Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 32

• 45 717
  • 735
  •   1
Отговори
# 375
Зависи от доходите и професията ти. За някои сектори забавянето на икономиката няма да е от значение. Пък и какво предстои, не е ясно.

# 376
От статията в инвестор не ми стана ясно частта за инфлацията и ръста на цените на НИ. Цитирам:
"В подкрепа на тезата си той сравни нивата на ключови икономически показатели през 2018 г. и в предкризисния период през 2006-2008 г. Така например в момента инфлацията е 2,5% спрямо 17-19% преди десет години..."
и в същото време
"Докато през 2005-2008 г. цените на жилищата са нараствали с 25% на година, в периода между 2011-2015 г. средният ръст достига 11%..."
По пътя на логиката, когато има по-висока инфлация не е ли нормално и цените на НИ да се вдигат повече? Т.е. при инфлация от 17-19% ръста на цените е бил 25%, а сега при инфлация от 2.5% ръстът е 11%. Правя си малко бакалски сметки, но 25% ръст в цените през 2008 отнесено към 17% инфлация се получава някакъв коефициент от около 1.5. В същото време в момента при 11% увеличение на цените на НИ съотнесено към 2.5% инфлация (официална) се получава коефициент 4. Не съм специалист, но реално процентото поскъпване спрямо инфлацията в момента не е ли пъти по-високо, отколкото преди 10 години?

# 377
Според мен цените няма да падат и кризи няма да има. София расте и става все по-населена и по-красива, плочките по Графа ги сменят при поискване. Във всяко кафене на всяка маса за имоти се говори.
Хазайките цъфтят и връзват, наемателите се редят на опашка, докато чакат 2 бона заплата. Всеки с 2 бона заплата си взе тристаен с гараж, с малки вноски на ниски лихви, не знам какво не ви харесва- животът в света на имотите е супер.

# 378
Статията е булшит. През 2006 до 2008 (т.е. преди 10-12 години) не сме имали такава инфлация от порядъка на 18-19 % . Ето данните:
За 2007 на годишна база тя е била 8,4 %, а на месечна - 12 %, и казват, че е най-високата от 2001 до тогава.
https://www.mediapool.bg/2007-g-priklyuchi-s-125-godishna-inflat … a-news135245.html
За 2008 на месечна база (дек2008/дек2007) е била 7,8 според калкулатора на НСИ и това е последната година с висока инфлация - след това е около 1-2 % до края на кризата, може и дефлация да имаше:
http://www.nsi.bg/bg/content/2539/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83 … D1%8F%D1%82%D0%B0
Само това на мен ми е достатъчно да не чета повече - елементарно е да потърсиш данните з аинфлацията, като пишеш статия, където ги използваш. Такава неточност ми говори за много непрофесионално отношение и от там се съмнявам като цяло в изложеното и изводите от него..
Тези наеми са само за високия сегмент, не са средни - това по повод коментара на десперета.

Няма начин с местни БГ знания някой да направи прогноза за икономиката,  защото тя е много отворена и зависи от тази на ЕС и от световната. Тоест, трябва да прогнозира световната, за да прогнозира и нашата.

Последна редакция: вт, 11 дек 2018, 22:46 от Анонимен

# 379
Във всяко кафене на всяка маса за имоти се говори.
Ти се шегуваш, ама наистина е така! Едно време всеки разбираше от политика, днес всеки обяснява за далаверата да купиш нещо на зелено с евтин кредит...

# 380
Между другото първият знак за наличие на балон е именно, че "куцо, кьораво и сакато" започват да купуват, без ясна причина защо го правят.
Предлагам една интересна статия от 2005-та година, нещата, които са описани там, според мен доста наподобяват и сегашната ситуация: https://www.capital.bg/biznes/imoti/2005/02/05/229968_koga_shte_ … ivniiat_balon_na/

# 381
Между другото първият знак за наличие на балон е именно, че "куцо, кьораво и сакато" започват да купуват, без ясна причина защо го правят.
Предлагам една интересна статия от 2005-та година, нещата, които са описани там, според мен доста наподобяват и сегашната ситуация: https://www.capital.bg/biznes/imoti/2005/02/05/229968_koga_shte_ … ivniiat_balon_na/

