Искам да кажа ... (154) през януари 2019

• 238 545
  • 5 432
  •   1
Отговори
# 5 130
  • ту тук, ту там
Аз се опитвам отсега по малко да въвеждам таблицата на първокласника. От доста време започнах да му представям логически какво представлява умножението, да обяснявам разместителното свойство, започнах да го препитвам на 6х6, 7х7, 8х8 от дъжд на вятър. Надявам се, че така ще му е по-лесно. Иначе освен наизустяване, не знам по-лесен начин. А, купих и една дървена таблица за умножение - цветни кубчета, от едната страна задачата, от другата решението. Но не съм забелязала да се занимава с нея. Обаче таблицата с 2 и 3, че и с 5 забелязвам, че я прилага понякога в задачи (решаваме сега задачи за Математика без граници).

Ще потърся линк и ще дам за дървените кубчета, може да послужи на някого.
Ето тук:
https://goo.gl/images/XXFNG3

# 5 131
  • До морето
Аз помня, че таблицата я учехме 2-ри клас. Зимната ваканция точно това ни беше домашното - да научим таблицата. После ни изпитваха.
Единственият трик, който знам е за умножение по 9. Пишеш от 2×9 до 9х9 в колонка и после след= пишеш  от 1 до 9 отгоре надолу и след това от 1до 9 отдолу нагоре. Голямо обяснение ударих.😅😃😅

# 5 132
  • Бургас
Аз таблицата за умножение я учих лятото на плажа в Ахтопол -първи за втори клас

# 5 133
  • Germany
Свет, таблицата се учи просто наизуст. Повторение му е майката. Тук започват с 2, защото още във 1ви клас са ги карали да удвояват числата и някак естествено им се получава. После с 5, после с 10 и т.н. С 9 има един трик с пръстите на ръцете, но не съм сигурна, че мога да го обясня - примерно 4х9 - свиваш 4 пръст на лявата ръка и преди него са ти десетиците, демек 30, след него са едениците демек 6. Стана ли ясно?
Поразчистих из нас и сега трябва да измисля какво да готвя. Така да мразя готвенето...

# 5 134
Погледнах го този султан-кебап, хич не е моето нещо. Не обичам тесто с плънка от месо/зеленчуци. Бешамела от горе ептен.

В Турция не съм била, а много искам. Всички ориенталско много ме влече.

По мои наблюдения Турция, арабския свят, та дори и Балканите се харесват на хора с определен тип манталитет и нагласа. С абсолютна точност мога да кажа на кой от познатите ми ще му хареса и на кой – не. Имахме една конференция в Румъния преди няколко години. На гала вечерята сервираха препълнени чинии със сарми и други традиционни ястия, предимно месо. Част от хората просто се влюбиха, друга част гледаха с отвращение. Та и с Турция така.

Не съм учила таблица за умножение с детето. Изобщо дори не зная какво учат по математика в момента. Всъщност по нищо не знам какво учат.

За умножение по 9 знам друг трик аз. Смяташ нещото по 10 и от получения резултат вадиш нещото, напр. за да получиш 3 х 9, смяташ първо 3 х 10 (30) и после вадиш 3 (27).

# 5 135
  • София
Моля, някой ако знае някакъв трик за лесно научаване на таблицата за умножение, тутакси да го сподели, че ние с ученика днес това трябва да правим днес- да научим умножението до 5.
Като стихче, Свет, за мен няма друг начин, с Мая така я учим. Даже припяваме на някои по-трудни места Simple Smile Simple Smile

Мен пък ми е странно защо пускаш провокации пък после се чудиш, че хората реагират, ама на Simple Smile
Мен пък ми е странно що си губиш времето да се връзваш на щуротии и да се обясняваш Simple Smile Прескоч-прескоч е най-добрата политика тук Simple Smile

Съни, какво стана с вуйчо ти, оперираха ли го?

# 5 136
Не, Бърди, за днес е планиран, но нямам инфо още. Благодаря, че питаш.

# 5 137
Свет, наизуст му е майката. Иначе за по-лесно може да започнете с 1, 5 и 9, после другите.
Моите ги изпитвах, когато пътувахме с колата. Хем времето минаваше по-бързо. Иначе при тях таблицата я даваха за учене през лятната ваканция между 1 и 2 клас.

