Всички знаем за традициите на Бъдни вечер и за пищността на новогодишната вечеря. Тече трескава подготовка, всяка домакиня запрята ръкави, за да впечатли отново всички с кулинарните си умения, и трескаво разглежда нови и оригинални рецепти, с които да разнообрази празника...
Но тук няма да си говорим за вечерите. Те несъмнено са важни и тържествени, но не по-малко важни са утрините. Тези топли и уютни празнични утрини, в които не бързаме за работа или училище, не се тревожим за трафика и за онзи спешен проект, който не успяхме да довършим вчера... Позволяваме си да се поизлежаваме сред завивките или да почетем книга по пижама. Или пък да ни събуди весел и звънлив детски смях и тропащи крачета, тичащи към нас за сутрешна прегръдка. А ако всичко това е допълнено с аромат на кафе и чай, вкусна баница, кроасан с масло или пресни кифлички, идилията е истински пълна.
Защото не само вечерите, но и закуските могат да бъдат важно време за семейството, дори още по-весело и непринудено. Закуската ни зарежда не само с енергия, а и с цялостна настройка за деня и именно затова е важно да е питателна и приятна.
За да изпълним вашите празнични утрини с настроение и вкусен аромат, споделяме с вас някои прекрасни, подходящи за закуска рецепти от форума, в приготвянето на които можете да включите цялото семейство.
Корите за баница се режат на половини – като триъгълник. Намазват се с разтопено масло, без върха на триъгълника. В основата му се слага гъста смес от сирене и яйца около 1 супена лъжица, прихлупва се от всички страни към средата и се навива на пуричка. Последната част от кората откъм върха се намазва с вода, за да се залепи краят. Нареждат се в тава върху хартия и се намазват с разтопено масло. Пекат се на 180 градуса.
150 г натрошено сирене
150 г настърган кашкавал
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
125 г меко масло
1 ч.л. сол
400 г брашно
1 жълтък за намазване
В дълбока купа се смесват пресятото брашно и солта. В киселото мляко се добавя содата, разбърква се и се изчаква да шупне добре. След това се сипва в купата при брашното и се добавят и останалите продукти. Разбърква се добре и се омесва тесто, което се оставя да си почине 30 мин.
След това се разрязва на 4 парчета, от които се оформят топки. Всяка топка се разточва на тънък кръг и след това всеки кръг се разрязва на триъгълници, които се навиват на кифлички. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене. Намазват с жълтъка. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто.
Изключително вкусни са разрязани и намазани с масло, докато са още топли.
хляб, нарязан на тънки филии
шунка или филе
кашкавал
яйца
масло
Изрязва се кората на филиите и се намазват добре с масло. Между тях се слага парче шунка и кашкавал и се притискат добре. Може да се панират в яйце или директно се запържват в масло до златисто. Отвън стават хрупкави, а отвътре – сочни и с разтапяща се кашкавалена плънка.
Споделете с нас като коментар в темата до 31 декември 2018 г. какво обичате да хапвате на закуска с цялото семейство. Трима от вас, изтеглени на случаен принцип, ще получат кошница с продукти на Président.
Молим, запознайте се с общите условия на нашата активация ТУК.