НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 126

• 55 304
  • 776
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте, имам едни 18 кг за сваляне. Много четох за режима и се чудя дали да не се включа.
Но проблема ми е, че месото не ми действа добре, а след втората бременност имам проблеми с кръвната захар. От месата ям пиле, свинско и риба, но само рибата ми действа добре. Това ще бъде ли проблем?
Другият ми въпрос е- любимата ми закуска е ядки - овесени, ръжени и др накиснати от предната вечер с мед и сирене. Доколкото чета не е особено препоръчителна. Мога ли да я ползвам или да я заменя с любимото кисело мляко.
Преди години, като нямах мъж отслабвах със салати със сирене, яйца, кашкавал, риба, овесени ядки, хляб и кисело мляко. Това ми беше режима и държах 56 кг. Сега покрай готвенето за мъж и деца ми е страшно трудно да го спазвам.
Какви проблеми ти причинява?
Месото не създава проблеми с КЗ.
При проблемна КЗ овесените ядки, особено с мед, не са никак добра идея.
И киселото мляко за закуска също не е особено удачно, не и в началото.
Малко си чела.....прочети ПАК първата страница.

# 646
Здравейте, имам едни 18 кг за сваляне. Много четох за режима и се чудя дали да не се включа.
Но проблема ми е, че месото не ми действа добре, а след втората бременност имам проблеми с кръвната захар. От месата ям пиле, свинско и риба, но само рибата ми действа добре. Това ще бъде ли проблем?
Другият ми въпрос е- любимата ми закуска е ядки - овесени, ръжени и др накиснати от предната вечер с мед и сирене. Доколкото чета не е особено препоръчителна. Мога ли да я ползвам или да я заменя с любимото кисело мляко.
Преди години, като нямах мъж отслабвах със салати със сирене, яйца, кашкавал, риба, овесени ядки, хляб и кисело мляко. Това ми беше режима и държах 56 кг. Сега покрай готвенето за мъж и деца ми е страшно трудно да го спазвам.

Аз говоря от лични наблюдения какво действа добре на моя организъм. Месото, което мога да си позволя е купено от магазина, а аз пълнея от него. Подчертавам че 3 те меса, които ям са пиле, свинско и риба. Но от свинското и пилето пълнея. Винаги досега съм отслабвала със:
Закуска: овесени ядки с мед и сирене/ кисело мляко с мед
Обяд: задушени зеленчуци с яйца или кашкавал и сирене.
Вечеря; салата със сирене и яйце.
И въпреки проблемите ми с кръвната захар тя е била в норма при този режим

# 647
Скрит текст:

Аз говоря от лични наблюдения какво действа добре на моя организъм. Месото, което мога да си позволя е купено от магазина, а аз пълнея от него. Подчертавам че 3 те меса, които ям са пиле, свинско и риба. Но от свинското и пилето пълнея. Винаги досега съм отслабвала със:
А инсулина ти колко е?Той е по-важен от КЗ.
Относно месото....не че го отричам, но от месо не се пълнее.Пълнее се от добавките към месото.Ако си го готвила и яла с ориз, картофи и боб, разбираемо защо пълнееш от "месото".   Smiley
Ако комбинираш месото със салата, краставици, тиквички, патладажани, зеле, ти гарантирам, че не само няма да пълнееш, но и доста скоростно ще сваляш.
С уточнението, че забравяш за овесените ядки, меда, всякакво тесто и захар, картофите и ориза.
Зелен боб и грах ограничено.
Яж един месец само меса, риба, яйца и масла, + зеленчуци от изброените и виж няма ли да сваляш.

# 648
Кръвната ми захар е в норма на гладно но скача много високо 1-2 часа след ядене , защото инсулина ми не работи много добре

# 649
Кръвната ми захар е в норма на гладно но скача много високо 1-2 часа след ядене , защото инсулина ми не работи много добре
Ами, значи съветите ми остават.При проблемен висок инсулин, това е храненето.

# 650
Скрит текст:

Ако кръвната ти захар е ок с този режим, значи нямаш проблем с кз. Евентуално може да имаш проблем с инсулина.
Това, че преди си отслабвала с такъв режим, не значи, че винаги ще е така. С годините и яденето на прекалено много въглехидрати (което не е равно на прекалено много ядене на храна като цяло), води до хронично повишаване на нивото на инсулин в кръвта, което пък води в един момент до неспособност от адекватна регулация на КЗ (диабет) и тук приключваш с отслабването на режим с въглехидрати.

