С настъпването на зимата влизат в роля редица фактори, влияещи негативно на очите ни и нашето зрение.
По-краткият ден означава, че все по-често ни се налага да излизаме и да шофираме по тъмно.Много хора се оплакват от дискомфорт и намалено зрение. Причините за това са няколко: по-широката зеница ни лишава от възможността да компенсираме недостатъците в рефракцията на окото. В тези случаи често се установява рефракционна аномалия, за която пациентите не подозират. Решението е предписване на правилната оптична корекция, която да ни даде необходимата сигурност при шофиране. Понякога дори много нисък диоптър астигматизъм или късогледство могат да допринесат за сериозен дискомфорт. В комбинация с рефракцията идват и по-бавната тъмнинна адаптация при някои хора, както и натрупаната умора в края на деня.

Друга причина за оплаквания през зимните дни е самият сняг.
Той създава огледална отразяваща повърхност и, особено за хората с по-светли очи, това е сериозен проблем. От друга страна, макар и предимно облачно, УВ лъчите понякога се пропускат и са допълнителен дразнител. Тези фактори налагат ползването на слънчеви очила дори през зимата.Това важи в пълна сила и за хората, които обичат да практикуват зимни спортове. При тях е препоръчително използването на ски маски.Високо в планините УВ лъчите са още по-силни и вредни до такава степен, че могат да предизвикат увреждане на лещата и ретината на окото.

През отоплителния сезон въздухът в помещенията много лесно се изсушава. От това, разбира се, започват да страдат и очите, особено при хората, които по принцип са предразположени. Появяват се оплаквания от зачервяване и дразнене в очите. От друга страна, рязката смяна на температурата при излизане навън и особено когато има вятър способства за бързо разпадане на слъзния филм. Спасението в тези случаи са изкуствените сълзи, които подобряват слъзния филм и овлажняването на очите. Тези препарати се продават без рецепта в аптеките и при тях има изобилие от разновидности. В редките случаи, в които се появи някаква непоносимост към тях, е редно да бъде направена консултация с очен специалист.

През студеното време се увеличава и стоенето пред всякакъв вид монитори и електронни устройства – телефони, таблети и т.н. Това също води до лесна поява на сухота в очите, но също и прекомерната употреба – особено от по-близко разстояние – може да доведе до астенопични болки в слепоочията. При такива симптоми е добре да се разбере дали човек има нужда от очила за далекогледство, които да ползва само при споменатите ситуации. Целта на тези очила е да отбременят акомодационното натоварване на очите и да предотвратят появяващите се оплаквания.При хора, които работят постоянно в офиси на изкуствена светлина и пред монитори, освен оптичната корекция е добре да ползват и антирефлексно покритие, което неутрализира отблясъците от околните повърхности и подобрява значително комфорта.Всички изброени фактори поотделно може би изглеждат незначителни и лесно пренебрежими, но не трябва да забравяме, че те почти винаги действат неотлъчно. Препоръчително е да се вземат превантивни мерки, преди оплакванията да са станали непоносими и да вредят на ежедневието.


Материалът е подготвен от д-р Стефан Драгоев