Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 32

• 45 676
  • 735
  •   1
Отговори
# 450
Себестойността пък какво общо има с цената? newsm78
И защо да те цакат два пъти? Това звучи все едно някой му е сложил граница на това колко може да си слага като цена и той гледа да сметне двойно. Да, ама подобен келнерски подход (да ти пишат два пъти салатата) просто няма място тук, защото няма нужда. Всеки продава според пазара и си смята цената според конкуренцията и търсенето и колко била себестойността е без никакво значение. Както казах - накрая имаме конкретна цена за конкретен апартамент и купувачът си решава дали тя го устройва. А как била сметната няма никакво значение, нито пък продавачът трябва да се аргументира и оправдава за цената.

# 451
В момента специално за София цените на парцелите също са в небесата. Познат строи в Люлин 2 или 8 ( не знам как се води), но е точно до Лидл и под 750€ на зелено не му изнася да продава. В южните квартали само от парцела според мен започва 400-450 евро на кв. м.

# 452
Ще кажа само, че алчността няма край. Така че реално защо пък да не го правят и така? Какво им пречи? По същата логика.

# 453
Ще кажа само, че алчността няма край. Така че реално защо пък да не го правят и така? Какво им пречи? По същата логика.

Алчността е движещата сила на прогреса. Ако не се стремяха да имат по-голяма изгода, за какъв зор им е на бизнесмените да се главоболят с бизнес? Ако не бяха алчни щяха да направят една сграда, да си сложат милионче в джоба и да спрат да работят.

# 454
Пълна тъпотия е това с общите части. Направо си е балкански дебилизъм. Много по-удобно и разумно е да се дава само и единствено жилищна площ. А аргумента, че строителя едва ли не ти подарявал общите части е несериозна. Прави се сградата калкулира си стандартната печалба и си обявява цените на жилищата. Чиста работа. Като търсиш пускаш търсене 40-50кв или 100-110. А не да гадаеш за конкретната сграда колко са общите части и колко са балконите.

# 455
Е, да, но ако рекламират само жилищната площ, ще ни се струва скъпо - те и без това цените с общи части по 1500-1600 евро звучат високо, като кажеш 2000, звучи съвсем скъпо. Маркетингов трик. Тристаен ли е, все ще го пишат мининум 100 квадрата, логиката е същата, поради която автоджамбазите връщат километража - за да се стори покупката на клиента по-изгодна, току-виж се излъгал.

# 456
В момента специално за София цените на парцелите също са в небесата. Познат строи в Люлин 2 или 8 ( не знам как се води), но е точно до Лидл и под 750€ на зелено не му изнася да продава. В южните квартали само от парцела според мен започва 400-450 евро на кв. м.
Парцелът може да е по 450 е кв.м., но строителя от този парцел спрямо визата за проектиране изкарва няколко пъти повече РЗП. В момента дори с включени рушвети за институцийте себестойността на кв.м. до замазка, масово строителство излиза около 500 е. При продажна цена от 1000 е кв. м печелят още толкова, а при цени нагоре сметката е още по-чудесна за тях.

# 457
 Това с квадратите не е измислено от строителите, а от държавата. И според мен причината е в данъчното облагане - на държавата и е много удобно в нотариалния акт да пише всичко, а не общите части да висят някъде имагинерно. Но само гадая, може и някаква друга причина да има.

Печалбата на строителя може да е 100%, но зависи и за какво време, защото мярката е годишна печалба. Т.е. ако строи 2 години печалбата вече ще е 100% за две години или 50% на година. Не знам дали е много или малко, само го отбелязвам, понеже има значение. Ако се закучат нещата и строиш 10 години накрая може да се окаже, че си едва ли не на нула.

# 458
Даа, в южния квартал Драгалевци се застроява петно на шумен булевард - Черни връх и с гледка на юг - драгалевските гробища! От другата страна както си му е редно сградата ще бъде подпряна от съседна такава.  Е много ще ми е интересно кой ще даде и 1 лев, за да живее в подобен "разкош".

# 459
Мъка, мъкааа, само плямпате и никой не купува. Така може и спад в цените да си извикате, да не дава господ.

# 460
Парцелът може да е по 450 е кв.м., но строителя от този парцел спрямо визата за проектиране изкарва няколко пъти повече РЗП. В момента дори с включени рушвети за институцийте себестойността на кв.м. до замазка, масово строителство излиза около 500 е. При продажна цена от 1000 е кв. м печелят още толкова, а при цени нагоре сметката е още по-чудесна за тях.
Парцелите се смятат не по площ на земята, а по РЗП на бъдещата сградата. Т.е. по това каква ще е общата надземна площ на цялата сграда. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1r145804670616643

Последна редакция: чт, 13 дек 2018, 22:04 от Анонимен

# 461
При предишния бум, преди предишния тряс, в южни райони парцелите в хубавите квартали Гоце, Борово и др.такива бяха по 300-400, докъм 500 евро на кв.м. РЗП. Плюс 300-350 средна хубост строителството.
Сега не знам, че и ги няма много парцелите, застроиха се. Струва му 500, продава на 1000 - може, но са много малко такива случаи. Около 30% е нормалната печалба.

# 462
Не виждам никакъв проблем цените да излизат 1500 евро на квадрат. Така или иначе крайната цена ще е същата. Разликата е ,че подвеждащите обяви няма да ги има. Знаеш точно колко е всеки имот. Това за данъците има резон. Като цяло си е идиотизъм.

# 463
Себестойността пък какво общо има с цената? newsm78
И защо да те цакат два пъти? Това звучи все едно някой му е сложил граница на това колко може да си слага като цена и той гледа да сметне двойно. Да, ама подобен келнерски подход (да ти пишат два пъти салатата) просто няма място тук, защото няма нужда. Всеки продава според пазара и си смята цената според конкуренцията и търсенето и колко била себестойността е без никакво значение. Както казах - накрая имаме конкретна цена за конкретен апартамент и купувачът си решава дали тя го устройва. А как била сметната няма никакво значение, нито пък продавачът трябва да се аргументира и оправдава за цената.
Всъщност не успях да се изразя добре, но реално няколко коментара по-надолу despereta е дала чудесен пример!

# 464
Като чета тука, вярна е поговорката, че българинът най-много се страхува да не настине и да не се мине. Какво е това гледане в канчето на други, не разбирам. Ами като е толкова изгодно и лесно, захващайте се и вие, и стройте, и продавайте с 1000 % надценка, ако можете. Кой ви е спрял? Или пък като ви цакат с НС, ами не купувайте, това не е задължително. Купувайте нещо, което смятате, че не ви цакат с него. Ако няма такова, ами живейте при мама, под наем или където намерите за добре.  Светът не е длъжен да се съобразява с нечии претенции за справедливост, разбирай на него да му е изгодно.
Има пазар и той определя колко ще е цената на НС - може да е с 200 % печалба, но може и да е на загуба, ако предприемачът не си е направил добре сметката. Има много аспекти на предприемачеството, не ги знам всичките, защото не се занимавам с това, но дори само от опита си на пазара и от личните си контакти мога да дефинирам няколко. Най-големият проблем са терените - ако са на хубаво място, обикновено са на много наследници, всеки иска да получи максимума и преговорите са обикновено сложни, дълги и накрая цената е висока и изгодна за наследниците. Ще кажете - как за тях може, за нас не може- ами във всяка сделка най-изгодно е за този, който държи най-силните карти - и в случая това са точно собственците на терена. В условията на голямо търсене и възходящ пазар купувачът е с най-слаби карти. Това не значи, че един купувач не може да купи нещо изгодно за него, а значи, че трябва да знае къде му е слабостта и къде силата, и да може да ги използва. Въпрос на правилна стратегия.
Но по мое мнение, стратегията на fuckforlife е точно обратното на правилна (от гледна точка на купуване изгодно, имам предвид)- всички го цакат и светът не е справедлив, а еди си кое величие каза, че цените непременно ще паднат. Ами хубаво, всичко е така, но ти ще си стоиш без имот и това е. Чакаш когато настане следващата неизбежна криза и ако си все още в позиция да купуваш, купуваш, ако не - ами оставаш без имот. Междувременно другите си купуват и продават, влизат и си живеят, изобщо, светът си върви.

Общи условия

Активация на акаунт