Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 544
  • 742
  •   1
Отговори
# 420
Аз не бих напуснала работа с пълни осигуровки за такава без.

# 421
Също така трябва да си изясниш дали на новото място няма да ти направят забележка, ако излизаш в болничен. На предишната ми работа имах колежка, на която се случи в рамките на два месеца да излезе два пъти по три дни в болничен и ѝ казаха директно, че в тази фирма болни не се толерират и да си подава молбата за напускане. Абе, гадове си бяха....

# 422
Chory, труден избор.
Аз ако трябва да си призная, досега съм имала два работи и на нито едната не съм била на пълни осигуровки. Първата беше по-скоро стаж и там положението беше "както доди". Grinning
Във втората изборът и решението бяха мои. За щастие работодателите се оказаха повече от точни и проблеми с болнични, отпуски, обещани бонуси съм нямала. Плаща се всичко на 1-во число от месеца,  а ако се пада почивен ден, преди това. Няма удръжки и глупости за щяло и нещяло.
За жалост не навсякъде е така. Ако можеш да намериш някой, който да ти разясни как стоят нещата в конкретната фирма, ще е добре.
Както ти е казала Нищо лично, компенасации ще получаваш на база заплатата ти по договор. Ако шефовете са свестни и другото ще си го получаваш, особено за отпуската. Simple Smile

# 423
  • Стара Загора
Много благодаря!
Ще ми е и на мен по-лесно да си ги попълня предварително.

# 424
Благодаря ви за мненията, ще помисля още малко, в новата работа осигуряването е на над 1000 лв. не е на минималната и все пак пак се чудя

# 425
  • София
От опит ти казвам като приемаш нова работа да бъдеш сигурна, че надгражда старата като условия и да не е крачка назад, иначе ще съжаляваш. Аз вече гледам с лошо око на фирмички, които пестят от осигуровки. Целият им манталитет е "на дребно".

# 426
 Chory, още една гледна точка и от мен. В краткосрочен план вероятно е добре, че ще получаваш повече пари. Но в дългосрочен нямаш сигурност. Представи си ситуация с болнични или фалит или друга, която в момента може да ти се струва невъзможна. фирми се продават и купуват, сменят се ръководители. Струва ли си малката горница, която ще получаваш и оправдава ли потенциалните рискове?
До някъде разбирам хората, които притиснати от необходимостта приемат да работят на сиво. Но ако реално имаш избор, по моему не си струва да избереш незаконното.
В крайна сметка какъв бизнесмен си, ако не можеш да платиш полагаемите се осигуровки на служителите си?

# 427
От опит ти казвам като приемаш нова работа да бъдеш сигурна, че надгражда старата като условия и да не е крачка назад, иначе ще съжаляваш. Аз вече гледам с лошо око на фирмички, които пестят от осигуровки. Целият им манталитет е "на дребно".

Много точно казано!

# 428
  • София
Пред дилема съм предложиха ми работа, където заплатата е с малко повече, но не осигуряват на реалната, а сегашната ми работа искам да я напусна, защото почнаха да ме карат да отговарям за склада, което аз не искам.
Забравих да питам, когато съм отпуска и болнични колко ще получавам дали за колкото сме се разбрали и на колкото ме осигуряват, иначе местоположението и работното време и на двете работи ме устройва. Чудя се дали да рискувам

това болднато каза ли го на настоящия си работодател? Аз смятам че не трябва да вземаме решения афектирани от някаква несправедливост без да сме обсъдили с прекия ми ръководител какви са причините стоящи зад това решение, защото понякога сме склонни да се самонавиваме че има някакъв проблем или че някой е срещу нас.

# 429
Да, той знае, но нищо не казва и нищо не се променя

# 430
Благодаря за мненията, реших да остана, заради пълните осигуровки, но ще продължа да търся за по-добри условия Simple Smile

# 431
Пълните осигуровки не са кой знае какъв проблем. Някои хора и от двете страни не го осъзнават и се говори и пише по инерция. Като обикновено се ругае гадния работодател. Който пък хитрее на дребно като предлага един размер на заплатата, който би трябвало да впечатли неграмотен (според него) служител.

Решението е да предложи на шефа си да намали от заплатата размера за доплащане на осигуровките в пълния им размер. Може да се сметне, въобще не е трудно. И така се получава реалния размер на заплатата.

1. осигурителен доход: 1000 лв. - реален
осигурителни вноски работодател: 189.20 лв.
осигурителни вноски работник: 137.80 лв.

2. осигурителен доход: 2000 лв. - реален
осигурителни вноски работодател: 378.40 лв.
осигурителни вноски работник: 275.60 лв.

Реално работодателят Е на сметка да декларира пълната сума на заплатата ти и да плаща осигуровки за тях, защото му се намалява данъчната основа.. Работникът губи в една или друга степен. В случая на 1000 лева губи
327 лева ако е верен калкулатора тук http://www.calculator.bg/1/sozialno_zdravno_osiguriavane.html#det , аз не съм запозната в подробности с числата.

# 432
Грешна е представата, че само ниско-квалифицираните кадри работят при условия на непълни осигуровки.
Много пъти е ставало дума, че в провинцията частнити фирми масово използват тази практика. Когато 2017 бях на интервю в немалка фирма за специлиаст в отдел в Стара Загора ми предложиха опцията: осигуряват ме на 1200 и взимам 900 или ме осигуряват на 600 и взимам 1300. Тогава отказах позицията заради други съображения.
Вече кой какво ще избере, зависи от личното му виждане за нещата и настоящото му положение.

# 433
  • София

Решението е да предложи на шефа си да намали от заплатата размера за доплащане на осигуровките в пълния им размер. Може да се сметне, въобще не е трудно. И така се получава реалния размер на заплатата.

Ами за мен това вече не е решение. Държа на определена нетна сума. Ако работодателят ми предлага да вземам по-ниско нетно заплащане, за да ме осигурява реално, това изобщо не ми е оферта.

# 434
  • Другата България
Грешна е представата, че само ниско-квалифицираните кадри работят при условия на непълни осигуровки.
Разбира се, че е грешна.
В малките населени места масово осигуряват на минималната работна, а на ръка доплащат, при това на хора с по две висши образования, езици и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт