Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 568
  • 742
  •   1
Отговори
# 255
Разбира се,  че ще кажа истината,  както и за всичко друго. Просто ще измисля по-представителен начин да се изразя.

# 256
  • София
Колите са под наем.

# 257
  • Сф
Аз също съм го изтъквала като причина- лош микроклимат, като разаснявам, че екипът не е ок

# 258

Да, това стана ясно. Но не е ясно при какви условия. Очевидно е някакъв дългосрочен наем. При такива договори е много възможно наемодател и наемател да са се договорили, че наемателят отговаря за ГТП. Работодателят пък може, във вътрешни правила за ползването на тези коли, да е учредил правило, че всеки е длъжен да проверява документите за изрядност преди да ползва автомобила. Сътоветно с инструкции кого да уведоми при неизрядност, и с уточнение, че ако не го направи, отговорността в случай на проверка си е негова.

Няма как да отгатнем нищо от по-горе описаното. Но е напълно възможно отговорността да не пътува с автомобила, ако не е с изрядна документация, да си е на брат ти. Разибра се, за самият ГТП и разходите по него, отговорността е или на работодателя или на наемодателя. Но в случая брат ти не е плащал прегледа. Него са го спрели и са го глобили, че кара автомобил с изтекъл ГТП. За което вината си е негова.

# 259
Искам да ви попитам, ако сте на работа в момента, но отивате на интервю за друга работа и в интервюто ви попитат защо искате да напуснете какво ще кажете ? Истината ли? Защото аз искам да се махна заради колектива, то е кошер с оси при мен...
Ще кажа, че си търся по-добра  работа. Кратко и ясно.
Защото  изречението "търся си нова работа, защото в старата се чувствам като в кошер с оси" дава много информация за вас. Ако вие сте специалист и сте на мястото си, кошерът с оси, не би трябвало да ви изкарва извън кожата ви, че да си търсите друго. На мен лично, това изречение ми говори, че колективът ви дразни по някакъв начин, не се чувствате добре там или пък вие дразните  останалите. Бъдещият работодател ще си каже, ами, няма гаранция, че в нашия колектив ще се чувства по-добре, интриги има навсякъде, може и там колективът да е подобен. HR ще ви почне на тема 'общуване', тестове, въпроси и т.н.
Има една поговорка "На крива ракета. космосът и е крив." Понякога има хора, които си мислят, че колегите са еди какви си..., но останалите не мислят така. Разбира те ли? Има едно такова субективно оценяване на средата. Или може да се окаже, че именно този човек, има проблеми в общуването с останалите и затова той оценява нещата така. (нямам предвид вас, а по принцип).
Други  мисли възникват, от сорта, ами защо не сте намерили начин да се справите с Кошера. При един с една тактика, при друг - проработва друга. До степен, че да можете да си работите на воля и да кажете "Най-приятните колеги са в тази фирма, оставам!." Не е целта да оправяте служебните отношения като цяло, а само така, че вие да се чувствате добре, и да работите спокойно там.

# 260
Не знам какво е "кошер с оси", но много често хора, които работят заедно, не си допадат. Мен например с нищо пряко не са ми пречели колегите, които постоянно мрънкат, но защо да работя с такива, след като мога да работя с хора, с които ми е по-приятно.

# 261
Едно към едно съм съгласна с pepina. Така стоят нещата. И да си права, способностите ти за общуване ще бъдат поставени под въпрос.

# 262
Не знам дали са ми вярвали, почти винаги на такива въпроси съм отговаряла като по учебник, обикновено лъжи, каквито са били най-подходящи за случая. Никога не съм имала проблем с това и обикновено е било успешно и полезно. Само веднъж си признах най-откровено на една HR-ка, че главният ми стимул са парите и тя щеше да припадне от изненада. Не повторих Grinning
Например защото искам да се развивам, да уча нови неща, да работя в добре развиваща се фирма, да си практикувам английския или друго подобно клише... Веднъж казах, че фирмата е затворила офиса в София и се е преместила далече.

# 263
Абсолютно, лъгане взаимно, иначе те гледат като извънземно. За мотивация първо се изброяват - интересна работа, практикуване на езици, на различни умения, добра работна атмосфера и после заплащане. Ако споменете първо заплащането (което всъщност е нормално), наистина те гледат като гръмнати Laughing

# 264
Скоро гледах едно филмче на английски - как протича интервю за работа, ами и въпросите са кратки, и отговорите кратки, максимумс 2 изречения. И без изпадане в подробности.
Напр.на въпроса "Можеш ли да се представите?" се отговаря нещо от сорта "Аз съм еди кой си, на еди колко си години, женен, от град Х., студент (или професионалист в областта на позицията). 
А аз на този въпрос цели лекции съм изнасяла в стремежа си да им покажа кое е най-важното за мен и с какво съм по-различна.
 И после чакаш да те питат нещо по образованието, по тр. стаж, силни и слаби страни, идеалната ти работа, хобита и интереси.

# 265
Изобщо не говоря истината. Казвам това, което смятам за приемливо - нови предизвикателства, интересна работа....

Mr. Green

Представям си реакцията, ако някой каже - "Всички, начело с главната/ия, са интриганти и клюкари, не ми харесва атмосферата в офиса, редовно ме карат да оставам след работа без заплащане и се сърдят, ако не го направя, дават ми работата на колегата, който е парашутист и не разбира нищо, но работата трябва да се свърши, обаче взема по-висока заплата от моята....."  Mr. Green

# 266
  • София
Скоро гледах едно филмче на английски - как протича интервю за работа, ами и въпросите са кратки, и отговорите кратки, максимумс 2 изречения. И без изпадане в подробности.
Напр.на въпроса "Можеш ли да се представите?" се отговаря нещо от сорта "Аз съм еди кой си, на еди колко си години, женен, от град Х., студент (или професионалист в областта на позицията). 
А аз на този въпрос цели лекции съм изнасяла в стремежа си да им покажа кое е най-важното за мен и с какво съм по-различна.
 И после чакаш да те питат нещо по образованието, по тр. стаж, силни и слаби страни, идеалната ти работа, хобита и интереси.

Има едно трикче, казва се elevator pitch, когато някой те пита да се представиш, трябва да отговориш толкова дълго колкото се возиш в един асансьор, демек доста кратичко. LinkedIn ти прави такъв pitch автоматично и с малко изпипване става доста добре, аз съм си го сложила и в LinkedIn и в CV-то

# 267
Хм, аз на интервюто за сегашната ми работа пък си казах, че ме махат и слагат познат.
Обаче пък и отговарях на въпроси кратко и ясно като новобранец.
Взеха, че ме взеха 😁

# 268
  • Другата България
Абсолютно, лъгане взаимно, иначе те гледат като извънземно. За мотивация първо се изброяват - интересна работа, практикуване на езици, на различни умения, добра работна атмосфера и после заплащане. Ако споменете първо заплащането (което всъщност е нормално), наистина те гледат като гръмнати Laughing
Изобщо не съм лъгала, и никой не ме е гледал като извънземно.
На интервюто за сегашната ми работа си казах едно към едно всичко, както си е, защото естествено имаше такъв въпрос, все пак аз си бях написала, че работя и къде. Казах си за колектива Mr. Green, за атмосферата, за неуредиците и хората ме разбраха. И ме взеха. А и от частник отивах на държавна работа, нямаше как да е без такива въпроси.

# 269
  • София
Аз пък държа на честността. Естествено, без пиперливи подробности и няма да го представя грубовато, но не и да лъжа. Защото не искам и мен да ме лъжат, най-малкото. Който не може да го оцени, пули се, не би ме наел заради това - те губят, не е моето място. Какъв е смисълът да се лъжем от самото начало.
Да, на интервютата преди сегашната ми работа, съм казвала съвсем искрено, че парите и заплатата (и нейният размер) са ми важни (естествено не единствено парите, но хайде, всеки работи за пари, денят ни минава на работното място). И че можем да си позволим и предпочитам да изчакам, но да намеря работата, която отговаря на изискванията ми и на опита и образованието, което съм вложила. И си беше истината. Отне време, но се намерихме взаимно. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт