиката, трудно може да се намери.
 
Наставник
Такива бащи винаги са готови да дадат обяснение, да обсъдят проблема, да посъветват. Това е един от най-оптималните варианти за взаимоотношения и предполага непосредствено участие в живота на детето.
 
Независимо към кой тип спада таткото на вашите деца, вие можете да му помогнете да прояви най-добрите си качества и да бъде добър и пълноценен родител. Подходете внимателно и с търпение, въвеете го в грижите за детето и резултатите няма да закъснеят.


Включете се в кампанията на Dove Men+Care в подкрепа на бащинството и можете да спечелите чудесни награди за татко и бебе.

Последна редакция: пн, 19 ное 2018, 14:26 от Pедактop