Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 844


Някой знае ли, кои са тези 4 банки? В отчета на БНБ не ги пише кои са. Защо изобщо ги споменават, след като не им казват имената?

# 1
 • Мнения: 17 619
Не ги споменават заради такива като теб, които – чули-недочули, разбрали-недоразбрали, ще хукнат да си теглят парите. А започнат ли хората панически да си теглят парите, няма банка, която да може да устои.

# 2
 • София
 • Мнения: 4 369
Разбира се, че не трябва да се споменават, защото такава банкова криза може да се създаде, че целият сектор да се взриви. Това, че са нарушили определени показатели за концентрация на кредити, не означава, че са неликвидни.
Изобщо такава строго професионална тематика не трябва да се изнася пред общата публика, защото чели-недочели, разбрали-недоразбрали, всички ще се сурнат да изтеглят средства. А масовото теглене на депозити е най-големият риск за една банка, дори за тези в цветущо финансово състояние.

# 3
 • Мнения: 38 626
А какво значение има?
При проверки винаги може да се намери за какво да се хванат, което обаче няма никаква връзка със стабилността на банката, както хората, които обичат градските легенди ще го изкарат.
Журналистите са отвратителни хора, само и само да направят сеирджийска статия, умишлено изкривяват реалността и внушават нещо, което всъщност не е така.

Скрит текст:
Пример - катастрофите по пътищата. Жертвите са наполовина, в сравнение с тези от 80-те, когато трафикът е бил смешен, на фона на днешния, но нон стоп се бълва колко лоши са днешните шофьори, колко много хора умират и в колко лоши времена живеем. Ок, съгласна съм да се говори, защото И това е нещо, което оказва ефект, но изнесете и резултатите от мерките, обяснете всъщност какво е постигнато и че днес е по-сигурно да си в кола.

# 4
 • Мнения: 844
А какво значение има?
При проверки винаги може да се намери за какво да се хванат, което обаче няма никаква връзка със стабилността на банката, както хората, които обичат градските легенди ще го изкарат.
Журналистите са отвратителни хора, само и само да направят сеирджийска статия, умишлено изкривяват реалността и внушават нещо, което всъщност не е така.
Какви журналисти, каква сеирджийска статия??? Това е ОФИЦИАЛНИЯ отчет на БНБ за първото полугодие на 2018 г., стр. 71 - http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication … ports_2018_bg.pdf
Съвсем ясно е казано:
"Надзорни мерки
С решения на УС на БНБ през първото полугодие на 2018 г. спрямо 4 банки бяха  приложени  надзорни  мерки,  свързани  с  констатирани  нарушения  на  регулаторната надзорна рамка."
Просто искам да знам кои са тези 4 банки, българските граждани, нямат ли право да знаят?
Как така какво значение имало. Имаме 4 банки, за които БНБ счита че не спазват правилата и им е наложил надзор. Това малко ли е?

# 5
 • Велико Търново
 • Мнения: 2 459
Една от основните функции на БНБ е именно надзорна. Съвсем нормално е да си върши работата и да изпълнява функциите си.

# 6
 • Мнения: 38 626
Коментирам посочения източник в 1 пост, от който е поместена снимка.
90% от хората няма да влязат, за да четат отчетите на БНБ, ще го видят обаче в 24 часа или друг подобен вестник.

# 7
 • Мнения: 844
Една от основните функции на БНБ е именно надзорна. Съвсем нормално е да си върши работата и да изпълнява функциите си.
Добре, съгласен съм. И да си дойдем на думата - кои са тези 4 банки, от всички банки в България, спрямо които БНБ е усетила нещо нередно и им е наложила надзор?

