Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 дек. 2018, 10:31 ч.

Проблем с изсъхване на бенжамин

 • 4 250
 • 39
 •   1
Отговори
# 30
 • Варна
 • Мнения: 14 515
По принцип е нормално да опадват листа през зимата. Въпросът е дали съхнат клони и колко са. Защото и някое клонче да изсъхне не е фатално, но да не е масово. Твоят гледам, че има свежи връхчета, това е важното. Аз бих поливала нормално, особено ако е в стаята.

# 31
 • Мнения: 945
Като гледам снимката, не е 1, а 3 . Не се вижда добре дали и по 3-те има изсъхване, или само по 1 от тях. Ако е само по 1, възможно е другите да са му завзели пространството и да трябва да се пресадят поотделно.
Изглеждат сухи и с доста сбита пръст.  Сбитата пръст също налага пресаждане, но е по-добре пролетта. За сега го полей отгоре и го позабрави.
Не зная дали цигареният дим му пречи, възможно е.

# 32
 • Мнения: 338
Благодаря отново. Ще полея отгоре и ще продължа със същия график на поливане. Ще го изчакам да се съвземе и ако след време продължи в същия дух ще предприема и по- кардинални мерки.

# 33
 • Мнения: 338
Докладвам веднага какво каза вещият цветар. Вие бяхте прави! Каза, че в подложката не се полива, тъй като цветето не може да се напие добре на вода оттам! Бенджито ми е пре- пресушено! Обичали кратко засушаване, но не повече от ден- два. Веднъж на седмица било достатъчно поливане, но отгоре. Веднаха щом се върна ще го накисна по инструкциите и ще докладвам отново.
Слава Богу, че положението е спасяемо. Въобще не знам откъде си измислих този метод на поливане....

# 34
 • Мнения: 945
Не е измислен метод. Има цветя, които не обичат поливане отгоре (фикусите не са от тях), или не се напояват достатъчно при такова поливане. Но си иска опит и знания кое колко вода иска, колко тор, какви условия и т.н.
В началото малко ни обърка с обясненията за побеляване - такова се получава обикновено при преводняване.
Симптомите при преводняване и пресушаване могат доста да си приличат, защото и в двата случая растението не получава достатъчно вода и вещества. В първия случай заради загниване на корени, а във втория заради липса на влага. Добре е да се научиш да разпознаваш  тези неща, това идва с опита. Simple Smile

(Например аз си поливам дипладенията отдолу, в подложката, защото още не е пресаждана и почвата е основно торф, който при засушаване се спича и много трудно поема вода. И като поливам отгоре, водата изтича бързо и не  попива достатъчно в почвата.

# 35
 • Мнения: 338
Много ти благодаря за съветите, Диорела. Simple Smile

# 36
 • Мнения: 338
Нека да завърша моята сага, за да предам нататък опита. Бенджито беше щедро накиснато за час, освен това и полято обилно. За седмица от всяко едно изсъхнало връхче се появи миниатюрно листенце. По всичко личи, че ще го бъде. Simple Smile

# 37
 • Мнения: 945
Kristaline, какво стана с бенджамина? Жив ли е ?

А при мен един по-малък от твоите, върза 5 смокини. Направо ме разби. Лятото също имаше плодчета, но падаха съвсем малки, а сега са понаедрели. Не съм виждала до сега на живо бенджамин с плодове.

# 38
 • Мнения: 338
Диорелка, благодаря ти, че се интересуваш!
Ситуацията е средна работа, но надявам се отива към по- добро. Някой от фините зелени връхчета, които избиха след обилното поливане някак засъхнаха. Друга част от тях се запазиха, а най- приспособимите вече придобиват форма на листенца. В сърцевината на растението обаче има съвсем голи малки клонки. Усещам, че нещо не му е наред на това цвете. Може би почвата. Надявам се, че като го изкарам лятото на верандата ще живне и ще се съвземе. Преди това обаче, смятам да го пресея, но не съм запозната каква почва предпочитат.
А твоите плодчета направо ме сразиха. Какво представлява това? Моля те, ще ме обогатиш много, ако ми ги покажеш. Никога досега не съм чувала подобно нещо. Имам подозрения, че грижите ти за бенджито и мястото, където се намира страшно много му харесват, за да направи такава уникална маневра Simple Smile

# 39
 • Мнения: 945
Цитат
В сърцевината на растението обаче има съвсем голи малки клонки. Усещам, че нещо не му е наред на това цвете.
Казах ти , че са 3 дръвчета. Затова съхнат вътрешните на короната. Искат си пресаждане и разделяне.

Пуснах снимка в цветарската тема, че я следят повече хора. https://www.bg-mamma.com/?topic=1062913.new#new

Общи условия

Активация на акаунт