Още с първите снежинки на всички ни се иска да станем част от онзи вълшебен свят навън, пълен с много сняг, бурни игри и забава, а не да го гледаме през прозореца. При това желанието за разходка и наслада от красотата обзема хора на всички възрасти, а не само най-малките. Да се замеряте със снежни топки, да се пуснете с шейна по стръмното, да си направите снежен човек – зимата предлага безброй забавления, както за малките, така и за големите!
Спомнете си обаче и какво ви е пречело да се насладите на всичко това – стотиците слоеве дрехи, с които родителите са ви опаковали като зелка, преди да излезете навън. Понякога ви е било дори трудно да дишате с тях, камо ли да се движите и забавлявате. Сърдити на майките си, които излизат на студа само по чорапогащник, рокля и тънко палто, дори без шапка. В този момент се поражда мечтата да порасне и да бъде независимо. Това е може би единствената детска мечта, която се сбъдва по естествен път.
Страхът от това любимото ни детенце да настине често пъти ни кара да стигаме до крайности – или навличаме на детето целия му гардероб, или го оставяме вкъщи пред компютъра, лишавайки го от възможността да подиша свеж зимен въздух.

Зимните разходки дори се препоръчват от педиатрите и могат да укрепят детския имунитет и да създадат непреодолима бариера за цял куп болести.

Как да облечете детето за зимна разходка?
Златното правило е „плюс един слой дрехи“. Обективната оценка на температурата навън ще ви помогне да съставите правилно гардероба на детето си. Ако все пак изпитвате съмнения, просто облечете на детето една дреха в повече, в сравнение с тези, които носите вие.
При по-малки деца и бебета може да вземете и топло одеялце. Без движение детето ще измръзне по-бързо, затова ще трябва да го завиете навреме.

Колко време трябва да продължи зимната разходка?
С кърмаче можете да се разхождате навън по час-час и половина при температура до минус 10 градуса. Трябва обаче да започнете с 20-30-минутни разходки, за да свикне детето постепенно с ниските температури.
За по-големи деца увеличете броя на разходките до две на ден, така ще получите общо 2-3 часа, изкарани на чист зимен въздух.
Запомнете, че ситото дете се разхожда с по-голямо желание от гладното. Нахраненият стомах спомага за по-дълга устойчивост на студа и отлага появата на чувство за дискомфорт. Затова най-подходящите часове за разходка са след ядене.

Да го „навлечем“ или не?
При температура до -10 градуса не е нужно да слагате качулка на детето. Топлата шапка ще е достатъчна, но ако прекалите с обличането, може да предизвикате „парников ефект“. В резултат на това детето ще е „прегрято“ – или просто ще се чувства некомфортно, или ще се изпоти, а влагата по кожата ще способства за настиване.
Много родители непременно слагат шал на детето, дори когато температурите навън не го налагат. А през врата минават големи кръвоносни съдове – вени и артерии. Заради прекомерната топлина те се разширяват и към шията и главата приижда повече кръв. Този прилив води до намаляване на кръвоснабдяването в ръцете, краката и вътрешните органи. Което означава, че ръчичките и крачетата могат да измръзнат.
Дори и при силен студ не е хубаво да закривате устата на детето с шал. Дишането навлажнява шала, тъканта „замръзва“ и детето започва да диша през нея студен въздух, в който вече има и микроби. Децата, увивани по подобен начин, страдат от заболявания на дихателните пътища по-често от другите.

Последна редакция: вт, 04 яну 2022, 18:33 от Редактор*