# 8
 • София
 • Мнения: 4 369
Всички български банки и клонове на чуждестранни банки в България са поднадзорни лица на БНБ, а тя от своя страна се явява надзорен орган на лицензираните банки или действащите с чужд лиценз.
Надзорът е регулярен (3-месечен за финансово състояние и ежемесечен за нуждите на ЦКР) и по сигнал/при нововъведение/планови. Надзорните мерки включват изискване на обяснение, посещения, доработка на правила, въвеждане на нови, промяна, подобрения и пр. БНБ е в позиция да изисква от поднадзорните лица да предприемат определени действия във всеки аспект от дейността им и всичко това се нарича "надзор" или предприемане на "надзорни мерки".
Не е редно да се съобщават имена на банки, защото може да се предизвика безпричинно масово теглене на депозити, което от своя страна да доведе до колапс на банковата система, както се случи през 97-ма. В случая нарушенията могат да се отнасят до спазване на вътрешни правила, кредитни политики, изчисления за адекватност и пр., прилагане на европейски директиви и още милион неща, включени в регулаторната рамка.
Сериозно призовавам модераторите да заключат темата.

# 9
 • София
 • Мнения: 90
Кура булгара, минава ли ти през акъла, че ако някой тук ти изреди четирите банки, за които става въпрос в съобщението на БНБ, до половин чак прокурор ще почука на вратата му. Мислиш ли, че има хора в държавата ни, които знаят кои са тези банки, освен инспекторите в БНБ?

Ако хвърлиш поглед на Закона за кредитните институции (https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135532723), ще видиш, че това, за което говори БНБ, е част от регулярния надзор, който след кризата от 2008-2009, а после и след историята с КТБ, изключително се затегна.
Мисля дори, че публичното оповестяване на информация за финансовото състояние на дадена банка (освен това, което БНБ или самата банка по закон публикува) е престъпление (не ми се търси да проверя дали това наистина е така).

Виж какво казва член 63 на ЗКИ
Чл. 63. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2015 г., в сила от 14.08.2015 г.) Професионална тайна е информацията, която БНБ придобива или създава за целите на банковия надзор или във връзка с него. Професионалната тайна не представлява служебна тайна по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.
(2) Не е професионална тайна информацията, която подлежи на публикуване или оповестяване съгласно нормативен акт.
(3) Членовете на управителния съвет, служителите, външните одитори, експертите и другите лица, работещи за БНБ, са длъжни да пазят професионалната тайна, включително след прекратяване на отношенията им с БНБ.
(4) Лицата по ал. 3 могат да използват информацията, представляваща професионална тайна, единствено за целите и при изпълнение на служебните си задължения. Тази информация не може да се разгласява или предоставя на други лица или органи освен посочените в чл. 64.
(5) Ограниченията по ал. 4 не се прилагат, ако информацията се предоставя в обобщен или резюмиран вид, така че да не могат да бъдат идентифицирани банката или лицата, за които се отнася.
(6) Информацията, получена от банка или от друго задължено лице по този закон, може да им се предостави обратно без ограничение.

И още нещо - в момента тече преглед на банковата ни система във връзка с предстоящото (надявам се скоро) присъединяване към Еврозоната. Правилата са толкова затегнати, че е почти невъзможно банка да изпадне в несъстоятелност.

И последно - ти няма за какво да се притесняваш - сметките със суми до 200 000 евро (или левовата им равностойност) са гарантирани, т.е. дори и банката, която ползваш, да затвори, парите ти са застраховани и ще бъдат 100% налични - по друга сметка, в определена от теб банка. Ако имаше над 200 000 евро, нямаше да задаваш този въпрос.

Така че спи спокойно!

# 10
 • София
 • Мнения: 1 521
От кога се е променило на 200 000 евро?

# 11
 • София
 • Мнения: 90
От кога се е променило на 200 000 евро?

Опс, грешка. Благодаря.
100 000 евро е гарантираната сума по банкова сметка.

200 000 евро е допустимия размер на помощ де минимис, което е съвсем различно и няма общо с банковите спестявания.

# 12
 • Мнения: 158
Не обръщайте внимание на всяка проверка на банка. Ако сте чак толкова богати и имате над 100хил.евро по-добре ги разхвърляйте в няколко банки. И още нещо, тези депозити са гарантирани само при общите условия на банката, ако имате специални договорки с банката (по-висока лихва от обявената, например) фонда за защита на депозитите не ви ги гарантира.
Банка и политик се унищожават само с вестник

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 1 408
Банките са ясни - няколко сайта ги написаха вече .

