Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 568
  • 742
  •   1
Отговори
# 270
Винаги е било ясно, че е  за парите,  и май никога не са ме питали.

Последна редакция: чт, 10 яну 2019, 11:19 от celika

# 271
  • Другата България
При мен не беше за парите. Заплатата ми в частната фирма, от която се измъкнах беше с някакви дребни левчета по-ниска от сегашната, тоест, от тази, на която почнах на новата работа и която беше обявена в обявата. Основна имам предвид. Но обстановката, колектива, "колежките" могат да бъдат много по-мотивиращ фактор за напускане дори и от парите.

# 272
Скоро гледах едно филмче на английски - как протича интервю за работа, ами и въпросите са кратки, и отговорите кратки, максимумс 2 изречения. И без изпадане в подробности.
Напр.на въпроса "Можеш ли да се представите?" се отговаря нещо от сорта "Аз съм еди кой си, на еди колко си години, женен, от град Х., студент (или професионалист в областта на позицията). 
А аз на този въпрос цели лекции съм изнасяла в стремежа си да им покажа кое е най-важното за мен и с какво съм по-различна.
 И после чакаш да те питат нещо по образованието, по тр. стаж, силни и слаби страни, идеалната ти работа, хобита и интереси.

Има едно трикче, казва се elevator pitch, когато някой те пита да се представиш, трябва да отговориш толкова дълго колкото се возиш в един асансьор, демек доста кратичко. LinkedIn ти прави такъв pitch автоматично и с малко изпипване става доста добре, аз съм си го сложила и в LinkedIn и в CV-то
Маце,
ама обясни защо е така. Защо трябва да е кратко? Ние, непрофесионалистите, откъде да знаем? Каква е логиката? Аз разсъждавах така: колкото повече време дам на някой сам да разправя за себе си, аз повече неща ще разбера за него. По начина по който подрежда мислите си, по това, кое счита той за важно, по емоциите, по езика на тялото, и в крайна сметка ще си жертвам времето като HR. Ако много се отплесне кандидата, ще го прекъсна. А от гл. точка на кандидат, кандидатът се бори, да им привлече вниманието някак си, може да има и опашка отвън от други чакащи, т. е. да използва всяка минута да спечели комисията.

# 273
  • София
Moeто виждане е че човека отсреща е наясно със себе си, знае какво може и какво умее и знае какъв професионалист е, това е pitch, т.е отваря разговора, не е финала на какво ще разкажеш за себе си и умееш, същото като с 1 pager CV-та, сбита и само нужна информация, без фермани.

Има доста инфо в нета, ето един пример : https://www.youtube.com/watch?v=Lb0Yz_5ZYzI

Ето тук се вижда на Elon Musk pitch-a :

Още едно, по-реалистично

# 274
Краткостта се оценява определено. Човек, който се разпростира в роман като го питат нещо, лесно създава впечатлението че не може да прецени кое е важно и да каже само него. Или още по-зле - че не цени времето на отсрещния, който го изслушва. Разбира се, нещата са рядко толкова крайни, колкото прозвуча това дето написах, но впечатлението го има, повече или по-малко.

# 275
Не знам какво е "кошер с оси", но много често хора, които работят заедно, не си допадат. Мен например с нищо пряко не са ми пречели колегите, които постоянно мрънкат, но защо да работя с такива, след като мога да работя с хора, с които ми е по-приятно.

Успех с намирането на колеги, които не мрънкат

# 276
Ами аз съм работила на 5 места и само на едното бяха такива.

# 277
  • Сф
И аз така.
В момента екипът ми е страхотен, на една "вълна" сме всички и са една от причината да стоя

# 278
Ех, отдавна не съм влизала в темата, че чак се затъжих. Simple Smile
От скоро започнах да се заглеждам по обявите за копирайтър (на английкси), защото е добра възможност за страничен доход. Свързах се с една от компаниите, които предлагат такава позиция и от там ми обясниха, че искат сертификат за английски C1 или C2.
Нивото на езика го имам, но документ за него не. Имам изкаран Toefl и SAT преди почити десетилетие, но няма да свършат работа. Та, някой знае ли какъв изпит може да ми помогне да докажа това ниво?

# 279
  • София
Центъра за  продължаващо обучение към НБУ зад съдебната палата. Освен курсове, организират и изпити. Била съм на такъв, организиран за една група обучители по проект.
Проведе се доста стегнато, бяха стриктни. Първо писмен, после устен.

# 280
Благодаря ти Get-Real, сетих се, че ще се ходи до София. Simple Smile
В Стара Загора повечето школи работят до ниво В2 и издават вътрешни сертификати.

# 281
  • София
Само им се обади предварително, да не се разкарваш!
Имаше някъде на накакъв сайт примерен тест, по него се подготвих.

# 282
О, задължително ще звънна, за да се информирам обстойно. Simple Smile
Ще си оставя и време за подготовка.

# 283
Ех, отдавна не съм влизала в темата, че чак се затъжих. Simple Smile
От скоро започнах да се заглеждам по обявите за копирайтър (на английкси), защото е добра възможност за страничен доход. Свързах се с една от компаниите, които предлагат такава позиция и от там ми обясниха, че искат сертификат за английски C1 или C2.
Нивото на езика го имам, но документ за него не. Имам изкаран Toefl и SAT преди почити десетилетие, но няма да свършат работа. Та, някой знае ли какъв изпит може да ми помогне да докажа това ниво?

Българска компания сигурно ти иска сертификат? За десетилетие нивото ти е спаднало, ако не си го поддържала, но в чуждите фрилансърски сайтове или изобщо няма да те питат за ниво, или няма да ти върши работа някакъв сертификат от България. Сайтове като freelancer.com предлагат собствен платен тест на платформата им, който някои от работодателите изискват и приемат за достатъчен.

В България ИЧС правят изпити за определяне на ниво, някъде около 100-150 лева беше цената, иначе имат на сайта си и безплатна онлайн проверка на нивото. Ако случайно ѝ върши работа на компанията снимка на екрана за резултатите от преминатото ниво, с твоите имена и данни, може да не се разкарваш до друг град за изпит.

# 284
Кукумицинка, нивото си го поддържам ежедневно- говоримо, писменно и със слушане. Сегашната ми работа го изисква. Simple Smile
Да, фирмата е българска. Освен нея, виждам, че има и много други оферти със сходни позиции. Тук не говорим за постоянна работа, а по-скоро за “стажуване”. Идеята е, че те искат човек, който да пише статии за тях, а аз искам възможност да видя дали такава работа би ми допаднала и дали ще се справя. Също така е добър вариант, да натрупам опит и материали за портфолио, без да се налага да напускам настоящата си позиция. Simple Smile
А и един сертификат, удостоверяващ нивото ми на английски, никога няма да ми е излишен. Иначе, все трябва да се обяснявам, как и от къде го знам езика.

Общи условия

Активация на акаунт