Не мисля, че статията заслужава внимание, шарлатанство е. Авторът най-вероятно се е върнал да си напазарува евтинко и е бил много разочарован от цените. И решил да облече яда си в статия.
Сега по същество: от фев.2005 (от датата на статията) до 2009 са цели 4 години на непрекъснат растеж, довел до покачване на тези според автора уж  абсурдни нива с още 40-50 % отгоре - тоест, който го е послушал, че тогава  е пикът, и продал, е загубил много. Да не говорим, че причините да спаднат през 2009 нямат много общо с посочените от автора, а са изцяло заради световната финансова криза, тоест, нищо общо с местните фактори, изтъквани от автора. А то иначе винаги е вярно, че ще спаднат цените все някога, въпросът е 1) кога и 2) от какви до какви нива. Другото е шарлатанство .Който това е познал, преди да се случи, е добър, но авторът определено не е познал.

# 382
Според мен цените няма да падат и кризи няма да има. София расте и става все по-населена и по-красива, плочките по Графа ги сменят при поискване. Във всяко кафене на всяка маса за имоти се говори.
Хазайките цъфтят и връзват, наемателите се редят на опашка, докато чакат 2 бона заплата. Всеки с 2 бона заплата си взе тристаен с гараж, с малки вноски на ниски лихви, не знам какво не ви харесва- животът в света на имотите е супер.

И един мармот завива шоколада Grinning

# 383
Поста на Notaris си е сарказъм. Аз не съм забелязал всички да говорят за имоти. Естествено нямам време да слухтя по кафенета. Иначе определено това е знак за балон стига да е вярно. Многото реклама също е признак. Броя на строежите е важен знак. Голям ли е или нисък за конкретния град. Обаче нагласата давай да теглим кредити докато не са се вдигнали още и докато са ниски лихвите е опасна. Сега ако човека си е харесал нещо и има възможност да си го купи без челни стойки е едно. Някой спомена, че зависи от сферата. Няколко сфери не спасяват положението.

# 384
Моля ви се, стига с тия глупости за такъв невероятен скок на лихвите при съществуващи кредити от 3+% (за нови - ок, но не и за съществуващи).  
В периода около 2008 при кредитите в лева е имало поскъпване макс. с 1.5% и то в само една банка. Това с надценяването е съвсем друго, ама да твърдиш, че при вноска 500 лв. би могла да стане 1000 лв. е меко казано безумно.
http://www.moitepari.bg/spravochnik/art/advices/ne-izpadajte-v-p … b78a70cfcfd50624/

# 385
Моля ви се, стига с тия глупости за такъв невероятен скок на лихвите при съществуващи кредити от 3+% (за нови - ок, но не и за съществуващи).  
В периода около 2008 при кредитите в лева е имало поскъпване макс. с 1.5% и то в само една банка. Това с надценяването е съвсем друго, ама да твърдиш, че при вноска 500 лв. би могла да стане 1000 лв. е меко казано безумно.
http://www.moitepari.bg/spravochnik/art/advices/ne-izpadajte-v-p … b78a70cfcfd50624/

Тази статия е само месец след фалита на Лемън Брадърс. Нищо не показва.

# 386
Ох, няма край спорът за балона. Ми погледнете назад - всеки вижда това, което му се иска да види, и търси аргументи да защити желаното от него състояние на пазара Mr. Green Който вече е купил иска да няма балон за да му расте стойността на инвестицията, а който е нямал пари да купи иска спад и криза, та белким поевтинеят тези пусти имоти...
А то цената на имотите освен от икономиката зависи и от тотално нелогичното настроение на масата купувачи. Миналата криза започна рязко от една статия на Красимир Катев и изведнъж за една седмица трендовете се обърнаха. Сега пак може да стане така, ама може и да не стане. Някои играчи на пазара редовно пускат подобни въдици, ама за сега не им е добра стръвта Grinning

Единственото сигурно според мен е, че и тези, дето им е скъпо, няма да прокопсат от една криза. Дойде ли кризата и на тях няма да им е до покупки, а и едва ли ще има нещо освен огризки за купуване на ниски цени. А ако дойде само лек спад и ли задържане ще е съвсем ОК.