# 14
 • София
 • Мнения: 3 563
Е добре де, дайте сайтовете тогава.

# 15
 • Мнения: 34 208
Кой каза да вярваме на БНБ и надзорните й функции - веднага се сещам за клипа, в който шефа на БНБ танцуваше с Цветан Василев.
Порнография пълна е и БНБ, и контрола й...не ставайте смешни.

Какво доверие, какви пет лева...доверие в кого???

И аз бих искала да зная апропо...
Парите са си на хората, та ако искат, ще си ги теглят, разбира се...за банките и благополучието ли да мислят, или за своите спестявания?

# 16
 • София
 • Мнения: 3 563
Да те банките са най - големите крадци, винаги са на печалба. Я им вижте лихвите 0,1% на година , какво е това ? Ти като теглиш кредит плащаш като поп, те като разполагат с парите ти се подиграват със смешни лихви.

# 17
 • Мнения: 34 208
Ми то това им е работата на банките - две са дейностите, които са в основата им - влогонабиране и кредитиране. С първото набират пари, с второто раздават кредити.
Но мен като потребител не ме касае как ще работят и какво/колко печелят - интересуват ме моите пари и моите интереси.

Но че се краде лесно в нашата държава, видяхме и виждаме всички...

# 18
 • София
 • Мнения: 3 563
От моята банка поне 4 пъти ми са се обаждали в рамките на 1 1/2 година, да ми предлагат кредити и т.н. Обаче като промениха условията по сметката, никой не се обади, теглят си парички и не казват, за същото време - 40лв. Е после как да им имаш доверие? Иначе събират е- мейли, телефони, ама да се обадят хич и не си правят труда.

# 19
 • Мнения: 34 208
А, доверие никому...очите на четири и чета всичко, преди да подпиша в банката. Нищо че девойчето отсреща троснато ме юрва да съм си го четяла дОма.....
И добре че четох, че се опита и да ме хързулне, но това е друга тема. Пуснах сигнал и ми се извиниха...

Обаче това с даване на информация на парче ме дразни и мен. Може така да е по закон, но прави впечатление че и за сирена, масла например процедират по същият начин - пускат мухата, че има нередности, но не казват марката, че да знаят хората. Малоумна работа........

# 20
 • София
 • Мнения: 3 563
Аз имам договор и знам какво съм подписала ,те в последствие си сменят условията и понеже е някакъв спестовен , не го проверявам очаквам че са си там парите, даже случайно отидох и разбрах. Нахалници.

# 21
 • Мнения: 34 208
Лихвите през месец ги сменят. Трябва да се следи сайта им явно редовно.
Но да..въпросът е принципен. Трябва да гледат и интересът на вложителите, защото без техните пари са нищо. Но май гледат само собствения си...повечето банки.

# 22
 • София
 • Мнения: 3 563
Не, нямам предвид лихвите,  сметката беше уж без такса за обслужване, за лихвата тя пък беше просто смешна 0,05% , обаче сменят си таксите и аз съм и длъжник, нищо че ползват моите пари.

# 23
 • Мнения: 34 208
Мда..таксите за обслужване на сметките ги спестяват.....не ги казват на клиентите. Който чел в сайта им...чел.
Другите са прецакани.
 Точно за това беше и жалбата ми - че има сметка без такса, но ми се предлага такава с такса...ако мине номера.

# 24
 • Мнения: 158
Има конкуренция между банките, ако не можете без тях поне си изберете онази с най-добри за вас условия. Без печалба банка няма и не бива да работи. Аз също имам кредити от различни банки, при понижаване на лихвите едната банка ме уведомява, че вноската ми се понижава автоматично, при другите банки се иска предоговаряне. Съвсем естествено, ако ми се наложи да тегля нов кредит да избера банката която автоматично приравнява вноските към действаща лихва.
За радост имаме достатъчен избор.... включиха да не използваме банките

# 25
 • Мнения: 656
Имената на банките бяха публикувани преди няколко дена в няколко много посещавани сайтове. Няма как да останат скрити имената им. Позата на щраус не помага.

