Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 32

• 45 688
  • 735
  •   1
Отговори
# 390
Ох, няма край спорът за балона. Ми погледнете назад - всеки вижда това, което му се иска да види, и търси аргументи да защити желаното от него състояние на пазара Mr. Green Който вече е купил иска да няма балон за да му расте стойността на инвестицията, а който е нямал пари да купи иска спад и криза, та белким поевтинеят тези пусти имоти...
А то цената на имотите освен от икономиката зависи и от тотално нелогичното настроение на масата купувачи. Миналата криза започна рязко от една статия на Красимир Катев и изведнъж за една седмица трендовете се обърнаха. Сега пак може да стане така, ама може и да не стане. Някои играчи на пазара редовно пускат подобни въдици, ама за сега не им е добра стръвта Grinning

Единственото сигурно според мен е, че и тези, дето им е скъпо, няма да прокопсат от една криза. Дойде ли кризата и на тях няма да им е до покупки, а и едва ли ще има нещо освен огризки за купуване на ниски цени. А ако дойде само лек спад и ли задържане ще е съвсем ОК.
За спора е така - нарича се confirmation bias и е масово явление.
Но за другото не е така. Това, което си написала,  се отнася за най-вече за фондовите борси, не за имотния пазар. Между двата вида  активи има много големи разлики - има много информация по въпроса, за който наистина се интересува.
Нищо подобно не се случи. Първо, дори и БФБ падна не заради статия на някой си, а заради спада на американските и след това, на световните борси. По приницип на развитите фондови пазари след статия това може и да се случи, но статията трябва да е на шефа на FED или на SEC, а не никому незивестен пишман-експерт. А БФБ пък е съвсем друго нещо - тя няма нито капитализацията, нито обороотите да значи изобщо нещо.
Цените на имотите падаха в течение на година и повече, и паднаха с около 20-30 % спрямо предкризините нива, за разлика от акциите, които се сринаха в пъти до тотална обезценка, и паднаха не заради статии на някой си, а заради затрудненото кредитиране и увелични лихви, и увеличение на безработицата, което пък се отрази на кредитирането. Което пък се случи като следствие от икономичексата криза, която пък беше следствие на финансовата. В икономиката нещата са навързани, това е система от свързани сектори, бутнеш на 1 място и реагират всички, кое повече, кое по-малко. И другата особеност беше, че като паднаха цените на имотите с 20 %, част от продавачите изтеглиха своите имоти от пазара и останаха само тези на зор и тези, които предлагат така или иначе недотам търсени имоти.  Не е мястото тук за лекции по макроикономика или финанси, който иска, да си прочете какво е реален и какво финансов актив, каква е разликата и кой пазар как реагира при разлчини сценарии в икономиката.
С последното съм напълно съгласна.

# 391
Скрит текст:
Между другото първият знак за наличие на балон е именно, че "куцо, кьораво и сакато" започват да купуват, без ясна причина защо го правят.
Предлагам една интересна статия от 2005-та година, нещата, които са описани там, според мен доста наподобяват и сегашната ситуация: https://www.capital.bg/biznes/imoti/2005/02/05/229968_koga_shte_ … ivniiat_balon_na/

Не мисля, че статията заслужава внимание, шарлатанство е. Авторът най-вероятно се е върнал да си напазарува евтинко и е бил много разочарован от цените. И решил да облече яда си в статия.
Сега по същество: от фев.2005 (от датата на статията) до 2009 са цели 4 години на непрекъснат растеж, довел до покачване на тези според автора уж  абсурдни нива с още 40-50 % отгоре - тоест, който го е послушал, че тогава  е пикът, и продал, е загубил много. Да не говорим, че причините да спаднат през 2009 нямат много общо с посочените от автора, а са изцяло заради световната финансова криза, тоест, нищо общо с местните фактори, изтъквани от автора. А то иначе винаги е вярно, че ще спаднат цените все някога, въпросът е 1) кога и 2) от какви до какви нива. Другото е шарлатанство .Който това е познал, преди да се случи, е добър, но авторът определено не е познал.
Шарлатанско не знам дали е, ако се погледне буквално последния ред от статията "Авторът е старши мениджър в консултантската компания „Earnst & Young“, Ню Йорк, САЩ" и от друга страна имаме мнението на анонимка във форума на бгмама.
Относно това кога ще падат цените повечето експерти са на мнение, че това ще се случи в обзоримо бъдеще средносрочно между 1-3 години, което пък от своя страна доста се доближава до случките в близкото минало (в случая статията е от 2005 година, а цените се сриват 4 години по-къно). Никой не твърди, че това ще се случи след 2 месеца.

Ха-ха - той дори Кругман има шарлатански статии - трогателна е вярата ти в авторитети.
Вярвай си на когото искаш, нали разбираш, че на мен изобщо не ми дреме на кого вярваш ти - това си е изцяло за твоя сметка. Аз за себе си съм проверила знанията си на пазара и си знам отговорите, ако споделям нещо тук, то е просто защото не обичам да чета глупости. Пък който не може да направи разлика кое какво е и робува на имена или авторитети - това си е за негова сметка, мен не ме касае.

Последна редакция: ср, 12 дек 2018, 11:26 от Анонимен

# 392
Специално за България прогнозите са съвсем неясни поради особена народопсихология. А мен точно това ме дразни. Давайте теглете кредити, че цените още се вдигат. В следващия момент давай да продаваме докато не са паднали съвсем. Някакъв силен стаден инстинкт има насаден. Отделно и вечената борба да си имаме собствено жилище. Да се осигурят децата. Отделно това спорадично засилване и намаляване на строителството създават и сътресения в пазара на труда.
А в периода след спада имаше по-малък избор на НС, за старото строителство даже избора беше по-голям. В периода на растеж пак не може да видиш завършено НС. На скица купуваш и толкова.
Най-добре си е един стабилен пазар със плавно увеличение, охлаждане и т.н.
Да се надяваме да няма криза и да ни подмине. То имаше един лаф, че в България постоянно сме си в криза и затова световната не може да ни лови.