# 387

Тази статия е само месец след фалита на Лемън Брадърс. Нищо не показва.

Има и други статии по въпроса. Не споря, че биха се вдигнали лихвите значително по нови кредити, но положението е различно сега. Част от лихвата е фиксиран лихвен процент, него няма как да го повишат/намалят едностранно, за това говоря. Надбавката в повечето банки е обвързана с депозитния индекс, но не може да расте до безкрай. Например в нашата ситуация кредитът ни е 2.8% фикс. лихвен% + 0.20% надбавка. Дори надбавката да стане 2%, което лично на мен ми се струва невъзможно, имайки предвид статистиката до момента, сравнено с несъществуващия Софибор, например, пак ще стане 4.8% (за справка аз съм го изтеглила на 5.2% първоначално). Т.е. от вноска 570 лв. да стане 750 лв. не са 1000 лв. това имах предвид. А повишаване на надбавката до 2% за мен лично би било възможно при сериозна криза, не при просто повишение.

# 388
  • София
Нали тъкмо това казвам и аз ! Ако някой ми каже, че дори да се вдигне вноската с 100-150 лева на месец, той ще си загуби жилището, защото няма да може да плаща, ще примре, пририта и банката ще го даде на ЧСИ и т.н. смешки, .....еееее ще го призная , че наистина е закъсал. Grinning
Толкова беше и след 2008ма, след всичките ми увеличения на вноската, моята, дали и 40-50 евро на месец сумарно, и то на края стана увеличението... даже и не помня точно? А тогава  лихвата тръгна от 9% нагоре, пак да кажа..... Ами не ми е хрумнало да продавам единственото си жилище , в което живея, по това време. Grinning Заплатата ми стана за 2-3 години след това двойна... в сравнение с преди кризата.
Е сега, ако си загубя работата..... то това и без криза може да стане !
Ако съм купила на свръх цени и се срине цената на моето жилище и не мога да го продам.... ами затова се мисли , смята, калкулира колко ни е дохода и колко можем да внасяме. И  такива хора познавах, които купиха на върха на цените 2008ма, никой не продаде.... сега пак апартаментите им са с високи цени... изчакаха просто...
Банките пък са последните, които имат интерес от куп необслужвани кредити.
Рязко увеличение на лихви и тотал невъзможност да се обаслужват кредити , няма да има ! Това е сигурно ! Grinning

# 389

Не мисля, че статията заслужава внимание, шарлатанство е. Авторът най-вероятно се е върнал да си напазарува евтинко и е бил много разочарован от цените. И решил да облече яда си в статия.
Сега по същество: от фев.2005 (от датата на статията) до 2009 са цели 4 години на непрекъснат растеж, довел до покачване на тези според автора уж  абсурдни нива с още 40-50 % отгоре - тоест, който го е послушал, че тогава  е пикът, и продал, е загубил много. Да не говорим, че причините да спаднат през 2009 нямат много общо с посочените от автора, а са изцяло заради световната финансова криза, тоест, нищо общо с местните фактори, изтъквани от автора. А то иначе винаги е вярно, че ще спаднат цените все някога, въпросът е 1) кога и 2) от какви до какви нива. Другото е шарлатанство .Който това е познал, преди да се случи, е добър, но авторът определено не е познал.
Шарлатанско не знам дали е, ако се погледне буквално последния ред от статията "Авторът е старши мениджър в консултантската компания „Earnst & Young“, Ню Йорк, САЩ" и от друга страна имаме мнението на анонимка във форума на бгмама.
Относно това кога ще падат цените повечето експерти са на мнение, че това ще се случи в обзоримо бъдеще средносрочно между 1-3 години, което пък от своя страна доста се доближава до случките в близкото минало (в случая статията е от 2005 година, а цените се сриват 4 години по-къно). Никой не твърди, че това ще се случи след 2 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт