Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 32

• 45 679
  • 735
  •   1
Отговори
# 405
Тези които от 3 години чакат и се надяват да паднат цените вече са вътре с 36 месечни наема...Simple Smile

Който е под наем най-вероятно Wink

# 406
Аз не съветвам никого какво трябва да се направи или не. Това, че примерно някой си е купил къща за половин милион, означава ли, че и аз трябва да си купя!? Човекът е имал, преценил си е и си е купил. Трябва ли да го хейтя,  колко е смотан и колко се е прецакал и как като се повишат лихвите, как ще фалира и да се чертаят апокалиптични сценарии, в стил как всички ще Омрем. Животът си тече и да се гледа в купичката на другия не е здравословно.

# 407
Точно сега е най-добре да си под наем. Високи цени на имотите, а наемите са доста ниски.

# 408
Точно сега е най-добре да си под наем. Високи цени на имотите, а наемите са доста ниски.

Има логика, но е едностранна. От друга страна в собствен дом имаш сигурност, че няма да те натирят с бебе в най-неподходящия момент. И можеш да си го ремонтираш и направиш както искаш. Не е малко.

# 409
Добре, де, защо е този хейт към хората, които смятат, че ще има понижение на цените? Защо веднага смятате,че гледат в чуждата паничка или ще се радват на една криза? Не може ли просто да имаме теза, базирана на валидни аргументи? Един такъв е, че отбелязваме най-ниския ръст на чуждестранни инвестиции от години насам. Пример: https://m.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/10/21/33 … _evro_kum_avgust/
Като няма кой да налива пари в икономиката, няма и еврофондове за разпределяне, нормално е цените да се поуспокоят.
Това, че вие сте изплатили дългосрочният си кредит предсрочно е похвално, но първо - каква е била цената на имота - разбирам,че двойно по-ниска от сегашната; второ - какъв % от цената на имота е бил кредитът; очевидно вноската ви е била малък % от семейния бюджет. Това са все особености и “best practice”, така да се каже, но не бих обобщила,че всички имат този късмет (и възможности и добра финансова култура).
Забелязвам,че в последно време много малко хора търсят да купят, тук писаха няколко мами все за продаване, или темата е станала напълно безинтересна за нови купувачи заради честите нападки. Бих се радвала някой, закупил или продал скоро, да сподели.

# 410
Има и купувачи, които надничаме. Но на фона на промоциите в "сграда на годината", панелките да са 200-300 нагоре, в кварталите 200-300 м надолу, не ми се вижда нормално. То е ясно, че всеки гледа да издои кравата ласт минетс, но???

# 411
Сградата на годината сама по себе си е перфектна като проект и изпълнение. Мястото е куцо и има останали само големи или на ниско апартаменти, затова е промоцията.

Кравите ги доят трета година. За още поне една-две е сигурно, договорите на зелено са подписани, банките хвърлят от хеликоптера.  Вуйчото с панела като вземе големите кинти, веднага ще се ушие с някоя тухла.

# 412

Забелязвам,че в последно време много малко хора търсят да купят, тук писаха няколко мами все за продаване, или темата е станала напълно безинтересна за нови купувачи заради честите нападки. Бих се радвала някой, закупил или продал скоро, да сподели.

И как го забеляза, като само в тази тема има поне няколко купувачи - Meredith Grey, Lady Stardust, Liebesbaer, Моралка. Лъки, TafTaf, Sculpture.  Всъщност продавачите са доста по-малко - Free Agent и дамата с четиристайния в  Младост, другата дама с ап. в Младост се оказа, че изобщо не продавала, ами само ей така си питала, но си бил под наем и нямало да го продава.
A, milittana наскоро купи - и го сподели. 
Кой е нападал купувачи, не разбрах.

Последна редакция: ср, 12 дек 2018, 23:29 от Анонимен

# 413
Desperata, на мен форума не ми критерий. Хората в реала купуват и продават без да са се допитали до форума (шокиращо е, знам ). Следя темите за имотите от много време, защото ми е наистина интересно, като не се обаждам много много, но последните ми коментари ги написах, защото наистина хейтът стана прекален. Мисля, че се разбира за какво става въпрос. А отделно, повярвай ми, аз лично бих се радвала цените на качествените имоти да поспаднат. Нека! Тогава може и да се замисля да си сменя жилището за по-голямо или пък за някоя къщичка в покрайнините на София 😗

# 414
Независимо от Валутния борд, пазарът счита лева за по-рискова валута от еврото, макар че теоретично не би трябвало да е така. Логиката кредитът да е във валутата на доходите е да не се поема валутен риск. Възможно е да влезем в Еврозоната по курс различен от настоящия. Може да се окаже, че левът е надценен и курсът да стане напр. 2,50 за 1 евро. Тогава сумата за връщане ще се увеличи осезателно, ако кредитът е в евро. При много малките разлики в лихвите в момента е по-добре да се поеме лихвения, отколкото валутния риск. Преди кризата за кратко бяха модерни заемите в швейцарски франкове с много ниска лихва, но след това швейцарският франк поскъпна драстично спрямо еврото и тогава се усети много рязко този ефект. Затова и аз смятам,че е най-добре кредитът да е във валутата на доходите.
ТаfTaf,
Ако съм изтеглила кредит в евро, той остава непроменен при влизане в еврозоната.
Ако съм изтеглила кредит, примерно 100000 лв, при курс 2,50 за евро, кредитът  ми става 40000 евро ( вместо 50000 евро по сегашния курс 2лв за евро, закръглявам). В този случай има изгода да се вземе кредит в левове.

Ако обаче съм изтеглила кредит 100000 лв, при курс 0,50лв за евро, кредитът ми става 200000 евро (вместо 50000 евро), В този случай е по-добре да сее вземе кредит в  евро.

Не вярвате, че могат да измислят и такъв курс 0,50лв за евро? Simple Smile Всичко може.

# 415
  • В планината / На морето

И как го забеляза, като само в тази тема има поне няколко купувачи - Meredith Grey, Lady Stardust, Liebesbaer, Моралка. Лъки, TafTaf, Sculpture.  Всъщност продавачите са доста по-малко - Free Agent и дамата с четиристайния в  Младост, другата дама с ап. в Младост се оказа, че изобщо не продавала, ами само ей така си питала, но си бил под наем и нямало да го продава.
A, milittana наскоро купи - и го сподели. 
Кой е нападал купувачи, не разбрах.
и аз продавам

# 416
И има ли интерес?

# 417
Според мен наемите в момента са безумно високи. Не знам откъде е тази информация, че са ниски, аз имам обратни наблюдения (700-800 лв). Естествено има една група хора, които си живеят на приличен наем от години, но нищо не е вечно. Ако нямам собствено жилище, имам деца и прилични доходи, аз не бих си го причинила.

# 418
  • София, Bulgaria
Има два вида купувачи: активни и пасивни. Активните имат ресурс и нужда, за това купуват днес. Пасивните имат ресурс, но нямат належаща нужда, за това хем са на пазара,  хем не са. Те ще купят само, ако се наредят определени ситуации, които са важни за тях и са свързани с характеристиките на имота. С една дума, ако се наредят звездите по подходящ начин.
И при двата варианта, според мен купувачът не бива да се остава да бъде в позиция "купува на вкяка цена", тогова наистина може да направи грешен за него избор. В тази позиция може да попадне и активният и пасивният, защото пазарът и животът понякога бързо се променят. Пасивният може изведнъж да се окаже супер активен и да изпадне в друга крайност. И въобще не е гаранция, че пасивния, който следи, изчаква най-точния момент и имот наистина ще направи добра сделка. Моите наблюдения са, че активните купувачи, купуват по-добри имоти, като характеристики и цени, но не твърдя, че е правило.

# 419
Коя е сградата на годината?

Общи условия

Активация на акаунт