С какво ви дразнят свекървите - тема 103

• 31 745
  • 710
  •   1
Отговори
# 555
Аз няма да цитирам реакцията си на мнението на мравчето, щото ще я започнем отначало приказката.

# 556
  • MI
Уиш, ти си доказателството, че майка му първа ще ограничи поривите за споделяне на програмиста. Joy И аз бих, това си е китайско мъчение.

Ясно е, че не е нормално да се отчита за работа, леко прекалени ми се сториха и на мен постовете на Мравчица честно казано. Чак ми стана интересно какво работи сина й, честно. Grinning Но опитът ми сочи, че когато един мъж се държи неуважително с майка си, обикновено така се държи и със жена си - поне в моята скромна извадка на 100% е така. И поставянето на граници няма нищо общо с честотата на чуване обикновено. А за темите на разговор, сигурно и на родителите ни не е било супер интересно да ни изслушват детските/тинейджърски тиради, пък са го правили. Ако не са, ясно и защо децата им после не искат да ги чуват всъщност.

# 557
  • София
На жената никога няма да й хареса чужда китайска капка да накапва. ма ко, аз не съм се сгъласила с окачествяването на честотата на разговорите. За мен това е повърхностно оценяване.

Винаги съм гледала от двете страни на подобни въпроси. На мен, снахата, не ми харесва синът на свекърва ми ако я отсвири и се държи неуважително с нея. Тя се е грижила за него, майка му е, обича го. Как си представяте вие, дали като се ожени тоя ваш златен и тя, изведнъж, като с нож отрязано, престава да бъде майка ли!? Престава да се тревожи, да го обича, да го мисли!? Променя се изведнъж заради вашето появяване? Глупости.
Ролите неусетно се сменят и синовете, говорейки с майка си, проявяват уважение, грижа, топлота. Ако е умен и загрижен и за собствената си жена, определено ще поставя границите там, където са необходими.
Някой даже да е намекнал за отсвирване?
Никой не е искал такова нещо, ти си първата, която го споменава.
И отсвирването, и ежедневния отчет са две крайности на един и същи медал. За баланс става въпрос.

# 558
Патология ми е вренето в чужди домакинства и ежедневното разпитване за работа. То пък сакън да не оставиш детето си да живее собствен живот и да прави и да се учи от собствените си грешки. Че аз с моя поотраснал пубер не съм толкова инвазивна, хем още живее вкъщи.
Изобщо да не говорим колко приятна ще е реакцията ми, ако се прибера след тежък ден на работа, искаща само малко спокойствие и отмора и някой да ме накара да пресъздам деня и проблемите си и отново да се натоваря психически. И това всяка вечер.

# 559
На жената никога няма да й хареса чужда китайска капка да накапва. ма ко, аз не съм се сгъласила с окачествяването на честотата на разговорите. За мен това е повърхностно оценяване.

Винаги съм гледала от двете страни на подобни въпроси. На мен, снахата, не ми харесва синът на свекърва ми ако я отсвири и се държи неуважително с нея. Тя се е грижила за него, майка му е, обича го. Как си представяте вие, дали като се ожени тоя ваш златен и тя, изведнъж, като с нож отрязано, престава да бъде майка ли!? Престава да се тревожи, да го обича, да го мисли!? Променя се изведнъж заради вашето появяване? Глупости.
Ролите неусетно се сменят и синовете, говорейки с майка си, проявяват уважение, грижа, топлота. Ако е умен и загрижен и за собствената си жена, определено ще поставя границите там, където са необходими.
Някой даже да е намекнал за отсвирване?
Никой не е искал такова нещо, ти си първата, която го споменава.
И отсвирването, и ежедневния отчет са две крайности на един и същи медал. За баланс става въпрос.
Самото окачествяване на ежедневното чуване като отчет поставя така въпроса. И това ти го пише жена, която не обича да си приказва по телефон, звъни изключително рядко  и разговаря кратко и ясно. Да, ама има и друг тип нагласи и поведение. Ако майката е силно интересуваща се и иска да звъни всеки ден на сина си, да, неприемането и отклоняването на разговори е отсвирване... и защо!? Защото на снахата това й се вижда отчет!?

Да не се отчита на едната, ами на другата. Мъж, поставен в такава ситуация, хич не е за завиждане.

# 560
  • при късмета
Луна, не съм казала, че като не се чуват всеки ден, не се уважават, обичат, не са загрижени и т.н. Казах, че при нормални обстоятелства, всекидневното отчитане на родител, отнемайки времето на семейството, не приемам. Казах също, че и всеки ден да си говориш с родителите няма лошо, стига да е спазено това условие. При извънредни обстоятелства, когато тече някакъв процес, когато има болен родител и разни такива е нормално. Но това не е ежедневие, а поради обстоятелствата. Повече от ясно е, че при тях ще звъниш много по-често, от вкъщи, от работа, винаги когато можеш.
И както и да го въртя и суча, всекидневните разговори пак на отчет отиват и нямат друго окачествяване. Явно повечето са на това мнение.
И не, не е отсвирване, ако при нормални обстоятелства не се чуват всеки ден. Изобщо даже. До тук няма снаха забранила категорично на мъжа си да говори с майка си. Но пък има пълното право, ако тези разговори са ежедневни и за времето, т.е. не по важен въпрос и всекидневни, да иска да не се отнема от времето на семейството заедно, заради тях. Да си говори по друго време и да отнема от собствената си обедна почивка или по време на пътуване

# 561
  • София
А, не, въобще не съм съгласна, че неприемането на ежедневи разговори е отсвирване. Съвсем логично и нормално е да се промени динамиката на отношенията родител – дете, когато това дете вече е пораснало, създало отделно семейство, отишло е да учи в друг град/държава или е настъпила някаква друга, по-голяма промяна.

# 562
  • София
Ако някога стана силно интересуваща се и искаща да звъня всеки ден силно се надявам синчетата да ме отсвирят. И не, не заради снахата, ами заради тяхното собствено спокойствие. Също така не мисля, че трябва да са ми длъжни цял живот щото видиш ли съм жертвала едни 18 години за тяхното отглеждане и съм била на разположение когато са имали нужда. Нищо не ми дължат. Това е бил мой избор, не техен. Нека си отговарят за собствените си избори.

# 563
  • при късмета
Има нещо вярно, че родителите се променят с възрастта. Майка ми откакто е пенсионер, определено звъни повече. А и съвпадна с разни работи, които както винаги ходя с нея да оправя, че ако я оставя сама, ще ходя после още 5 пъти. И пак не звъни всеки ден. Даже преди 2 дни замина за чужбина, а аз разбрах 2 дни преди това, че трябва да поливам цветята.
Да смятам ли, че е станала по-привързана откак се пенсионира и има повече свободно време?
Еднакво заинтересовани са родителите за много дълъг период от време. И затова казах, че прекалено заинтересован родител, трябва да остави син/дъщеря да напасне ежедневието си първо с половинката, а чак след това да стикова отново собственото си с детето си. И трябва да се съобрази с новото ежедневие на детето си. А пък на "детето" ежедневието да е съобразено с партньора. Не е нормално да живееш с партньор и от първостепенна важност да ти е претенцията на другиго, било то и родител. Живей си с родителя тогава

# 564
А, не, въобще не съм съгласна, че неприемането на ежедневи разговори е отсвирване. Съвсем логично и нормално е да се промени динамиката на отношенията родител – дете, когато това дете вече е пораснало, създало отделно семейство, отишло е да учи в друг град/държава или е настъпила някаква друга, по-голяма промяна.
О, да. Точно по тази причина и аз не намирам неприемането на ежедневни разговори за отсвирване. Даже родителят е този, който трябва да се отдръпне леко, колкото да освободи пространство за обособяването на самостоятелността на порасналото дете.

# 565
Скрит текст:

Винаги съм гледала от двете страни на подобни въпроси.
На мен, снахата, не ми харесва синът на свекърва ми ако я отсвири и се държи неуважително с нея. Тя се е грижила за него, майка му е, обича го. Как си представяте вие, дали като се ожени тоя ваш златен и тя, изведнъж, като с нож отрязано, престава да бъде майка ли!? Престава да се тревожи, да го обича, да го мисли!? Променя се изведнъж заради вашето появяване? Глупости.
Не, не се променят.Но това далеч не значи, че поради тревоги трябва да звъни ежедневно....
Нито свекърва ми го е правила, нито аз звъня на големия всеки ден.А живее от 10 години сам....
Явно, след като се чуваме 1-2 пъти Месечно, а се виждаме още по-рядко, въпреки, че живеем в един град, грам не ми дреме за него.....каква лоша майка съм....   Laughing
Знам само къде работи и като какъв е назначен.От там насетне, дали е ял, какво е ял, дали е спал, дали е ....., не знам.
Ей сега ще се "направя" на заинтересувана и ще му звънна да го питам какви са им плановете за Коледа.Да ги чакам ли, или не.
И не, няма да мрънкам и да злословя за "снахата", че видиш ли, не "пуска златото на мама" при мама.

За Бога, това са възрастни хора, приемете, че са пораснали и не се нуждаят от ежедневен надзор и контрол.
Значи, когато вашата свекърва звъни ежедневно и разпитва-зле, досажда, нахалства.
Когато вие в ролята на свекърва звъните ежедневно-е проява на грижа и любов към детето.
Да ви имам двойния стандарт!   Smiley

# 566
  • София
Куко, тук обикновено става въпрос за хора на 30+, с малки изключения - на колко да са родителите им? Точно, и спомени е изслушват понякога, за времето, за общи познати, дори някоя новина от града или държавата - все има нещо за говорене извън какво сготвихте и какво работи. Още повече че на тези години обикновено имат някакви хронични болежки.
Майка ми е на 80+ и е пенсионерка от 1992 г., аз съм второ дете. Трудно подвижна е, не излиза от години освен пред блока, нормално да се чувства изолирана и затова я изтърпявам. Поне мога да кажа - "хайде спри, наду ми главата" и няма да се обиди особено.
Баща ми е по-активен, все още ходи насам-натам, не го чувствам изолиран. Той е по-темерут и аз съм като него. Laughing
В днешно време хората на 60 често още работят и имат повече контакти, занимания и т.н., не са встрани от живота. Така ми се струва.

# 567
  • София
Ох, лошото е, че някои свекърви го правят, щото с тях не са го правили пък те имали нужда. Няма да забравя мойта как ми каза, как пък не ми се падна някое сираче за снаха, че да си го гледам като мое дете... Кво да кажа.

# 568
  • София
Няма да забравя мойта как ми каза, как пък не ми се падна някое сираче за снаха, че да си го гледам като мое дете... Кво да кажа.
Разкажи й вица за тъщата, но префасониран за свекърва.
Скрит текст:
Тъща към зет си:
 - Защо всяка вечер, като разказваш приказка на детето, завършваш с думите:  "Оженили се и живели щастливо, защото булката била сираче"?

# 569
Хванах нишка от разговора, обясних, че има и друга гледна точка. Аз ви разбирам чудесно и изотвътре, не е като да оценявам мислите ви като алогични и съвсем без основание.
На мен лично не ми се вижда прекалено, ако свекърва ми се чува със сина си всеки ден. Понякога има и комични ситуации, но само като си помисля, че това е радостта й - синът и децата му, не виждам ни едно основание да не ми харесва. Ако в нещо прекали, казвам й.
Подсещам ги да звъннат. Питам и подсещам.   Ние може да сме снаха и свекърва със снахо-свекървенски отношения, но за нея, те са й деца и за тяхно добро е да я уважават. Уважавам майката, смятам, че уважението се възпитава, затова и гледам колкото мога да го предам и на децата си.
Отсвирването   и отказването на разговор в неподходящо време са две различни неща, надявам се, разбирате.

Общи условия

Активация на акаунт