Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 32

• 45 672
  • 735
  •   1
Отговори
# 420
Аз имам друг въпрос. За колко месеца +/- е нормално да се купи жилище? Омръзна ми да слушам, че няма идеално. Вярвам, че има.

# 421
  • София
Ами аз не съм пример, щото нямам нерви
Но евентуално, може би ако за 3-4 месеца, до 6 месеца ходите по огледи и следите активно сайтове и обяви и не намирате нищо "идеално" по вашите критерии, значи сменяте критериите...
Ние всичките пъти купихме ставнително бързо GrinningGrinning

Последна редакция: чт, 13 дек 2018, 10:09 от Yangdze

# 422
Аз имам друг въпрос. За колко месеца +/- е нормално да се купи жилище? Омръзна ми да слушам, че няма идеално. Вярвам, че има.
Една година, от моя опит. Но търсехме в много ограничен периметър, където излизат малко жилища за продан. Ако кръгът ти е по-широк, няколко квартала поне, би трябвало да е по-бързо.

# 423
Зависи колко бързате, колкото сте активни, колкото са реалистични изискванията ви. В общия случай 3-5 месеца трябва да стигат.

# 424
Много зависи от критериите на купувача, бюджета и времето, с което разполага. Ако търси в широк кръг от квартали и има бюджет, би трябвало да се справи за около 6 месеца. Аз, например, имам много специфични изисквания,  тесен периметър и не бързам, така че и две години мога да се помотая, мога и да се откажа изобщо. Но младо семейство с планове за бебе, което е на квартира, със сигурност ще бърза повече и ще има по- широки критерии.

# 425
Едва ли някой може да ти каже за колко време е нормално. Зависи от твоето свободно време и настойчивост. Ако ходиш на огледи всеки ден например ще огледаш голям брой. Ако ходиш след работа на един оглед и да речем на два през почивните дни е друго. Зависи и доколко си имаш представа какво търсиш. Ако имаш ясни и точни критерии ще се съкрати времето драстично. В кой град търсиш? Има разлика дали града има десетки квартали и райони или да речем 2-3. Ако не си изградила представа какво точно търсиш ще има един период на "изкристализиране" на "идеалния" имот. Та затова е относително. Има и известна доза късмет, естествено. Другото важно е видиш ли нещо което ти допада да не го прескачаш защото "може да излезе и по-добро".
Периоди от рода на 6 и нагоре месеца на мен са ми ненормално дълги. Минава се в категорията "пасивен купувач". Направо си е дебнене от засада Simple Smile
Аз не знам какво се квалифицира като "хейт". По-скоро се обменя информация и всеки си има някаква позиция за която си има и аргументи. Защо да се "чака с нетърпение криза". Това може да е предпазливост, черногледство, но и прогноза подплатена с аргументи. Аз като видя статия в подкрепа и на двете мнения ги споделям. По-скоро за мен тенденцията е притеснителна. Всеки един силно волатилен пазар навява такива идеи. И не знам защо се изгражда представа за всички които имат някакви негативни прогнози за някакви безимотни хейтъри с ниски доходни. Хайде да бъдем градивни и позитивни Simple Smile

# 426
  • София
Но идеално няма, това е така, дори само защото в момента цените са високи, вече не е "идеално", та дори да пасне на всички др критерии по ваш вкус, но цената висока ( а тя няма каква да е в момента, освен висока) , пак не е идеално.... Grinning

# 427
Търся активно вече 3 месеца тристайна тухла, до 150 000 евро няма нищо читаво. Стари мизерни дупки, последни и първи етажи, без асансьори ... или непостроени на зелено (тези на първа линия на Цариградско шосе са ми любими Grinning ). Само на 2 огледа съм ходил, но това е защото още на снимките хващам недостатъците и не искам да губя времето на брокера ми и моето.

# 428
Ами нормално е донякъде, след като вече почти всички нови сгради се строят на първа линия на някой голям булевард, просто защото вече не са останали други места, говоря за предпочитаните квартали. Иначе в другите квартали вероятно има и по-нормални местоположения за жилищни сгради.

# 429
  • София
Търсим от 3 месеца, на огледи няма как да ходим активно т.к сме с бебе. Разширихме периметъра, но ако в началото бяхме на принципа какво не искаме, сега имаме далеч по-ясна представа от бъдещия почти идеален имот. Мои приятели още в началото ме предупредиха да се въоръжим с търпение, т.к желаните жилища при тях изникнали след година търсене. Не сме притиснати от обстоятелства като наем,  но когато търся нещо бих искала да се случат по-бързо нещата. Може би между 3 и 6 месеца е един приемлив период. Но времето ще покаже.

# 430
Ние намерихме бързо - почти веднага, но купувахме в началото на  2015 г. и факторът "цена" беше занижен значително.