# 26
 • Мнения: 13 099
интересно ми е дали и Европроверката след няколко месеца ще цитира имена и рискове...

# 27
 • София
 • Мнения: 3 563
Имената на банките бяха публикувани преди няколко дена в няколко много посещавани сайтове. Няма как да останат скрити имената им. Позата на щраус не помага.
Нито едно име не беше написано, вчера прерових доста сайтове които намерих. Даже във всички беше написно че няма да се цитират имена.

# 28
 • Мнения: 34 208
Да кажат кои са изрядните банки Stuck Out Tongue Winking Eye

# 29
 • Мнения: 158
Имената на банките бяха публикувани преди няколко дена в няколко много посещавани сайтове. Няма как да останат скрити имената им. Позата на щраус не помага.
Нито едно име не беше написано, вчера прерових доста сайтове които намерих. Даже във всички беше написно че няма да се цитират имена.
Наистина ли търси имената на банките?
Ако се появи и едно име в която и да е медия ще бъдат осъдени по бързата процедура и редактора и собственика. След КТБ промениха закона

# 30
 • Мнения: 64
Напоследък банките започнаха много да ме дразнят. Последният случай беше от 21.12, когато отидох да изтегля пари от банкомат на Пощенска банка, в която е сметката ми. Оказа се, че не бил зареден. Така имах 2 алтернативи - да тегля пари от каса срещу 6.00 лв. такса или от банкомат на друга банка срещу 1.20 лв. за всяко теглене /аз щях да направя 2 тегления от по 400 лв./, т.е. вътре съм с мин. 1.80 лв. Това не е някаква колосална сума, но за какво са я давам. Ужасно мразя да давам пари без да знам за какво.
Банките събират огромни такси за преводи и обслужване на сметки, както и лихви по кредити, но по депозитите може вече да започнат да ни карат ние да плащаме, че ни пазят парите.
Отвратителни институции, разчитат на нуждите на хората, които по някога са неотложни.

# 31
 • Мнения: 656
Имената на банките бяха публикувани преди няколко дена в няколко много посещавани сайтове. Няма как да останат скрити имената им. Позата на щраус не помага.
Нито едно име не беше написано, вчера прерових доста сайтове които намерих. Даже във всички беше написно че няма да се цитират имена.
Наистина ли търси имената на банките?
Ако се появи и едно име в която и да е медия ще бъдат осъдени по бързата процедура и редактора и собственика. След КТБ промениха закона

Който търси, намира.

# 32
 • Мнения: 13 099
Биволъ от години пишат, че в една банка пари няма, ни са ги съдили, ни са им спрели сайта....

# 33
 • Мнения: 330
Излязоха имената само на банките, които ще минават Стрестестове, а тези с проблемите няма да ги публикуват в явен вид.
На надзорните функции на БНБ не бих разчитала, че милите не разбраха как източиха КТБ, пък беше баМка на годината. Безмалко и ПИБ-а да иде, но го подкрепиха, че ефектът на доминото ги изплаши.
Обществена тайна е, че банките "гнили ябълки" са създадени да набират средства за да се финансират свързани фирми. Това всъщност е основния риск, който чак сега БНБ прозря ( то щото няма накъде да се крие повече, не че защото ги надзирават чак толкова стриктно) и по регулациите изискаха заделяне на провизии или увеличаване на капитал. Увеличаване на капитал като препоръка е имало и преди към банки, но не се е писало по медиите.

# 34
 • София
 • Мнения: 209
Крайно несериозно е, да очаквате да се спомене кои са банките, няма как да се случи заради масовата паника, която би се създала, без причина. Щом не вярвате на банките, дръжте парите по мазета, буркани, дюшеци. Заключете тази тема, моля!

# 35
 • Мнения: 34 208
Обратното също не е за предпочитане...да си дадеш парите и да блееш като овца, без да те е еня какво се случва с тях Wink

# 36
 • Мнения: 38 626
Когато има причина, да. Но в случая не става дума за подобен проблем.

# 37
 • Мнения: 34 208
Според мен точно за това става дума - авторът има вложени пари в банка и се притеснява дали тя не отива към...фалит и източване. Няма да е изненада, свикнали сме и сме го гледали вече тоя филм, и то не един път. Така че няма лошо вложителят да е бдителен.

# 38
 • Мнения: 38 626
В случая не става дума за банка пред фалит, а за обикновени проверки, абсурдно е да се казват имена за дребни нарушения, които ги има навсякъде, за да фалираме насила 4 банки без никаква причина.
А авторът просто си търси повод за сензация...

# 39
 • София
 • Мнения: 209
Банките имат застраховки, вземанията до 100 000Е са гарантирани, та не виждам какъв е проблемът. Когато се депозират пари, се приема, че имаш доверие на банката, било то и условно. Както казах, защо влагате, щом се притеснявате? Рискът, да мухлясат в мазето или мишките да ги нагризат, е по-голям.

# 40
 • Мнения: 34 208
Много добре знам за гарантираните суми. Отлично даже го знам това. Да попитам горната потребителка, като има гарантирани суми, колко време чакаха хората за да си вземат парите от КТБ? Защото имам приятели, които им белееха главита покрай източването на КТБ и това да си вземат собствените си пари обратно...
Така че, мен лично това не ме успокоява на 100 процента и не приспива бдителността ми до тази на умряла или полузаспала овца.

Авторът не знам каква му е целта. Не ме интересува. Аз пиша по темата и излагам лични виждания.

Ако е за заключване, не му разбирам там..добре, да се заключи.

# 41
 • Мнения: 38 626
Трябва да питам сестрата на мъжа ми, но не помня да са имали някакви проблеми при получаването на гарантираната част. Не съм чула въобще който и да е клиент на банката да не си е получил парите.

Но основното е, че в случая не става дума за банки с проблем, който води до фалит. А за стандартни процедури на контрол.

# 42
 • Мнения: 13 099
Парите от КТБ почнаха да ги изплащат около 5 месеца след като затвориха, със сигурност за някои хора това е било проблем...

# 43
 • Мнения: 34 208
Парите от КТБ почнаха да ги изплащат около 5 месеца след като затвориха, със сигурност за някои хора това е било проблем...

Много ясно.
Но така отстрани...какво толкова било...е лесно. Те си знаят какво им е било. По едно време не се знаеше изобщо ще върнат ли нещо и всичко ли ще е но или само част..

# 44
 • София
 • Мнения: 209
Точно заради такива спекулации, имената не се оповестяват. Тази тема е нагледен пример, че разбрали, недоразбрали, просто прочели... и започват страховете.

# 45
 • Мнения: 38 626
Много ясно.
Но така отстрани...какво толкова било...е лесно. Те си знаят какво им е било. По едно време не се знаеше изобщо ще върнат ли нещо и всичко ли ще е но или само част..
Лесно в смисъл, че не са се съдили или гонили с години.
Не е вярно, че не се е знаело дали ще получат нещо. Гарантираната част винаги се е знаело, че ще я получат.
Но пак казвам, тук става дума за нещо съвсем различно, темата не е за банки в подобно положение.

# 46
 • Мнения: 34 208
Не ти се вярва...но хората доста се бяха притеснили, да не казвом по-голяма дума.

А за какво е темата?

# 47
 • Мнения: 38 626
На 1 страница пише в каква връзка са.
 

# 48
 • Мнения: 327
Здравейте, от години има статии в БиволЪ, разказващи за 4-те гнили ябълки в банковата ни с-ма. Една от тях(КТБ) я няма вече, другата я спасиха защото финансира Шиши(Пеевски премести голяма част от кредитите си там) и властта, но скоро ЕЦБ ще ни каже има ли проблеми в банките. Случайно или не, но 3-те български банки, които проверяват са точно другите 3 гнили ябълки за които разказват в БиволЪ....явно си имаме и нов претендент за четвъртото място. Wink

Общи условия

Активация на акаунт