Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 559
  • 742
  •   1
Отговори
# 195
Не може болничен със задна дата. Може ако е примерно с комисия, която заседава само в определени дни.

# 196
Преди можеше, но вече не, защото се изпращат вече от лекарите и няма как да се напише със задна дата. Например номер 5 на пациент Х да е от 03.01, а после номер 7 на друг да е от 31.12.

# 197
Напротив, може да се издаде болничен със задна дата. В определени случаи, а този е точно такъв.

Спешните отделения не издават болнични листове (имат право, но не го правят. Защо - това е отделен въпрос.) Дават амбулаторен лист, който описва обстоятествата. На базата на този амбулаторен лист, личният лекар на лицето издава болничен лист. И да, това обикновено става със задна дата, защото често, щом се е стигнало до спешно отделение, явно състоянието не позволява да се разхожда болният насам-натам.

Личната лекарка няма право да отказва болничен лист. Дали НАП ще го признае изобщо не е нейна работа. Когато има обстоятелства, които налагат издаването на болничен лист, тя го издава и до там. После дали НАП ще го приеме, изплати и т.н. си е работа между осигуреното лице, работодателя и НАП. В случая е оправдала мързела си с нещо невярно.

И изобщо, един съвет не само към теб DeVa, а към всички. ЛЛ не са контролни органи по разходите. Те нямат отношение към приемането и изплащането на болничните листове. Така че, когато ЛЛ ви каже, че няма да издаде болничен лист, защото НАП няма да го приеме или работодателят няма да го приеме, просто кажете "Вие ми го издайте, за да си извиня аз отсъствието от работа. А НАП ако има основание - ще го откаже с формална аргументация."

Преди можеше, но вече не, защото се изпращат вече от лекарите и няма как да се напише със задна дата. Например номер 5 на пациент Х да е от 03.01, а после номер 7 на друг да е от 31.12.

Това изобщо не отговаря на действителната процедура, която следва да се спази в случая. Лекарят ще издаде болничния лист с датата, на която е действително посетен. Просто периодът на неработостпособността ще е започнал преди датата на посещението, а болничният лист ще е издаден на основание документация, доказваща неработоспособността, а не на база преглед. Процедурата е детайлно описана в чл.9, ал.5 на Наредбата за Медицинската експертиза на работоспособността. Така че, ситуацията описана по-горе е нереалистична.

Последна редакция: пт, 04 яну 2019, 11:14 от Нищо лично

# 198
  • София
Може, как да не може, снаха ми е лекар и наскоро ми обясняваше как става точно, има си процедура която да се спазва.

# 199
Благодаря ти, Нищо лично! bouquet
Аз знам от настоящия ми ЛЛ, че може, но исках да питам дали като става дума за друга година няма някакви пречки.
Тази лекарка е много некомпетентна, аз също бях при нея и я смених, но дъщеря ми все още е там.
Дали ще се плати не е толкова важно, защото тя е отскоро и ѝ е първа работа, но трябваше да се представи за извинение на отсъствието.
Какво безобразие, хем 31.12 е работен ден, хем няма лекар, който да ти издаде болничен?! Twisted Evil

А колко стаж трябва да имаш, за да ти изплатят болничен? Тя има 2 месеца.

# 200
  • София
Аз пък от началото на трудовия си стаж съм попадала само на едно интервю, на което стана ясно, че не осигуряват на реална заплата. Взеха ме, но аз не ги взех Grinning Не бих се съгласила на това и не е като да не се намират места с реално осигуряване, предполагам има значение, че става въпрос за София.
За съжаление и в София все още има фирми, които не осигуряват на 100%. Особено малки, тип семейни, в сферата на търговията и ресторантьорството (по мои впечатления). Миналата година кандидатствах за работа при познат на приятелка, свястен човек наистина, но едно, че ми предлагаше по-малко пари, но и не на пълни осигуровки (и сферата на дейност е различна от опита и образованието ми, нищо, че щях да се водя управител). След опита ми с една такава фирма (уж немско представителство) преди вече 7-8 години, това ми беше една голяма червена лампа по интервютата. Но бях неприятно изненадана, че все още има такива фирми.  Наскоро си говорих с близка, и тя така, хем е на някаква управленска длъжност. И като поискаш пълни осигуровки в подобна фирма, се счита за голяма привилегия, ако ти "позволят". Sad

За ползване на годишен отпуск (платен) е 8 месеца, но дали и болничен е така?

# 201

6 месеца.

# 202
Понеже си търся работа и основно на джобс разчитам, ми прави впечатление в доста обяви, които съм разглеждала, че посочват платения годишен отпуск, осигуряване на реална заплата и коректни трудови взаимоотношения като едва ли не социални придобивки, а според мен това са си неща, които така или иначе се полагат по закон. Тъжно е наистина.

Сега се сещам наскоро бях на интервю за работа, обявата за която много ми хареса. Тъй като фирмата е извън града, хората бяха посочили в обявата, освен другите привилегии, и осигурен транспорт. на интервюто се оказа, че нямало всъщност такъв, а имало вариант да се договоря с някои евентуално от пътуващите и да се присъединя. Имаше и още 2 разминавания в информацията в обявата и тази, която ми дадоха на срещата.
Не ми направиха добро впечатление с това и така или иначе не започнах там де.

Тъжно е, наистина, както и като цяло ниските заплати на повечето места и типичния ганьовски манталитет на работодателите. Чудно ми е как може на интервюто да кажеш на непознат, че ще го осигуряваш на по-ниска сума и ще му плащаш под масата остатъка? Не те ли е страх? Все пак това е също толкова незаконно, както и краденето на ДДС, примерно. 

# 203
Чудно ми е как може на интервюто да кажеш на непознат, че ще го осигуряваш на по-ниска сума и ще му плащаш под масата остатъка? Не те ли е страх? Все пак това е също толкова незаконно, както и краденето на ДДС, примерно. 

Това да го кажеш не може да доведе до никакви последствия за работодателя. Не съм чувал , данъчни под прикритие да ходят на интервюта и да ловят недобросъвестни работодатели , макар че е идея. Като се има в предвид че голяма част от бизнеса е на тези дето пишат законите , на никой не му пука. Повечето големи "работодатели" са назначени за пред обществото.

# 204
  • София
В същото време при нас инспекцията по труда идва да прави забележки че нямаме стая за кърмене... Ако отидем в инспекцията със сигурност ще има стая за кърмене...

# 205
В същото време при нас инспекцията по труда идва да прави забележки че нямаме стая за кърмене... Ако отидем в инспекцията със сигурност ще има стая за кърмене...
Joy Joy Joy Joy

# 206
Историята познава и случаи на глобена голяма фирма, заради това, че предлага безплатно кафе на служителите си...

# 207
Поканена съм на интервю, като част от него ще е на английски и ми е притеснено. Бихте ли ме насочили как или какво да си подготвя примерно като по-често задавани въпроси? До сега не съм била на интервю на английски и не знам какво да очаквам, а и не ми е силна страна езика разговорно.

# 208
Е като не си добре с английския защо кандидатства в подобна фирма?
Нали хората ще искат да преценят степен на владеене, знания.

# 209
И защо да не кандидатства? Може да има други качества, които да се оценят и високото ниво на владеена на езика да не е чак от толкова голямо значение

Общи условия

Активация на акаунт