# 431
Добре, де, защо е този хейт към хората, които смятат, че ще има понижение на цените? Защо веднага смятате,че гледат в чуждата паничка или ще се радват на една криза? Не може ли просто да имаме теза, базирана на валидни аргументи? Един такъв е, че отбелязваме най-ниския ръст на чуждестранни инвестиции от години насам. Пример: https://m.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/10/21/33 … _evro_kum_avgust/
Като няма кой да налива пари в икономиката, няма и еврофондове за разпределяне, нормално е цените да се поуспокоят.

Не е хейт и ако си го приела лично - недей така, защото не е. Например имаше една съфорумка, дето се молеше да дойдела криза и колкото по-голяма, толкова по-добре. Тя беше най-фрапиращият случай, но малко или много доста други палят тамян на същия олтар. А моето мнение е, че една криза няма да е добра за никого. Корекция на цените в разумни граници е друга работа.

Това с инвестициите също е кьорфишек. Нали знаеш, че пилците се броят наесен? Така е и със статистиката за инвестициите. Не може да се сравняват текущите данни за 2018 с окончателните данни за 2017, защото много инвестиции се декларират и осчетоводяват в последствие. Нека видим пълната статистика по някое време догодина и тогава ще може да се каже.

То е все едно някой да каже, че данъците и осигуровките са много по-малко тази година. Ми по-малко са, защото всеки плаща само авансов данък и се осигурява на минимума. Чак след подаване на ДД се плаща всичко и това лъсва чак май месец.

Има два вида купувачи: активни и пасивни. Активните имат ресурс и нужда, за това купуват днес. Пасивните имат ресурс, но нямат належаща нужда, за това хем са на пазара,  хем не са. Те ще купят само, ако се наредят определени ситуации, които са важни за тях и са свързани с характеристиките на имота.

......................

И въобще не е гаранция, че пасивния, който следи, изчаква най-точния момент и имот наистина ще направи добра сделка. Моите наблюдения са, че активните купувачи, купуват по-добри имоти, като характеристики и цени, но не твърдя, че е правило.

Напълно споделям горното - много хора са латентни купувачи, които биха купили само ако си струва. Аз самата купих така - без да съм търсила специално, просто ми изпадна нещо много близо до идеалното и го взехме за седмица. И не мисля, че съм се минала, защото по-добро (с оглед на моите критерии) не се е появявало от тогава вече три години. И в същото време следя с едно око пазара и ако ми падне, то какво пък, ще купя по-доброто, макар малко да ни мързи да се разправяме отново, та трябва наистина да си струва. И затова не споделям втората ти теза, че пасивните купувачи може да не купят добър имот. Да, те може да пропуснат добър имот, защото не са активни, но ще купят само ако са уцелили такъв. Т.е. няма да се минат. 

Последна редакция: чт, 13 дек 2018, 12:25 от Черна станция

# 432
Ние сме доста активни в търсенто, ходим по огледи. За съжаление сведохме кварталите до минимум (2-3) и сега седим и чакаме да се появи нещо читаво. Принципно не бързаме, но баткото ще е ученик наесен, а ако се преместим ще трябва да търся нова градина за малкото и това ме притеснява. Относно цената, мисля, че сме реалисти, защото досега всички имоти, които сме гледали са ни били по джоба. Принципно ми е много важно общите части да са в нормален вид, а това се оказва трудно да намиране. Като живееща в прекрасно поддържана кооперация (дори не е съвсем нова) съм изумена.

# 433
  • София
Ние търсим от няколко месеца, но вече съм отчаяна от предлаганите имоти и цените им. Строителите лъжат яко в квадратурата - пишат 100 кв.м. , обикновено няма и 70 кв.м, не ни върши работа. Гледахме кооперации на 6 г., които са вече напукани, протекли, пълна скръб...Старите жилища са със стари съседи, първи и последни етажи, натурии, мизерии... И всичко над 120 000 евро...трагедия.
Панели не търсим, но и панелите са по 100 000...
Основно се купува на зелено, но за нас това не е опция, защото, като го направят, се оказва, че светлото тристайно жилище с двоен хол, в който дори може да се обособи трета спалня, е 'кенеф" за ужасно много пари.

# 434
  • София
denizara, вие направо откривате топлата вода все едно
Хем да не е панел, хем да не е първи / последен етаж, хем да не е на скица, хем да не е стара/ нова напукана сграда с видими кусури Confused
Ми не ходете да гледате ниския ценови сегмент, обяви които стоят с месеци и никой не ги ще..
Ако ще търсите до определена сума и голяма квадратура, то наистина панела ще се окаже по- добрия избор.
НС няма да има... или само срещу повече пари...
И 100 квадрата , а те са 70 реални, да ... така се получава... тогава започвате да търсите 120 квадрата и по - висока цена... или се решавате на панел.. алтернативи много няма... уви ! или по-скапан квартал евентуално  Confused

Общи условия

Активация на акаунт