Когато детето има висока температура, важно е да знаете как да помогнете на тялото да се справи по-бързо с треската. По принцип високата температура не причинява проблеми, а напротив – помага на организма да се бори с инфекции. За да подпомгнете организма, трябва да избягвате храни, които натоварват храносмилателната система, като пържени и сурови храни. Подходящи за дете с висока температура са:


Течности

Ако детето има висока температура (треска), трябва да приема течности като вода или изцедени сокове. Пиенето на чаша портокалов сок на всеки 3 часа например е не само чудесен източник на енергия, но също така обогатява организма с доза витамин С. Следователно той повишава естествения имунитет и способността на организма да се бори с болестите.

Пробиотични храни
Доказано е, че пробиотичните храни могат ефективно да повлияят висока температура и кашлица. Тези храни могат да се използват като антибиотици при деца. Изследванията показват, че децата на възраст между 3 и 5 години с повишена температура или симптоми на настинка, приемащи пробиотици в продължение на не по-малко от шест месеца, показват 32% по-малко симптоми за хрема и кашлица в сравнение с деца с висока температура и кашлица, които не са взимали пробиотици. Хранителни източници, богати на пробиотици са например кисело зеле и кисело мляко.

Джинджифил
Когато имате висока температура, подходящ е приемът на оризова каша и джинджифил. Джинджифилът има силни противовъзпалителни свойства, които помагат за премахване на високата температура. Чай от джинджифил се приготвя като се настъргва количество колкото една супена лъжица и се залива с 200мл топла вода.

Пресни плодове
Плодовете са по-лесно смилаеми, освен това са богати на витамини, и ускоряват процеса на възстановяване. Плодовете, подходящи при висока температура, са портокали, ябълки, грозде, лимони, ананаси и т.н. Избягвайте консумацията на готови или консервирани плодови сокове. Те съдържат високо количество консерванти, които повече вредят, отколкото да помагат на тялото.

Пресен риган
Подправката се използва за лечение на много заболявания, като респираторни заболявания и болки в гърлото. Може да се приема през устата за лечение на настинки, грип и треска.

Но все пак нека не забравяме, че най-добрата защита е здравословното хранене на децата през цялата година.

Последна редакция: чт, 09 сеп 2021, 16:47 от Редактор*