# 393
Криза няма да ДОПУСНАТ пак такава, ще печатат до откат. Кафето сутрин с потребителски се купува и те така ще бъде.

# 394

Да се надяваме да няма криза и да ни подмине. То имаше един лаф, че в България постоянно сме си в криза и затова световната не може да ни лови.
Абе то и на предната (2008) така се надявахме, ама не ни се получи Grinning Улови ни и още как!
Не се надявай - нас като по-заслужили и местните, и световните ни ловят - да ни е сладко Simple Smile
Криза няма да ДОПУСНАТ пак такава, ще печатат до откат. Кафето сутрин с потребителски се купува и те така ще бъде.
Не съм убедена, че са в състояние да не я допуснат - все пак и те, регулаторите, също са хора и не са съвършени, а и не съм убедена, че имат достатъчно мощен инструментариум за това. Все пак исторически колко пъти вече не са успявали...Grinning

# 395
  • София
И понеже съм прост биолог, може ли някой да ми разясни защо през 2008 се отчитат по-високи пунктове на лихвите в левове, а не в другите валути? Доколкото видях само Уникредит и нам коя си друга банка вдигат с повече лихвите в евро. И понеже съм лаик спорех със съпруга ми, че видиш ли трябва да теглим в евро, защото БГ ще влиза в еврозоната. Правилото било кредита да ти е във валутата в която ти плащат. Прочетох няколко експертни мнения и кротнах, но все пак нещо ме гложди в този ред на мисли в един малко по-дългосрочен план. Пада валутния борд, въвеждаме евро, кредитът си е в БГ.

# 396
Независимо от Валутния борд, пазарът счита лева за по-рискова валута от еврото, макар че теоретично не би трябвало да е така. Логиката кредитът да е във валутата на доходите е да не се поема валутен риск. Възможно е да влезем в Еврозоната по курс различен от настоящия. Може да се окаже, че левът е надценен и курсът да стане напр. 2,50 за 1 евро. Тогава сумата за връщане ще се увеличи осезателно, ако кредитът е в евро. При много малките разлики в лихвите в момента е по-добре да се поеме лихвения, отколкото валутния риск. Преди кризата за кратко бяха модерни заемите в швейцарски франкове с много ниска лихва, но след това швейцарският франк поскъпна драстично спрямо еврото и тогава се усети много рязко този ефект. Затова и аз смятам,че е най-добре кредитът да е във валутата на доходите.

# 397
TafTaf - адмирации - чудесно си го обяснила! Аз тъкмо се чудех как да фомулирам риска като основна причина.
Абе не е да не е ясно защо считат лева въпреки борда за по-рискова валута - предвид миналите ни резултати Simple Smile.
Иначе подкрепям напълно!

# 398
  • София
Подкрепям аргументите на TafTaf да се тегли кредит във валутата на доходите.
Влизането ни в Еврозоната е толкова имагинерно - тепърва влизане в чакалня без ясни срокове (за нас дори искат да има чакалня за чакалнята  Laughing). Знаем ло какви ще са приоритетите на народа или правителството? Предвид последните събития в Европа можем да поразсъждаваме и по въпроса дали въобще ще съществува Зоната когато дойде време да влизане?  Joy
Дотогава ежемесечно ще купувате валута при неизгоден курс за погасяване на месечната вноска.

# 399
Аз не разбирам друго: защо някои ги бърка дали този или онзи купува жилища!? Всеки си има глава на раменете и си преценя нуждите и възможностите и не мисля, че има база за обобщения. Яндзе много добре също го каза, но да се изкажа и аз. Примерно настъпи  прословутата криза, която толкова хейтъри я чакат и увеличат лихвите по кредитите. Това мен с какво ще ме засегне, ако моите доходи са ми сигурни и няма да ме обърне едно увеличение с 100, 200, 300лв. Говоря хипотетично, аз кредит вече нямам. Първото ни жилище го изплащахме с мъжа ми точно в периода на кризата. Кредит за 30г го изплатихме за 6, 7 год. с предсрочни вноски, хем лихвите тогава бяха по 8, 9 %. Оттогава и доходите ни се увеличиха и стойността на жилището се е увеличила точно два пъти. Та какво загубихме от тогавашната криза се питам аз?

# 400
Защо трябва да сте загубили, всичко е точно. То всеки сега умножава цената на имота си и е щастлив. Жилищата в София всички са поскъпнали.

# 401
И вашият опит показва, че трябва смело да се купува сега, щото след 6-7 години, хайде да са 10 - кредитът изплатен, заплатите двойни, а цените тройни.  Просто трябва смело да се действа.

# 402
И вашият опит показва, че трябва смело да се купува сега, щото след 6-7 години, хайде да са 10 - кредитът изплатен, заплатите двойни, а цените тройни.  Просто трябва смело да се действа.

Напълно подкрепям, даже може и петорни да станат, теглете и не му мислете много Grinning

# 403
А да попитам по-добре ли е да се чака 5 или 10 години под наем в някоя гадна и несигурна квартира белким паднат цените?
Жилище се купува тогава, когато му трябва на човека, а не тогава, когато конюнктурата е най-благоприятна. Естествено, и конюнктурата определя параметрите на покупката, но основно животът си иска своето.

# 404
Тези които от 3 години чакат и се надяват да паднат цените вече са вътре с 36 месечни наема...Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт