Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 11

  • 48 322
  • 744
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 1 178
Момичета може ли мнение и от Вас, според доктора всичко било наред нямал съм ИР 
Глюкоза ( Glucose )      5,02   mmol/l-0min   3.60 - 6.10
Глюкоза 120 мин ( Glucose )5.05   mmol/l-120min
HOMA - IR 0- min      Профил   *   *
Insulin - 0 min ( Серумен Инсулин 0 min )      11,07   mU/L   2.60 - 25.00
HOMA-IR (индекс за инсулинова резистентност)      2,46   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

# 541
  • Мнения: 632
Здравейте, за първи път пиша в темата, но от години си следя инсулина, като според някои лекари имам инсулинова резистентност, а според други нямам... Последните месеци качих няколко килограма, които не мога да сваля и ми се увеличи значително % мазнини. Искам да почна режим, но НВВМ не мисля, че е моето хранене, а и напоследък чета за странични ефекти от него като косопад, а аз имам такъв проблем по принцип. Имам и леко завишено ТСХ(4.5 при граница 4.2), но според последния ендокринолог, при който бях не може да пълнея заради него... Всичко останало ми е в норма от щитовидните хормони и антитела. Това са ми резултатите от обременяването, като ме притеснява, че инсулина след втория час не пада достатъчно  Cry
Глюкоза ( Glucose )      4.59   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин      5.67   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин      4.31   mmol/l   3.30 - 7.80
Insulin ( Серумен Инсулин )      6.67   mU/l   2.60 - 25.00
Insulin ( 60 м post 75g glucose )      79.51   mU/l   
Insulin ( 120 м post 75g glucose )      37.57   mU/l   

А реф. стойностите на инсулина на 60 и 120 минута къде са?
Защото ако ги смятам като моите, значи си имаш ИР.
Но дори и да са в норма, предвид, че трупаш, явно започваш да имаш някаква ИР.
Режима вече ти си го решаваш какъв ще е. Стига да ти свърши работа. Да ти смъква инсулин и кила.


В цибалаб съм ги изследвала и няма референтни стойности. То и затова всеки лекар ги тълкува по различен начин... Иначе HOMA-IR ми е добър 1.75, като до 2.5 е в норма

# 542
  • Мнения: 142
Елора, ами то все нещо трябва да се консумира Simple Smile))

Може при теб да няма проблеми с надбъбречните, а само ИР. При мен проблемът идва от това, че съм с много type A personality, не си почивам, не се наспивам,  само "давай давай давай". Почвам да си мисля, че може да е свързано със щитовидната ми жлеза и това да я е изкарало извън строя. И кафето при мен е просто част от този лайфстайл на натискане на педала. 

    # 543
    • Мнения: 21 847
    MaRin4et0, този Хома индекс го зарежи. Други неща се гледат.

    IndigoRed, не знам с надбъбречните как съм. Нито какво да изследвам за тях  newsm78

    Аз години не спях добре. Не можех да легна навреме, а едвам ставах после. Примерно дори и да съм на работа и да трябва да стана в 6, аз ще легна в 2.30 и то ми трябва половин час за да заспя.
    Само в почивните дни се наспивах горе долу.
    Но като минах на НВ, след седмица, започна да ми се приспива към 22 часа. Чак са учудих. Но си лягам. Понякога от проблеми и нерви, ми се нарушава съня, но вече спя нормално, лягам си навреме, не се успивам, ставам от раз почти.
    Аз кафето го обожавам, и няма да го спра нивгаж  Laughing
    Преди години иначе и с него прекалявах. Три двойни на ден пиех, не ми се отразиха добре. Със зор го намалих.

    # 544
    • София
    • Мнения: 14 397
    Аз имам питане за следните трима души, които се изследвахме с ОГТ тази сутрин:
     

                                                                                       Х                У             Z
    Глюкоза  0 min     измерено в mmol/l                      5.8             5.5          5.6
    Глюкоза - 60та мин      измерено в   mmol/l            5.0            11.1         9.8
    Глюкоза - 120 та мин      измерено в   mmol/l         4.0              3.1         2.9        
    Insulin ( Серумен)      измерено в   mU/l                   8               12            6
    Insulin ( 60 м )  измерено в   mU/l                            93              298         116
    Insulin ( 120 м  )  измерено в   mU/l                         34                22           8  

    Хапвали сме едно и също вчера.  

    После ще пиша аз коя съм от тримата Simple Smile

    # 545
    • Габрово
    • Мнения: 4 873
    Ако е съвсем умерено пиене на кафе, на повечето хора не им пречи с нищо. Ако се прекалява... там и без ИР и проблеми с щитовидната, трябва да се намали.
    Аз го бях спряла с години, понеже тогава не събрах инат да спра да му слагам по един тон захар и прекалявах хем с кафето, хем със захарта така... Смених го със зелен чай тогава, него винаги съм го харесвала чист и без това. След някое време обаче пак започнах да пия кафе, не мога да устоя на миризмата на току-що направено еспресо. Само че на ден пия по 1 до 2 мънички чашки еспресо, отначало с по малко мед, постепенно взе да ми харесва неподсладено. От всичките начини на приготвяне, еспресото има най-малко кофеин, стига да не е дълго кафе де. При мен желанието си е за вкуса и аромата на кафето, не толкова за кофеина и за енергията дето дава. Ами... писах го в графа "и аз съм човек", с уговорката че повече от 2 на ден по никакъв повод няма да се пият и приключих въпроса. Десерти подминавам като стой та гледай, обаче за хубаво кафе ми е слаб ангелът Grinning

    Елора, завиждам за ефекта върху спането, при мен този режим не можа да го повлияе това.  Точно както го описваш, заспиване много късно, независимо колко съм изморена. А това не се наваксва през уикенда, няма как. Иначе за ставането, то като няма как ще се наритам и ще стана, но заспиването винаги по малките часове и нощта ми идва кратка.

    # 546
    • София
    • Мнения: 13 207
    X е най- добре макар очевидното скачане на инсулина.
    Y и Z  имат неприятна хипогликемия на 2ри час, съпътствана изненадващо със също толкова нисък инсулин. Странни резултати като цяло!

    За надбъбречните е характерно точно това със заспиването. Има 2 пика- в 2 и 4 сутринта и ако не си заспал до тогава- кофти. Сутрин също не можеш да отлепиш. Най- вредното за надбъбречната е захарта. Така че нормално при сериозно ограничаване на всякаква "захар" (тук включвам ориз и картофи), нещата да придобият доста по- добър вид.

    Аз имам въпрос. В тази тема много често се казва как референтните стойности не са правилни и как инсулинът трябва да е колкото кръвната захар на гладно. Приемам го, но бих искала да прочета от достоверен източник какви трябва да са наистина стойностите при здрав човек с добра инсулинова чувствителност.
    Ако някой може да посочи, ще помоля Simple Smile

    # 547
    • София
    • Мнения: 14 397
    X съм аз, а Y и Z  са преки роднини на тази моя роднина, заради която съм в темата.

    # 548
    • Мнения: 21 847
    Мерси Шарки, това е пример защо не винаги първия инсулин е добър показател и защо е важно обременяването.
    Направо като  пример ще го пльосна в първия пост и защо на Хома индекса не бива да се вярва.
    Иначе Х е най-добре. Надявам се ти да си  Laughing

    Кетчър, при последните ми изследвания така си беше кз и инсулин. На едно ниво, ама ако направя обременяване, може да е друга картинката.
    Ама не искам да си товаря организма.
    За източник не мога да търся.
    Според мен едно обременяване най-добре показва как са нещата.
    И ако един човек при първо обременяване е имал лоши резултати, а при второ всичко е в нормите - обявявам го за герой.
    Може и да си права. И от многото В, затова да не съм могла да заспивам навреме, а с НВ стана екстра.

    # 549
    • В един копнеж!
    • Мнения: 2 294
    Излязоха ми резултатите. Имам леека ИР, 2.83. Изписаха ми Метфокон 1000мг, по схема.
     Някой да е пил този Метфокон? Споделете за него.

    # 550
    • Мнения: 1 326
    Здравейте, за първи път пиша в темата. От 2012-та имам ИР, и съм пила Глюкофаж и Метфогама, както и ходех на фитнес и други спортове на приливи и отливи, както и медикаментите. Тъй като по време на бременността не трябваше да приемам метформин, и да спазвам високо мазнинна, ниско въглехидратна диета, не съм го и правила. Сега мина известно време от раждането както се вижда в подписа ми и мисля отново да започна с диета и медикаменти. С каква доза Глюкофаж да започна, за да нямам прекалено силни странични ефекти ? 500 мг ок ли е ? Док винаги ми препоръчва 1000 мг, но ми е прекалено тежко. И се почва 2-3 месеца диария, болки в стомаха, повръщане.

    # 551
    • Мнения: 21 847
    Здравейте, за първи път пиша в темата. От 2012-та имам ИР, и съм пила Глюкофаж и Метфогама, както и ходех на фитнес и други спортове на приливи и отливи, както и медикаментите. Тъй като по време на бременността не трябваше да приемам метформин, и да спазвам високо мазнинна, ниско въглехидратна диета, не съм го и правила. Сега мина известно време от раждането както се вижда в подписа ми и мисля отново да започна с диета и медикаменти. С каква доза Глюкофаж да започна, за да нямам прекалено силни странични ефекти ? 500 мг ок ли е ? Док винаги ми препоръчва 1000 мг, но ми е прекалено тежко. И се почва 2-3 месеца диария, болки в стомаха, повръщане.

    Пак ли този въпрос?  Laughing
    Имала съм тези странични ефекти. Почва се примерно с 250 мг вечер, така 10 дни, после се прибавя на обед още 250. След 10 дни правиш вечерното хапче 500, после обедното 500.
    Като направих по този начин, не съм имала никакви проблеми.
    Първия път ми хакнаха 3 по 1000. Много зле бях и ги спрях, докато не разбрах от друг лекар как да почна.
    Може да ги направиш на 5 дни. Както си решиш.
    Но щом ще спазваш и режим, не е хубаво дозата да е много висока. На мен почна да ми се вие свят от ниска кз и инсулин. Неадекватна бях.
    Спряла съм го хапчето. Всичко е в норма и вече съм си добре.

    # 552
    • Мнения: 1 326
    Да и на мен ми е ниска КЗ и висок инсулина и почва да ми се вие свят, да ми треперят ръцете и нямам сили. Благодаря за съвета.

    # 553
    • Мнения: 21 847
    Тогава може би трябва малка доза глюкофаж.
    Защото режима ще ти повлияе, ама и лекарството също.
    Сега зависи и каква ти е ИР. Моите стойности бяха космически.
    Може да пробваш и без хапчета и след 2 месеца да видиш инсулина как е.

    # 554
    • Мнения: 20
    Според мен не почвайте хапчетата без преглед от ендокринолог и изследване с натоварване с глюкоза.   

    Общи условия

    Активация на акаунт