Проблемът на диабетиците е производството на прекалено много инсулин, който се опитва да махне КЗ от кръвта и да я набута по клетките. Ако няма къде да я складира, започва да го прави в мастните клетки, от там и започва дебелеенето. Същевременно инсулинът блокира достъпа на организма до тези мастни депа като източник на енергия и ето ти невъзможността да отслабнеш.

1-2 часа след ядене КЗ скача, заради яденето на въглехидрати (протеините имат доста по-нисък инсулинов отговор, а мазнините почти никакъв), панкреасът започва да помпа инсулин и след още някакво време я сваля, а като я свали, озверяваш от глад. Ако я свали много ниско, заради кофти регулация, може да получиш хипогликемичен пристъп. И така порочният цикъл се затваря - ядеш въглехидрат->вдигаш КЗ-> вдигаш инсулин->глюкозата се складира в клетките (дебелееш, защото всичко е пълно и няма къде повече)->КЗ пада->озверяваш от глад->ядеш въглехидрат->вдигаш КЗ и отново.

Единственият изход е режим, при който ядеш храни с минимален инсулинов отговор. Зарнените и нишестени храни от всякакъв вид не са в тази група както и захарта под всякаква форма. Проблем са и растителните мазнини, защото пък те увеличават възпалителните процеси в организма, така че се изключват и те. Изключение правят кокосовото масло и зехтина, но и с тях не трябва да се прекалява.

Ако не можеш да ядеш месо, купувай си органи - сърца, дробчета, яж повече риба, яйца, сирена, сметана, листни зеленчуци. Не наблягай на ядките.
Ако не си промениш храненето, в края на краищата ще стигнеш до диабет и/или сърдечно заболяване. Дали ще е след 5 или 10 години, няма значение, пътят е еднопосочен. Междувременно ще се чудиш защо не можеш да отслабнеш или ако все пак успяваш, ще става все по-трудно и след диета, ще си връщаш килата, а често и ще додаваш допълнително.

# 651
# 652
Кофти превод, но иначе добра информация. Също да добавя, че не само месото ни не е същото като преди 100 години, ами и растенията ни не са същите, така че освен ако не ядем нищо, няма как да избегнем вредностите в съвременната ни диета. Peace

# 653
Доста подробно обяснено в статията, отново се връщаме на качеството на храната, която консумираме. За съжаление контролът в търг.мрежа е много занижен, да не говорим, че месо от свободно пасищно отглеждани животни почти няма.
Дали някой се е сблъсквал с проблем - подуване на корема в първите седмици на режима. Видимо е и доста неприятно като усещане..

# 654
Аз - подуване на корема и киселини. Отмина всичко за 12 дни при мен. Единствената промяна, която въведох докато траеше проблемът, беше да увелича времето, през което не ядях нищо. Хранех се стриктно веднъж дневно.

# 655
Благодаря, Миоки, все си мислех, че аз съм наобратно на хората Stuck Out Tongue
Честно казано, то като съм така подута не ми се и яде особено, ще пробвам с по-голям интервал между храненията или веднъж дневно, докато се пренастроя.

# 656
И аз така си мислех Simple Smile
После четох, че при смяна на диетата, особено така драстично, микроорганизмите в храносмилателния тракт се променят - едни умират, други се размножават, според храната която се приема и докато трае тази промяна, може да има неразположения.
По повод на киселините - причината е ниско ниво на стомашна киселина, което също отнема време за пренастройване.  Докато ядем основно въглехидрати, не ни трябва толкова голямо количество, колкото при консумяцията основно на животински протеини.
Та така, отне ми време докато се адаптирам напълно, но вече се чувствам отлично и нямам никакви неразположения. Ако след 1-2-3 седмици не се нормализират нещата, си заслужава да се търси друга причина. Peace

# 657
  • София
Моите тестоядящи бацили явно са се гътнали още преди години, защото новогодишната баница ми излезе през носа Grinning
Нищо де, ден киселини + запек + подуване си струваха заради късмета.

# 658
  • София
пфуу аз се докарах до кома от сладко (майтап)... тази ми баклава на майка ми направо ме разори. От днес обаче се стегнах и пак ще си карам на режима, страх ме е на кантара да се кача. Другото лошо е че съня ми се разби, заспивах като бебе докато си бях на режима, сега се чувствам супер зле и не мога да заспя

# 659
Сега аз да попитам нещо. Забелязахте ли промяна в цикъла при преминаването на режима? Не отностно редовността, а по-скоро в силата на течението и в наличието/липсата на болки.

Общи условия

Активация на акаунт