# 5 138
Въобще не съм поглеждала как я учат таблицата, само помня, че не я учеха подред. Явно си има някаква система, въобще не е била проблем, не виждам защо трябва да се мъчи детето да я научи само....а ето повечето споменавате именно това.

# 5 139
Бърди, явно защото имам в излишък днес  иначе обичайно това правя 😉 😚

Флорче, баш като теб мисля. И е нормално де, няма как всички да сме еднакви.

Оф, чакам да ми звъннат от болницата да взема едно решение, а в 5 съм на зъболекар и подозирам, че ще има тъгъдък в последния момент.
Идеята за султан кебап премина плавно в идея за пица с блат от кайма 😂 До довечера кой знае колко концепции ще сменя още 😂 Ще помисля още малко, ама МсЧ ще го изяде с кеф и после е мрънка, че го саботирам. 😂

Съни, стискам

# 5 140
  • постоянно
Свет, таблицата се учи просто наизуст. Повторение му е майката. Тук започват с 2, защото още във 1ви клас са ги карали да удвояват числата и някак естествено им се получава. После с 5, после с 10 и т.н. С 9 има един трик с пръстите на ръцете, но не съм сигурна, че мога да го обясня - примерно 4х9 - свиваш 4 пръст на лявата ръка и преди него са ти десетиците, демек 30, след него са едениците демек 6. Стана ли ясно?
Поразчистих из нас и сега трябва да измисля какво да готвя. Така да мразя готвенето...

И тук им го показват този трик Мони, и съм съгласна с теб , че таблицата трябва да се знае наизуст като " Отче наш "
Повторение, повторение докато отговора идва без да се замисляш.

Аз правих таблици  от 1-10  в колоните и 1-10 в редовете .   И всеки ден сядахме и я попълваше сам . Аз засичам времето . Правехме го като игра , - повече верни да има всеки път за зададено време- да кажем 5 мин.
След това като се научат започваш да намаляш времето . Идеята е да се прави механично без да се замисля .

Ще направя   таблица за Свет .

Последна редакция: вт, 29 яну 2019, 13:07 от her_76

# 5 141
  • София
Добър ден!Той преполовил денят,докато аз се разпиша.
За таблицата за умножение не мога да се включа със специален съвет,освен да се научи наизуст.
В Турция не съм ходила.Може и пропуск да е.
Интересно ми е да разгледам Истанбул,но съм чувала,че да си с кола там е меко казано неприятно.
За турския ол инклузив не примирам,колкото и да е богат.
Мериан явно отглеждате малка кокетка. Heart Eyes
Той и Козуначев харесва явно червилата,но не върху него си.
Хубав ден от мен!

# 5 142
  • София
Светалче, не си допрочела!!!!
При нас може само единия да пътува, а другия да гледа стоката вкъщи  Stuck Out Tongue Winking Eye
Пък ММ не иска да лети...
Мечтата си е мечта, ама мога да пътувам само САМА!
Проблем обаче е, че хич вече не мога да шофирам ...

# 5 143
Ооо, Алечка, мм е същият с концепциите. Започва от колата сутрин, докато пътуваме към работа с менюто за вечеря. До вечерта го е сменил няколко пъти Simple Smile

# 5 144

Проблем обаче е, че хич вече не мога да шофирам ...

Ами тогава с екскурзийки, по женски. Последният път зад нас седяха 2 дами, над 60-те бяха. Ние сме си шумна и голяма група, но имахме и рожденик, та се черпехме, уиски, ядки. Предложихме и на тях, те веднага приеха и се заговорихме. Единият от нашите е голям зевзек и пита- абе дами, къде са ви мъжете на вас. Едната се подсмихна и вика "там, от дето никой не се връща". Ние се сконфузихме и ни замръзнаха усмивките, ама те бяха много готини, големи купонджийки. Обърнаха го веднага на майтап. Викат ние добре си поживяхме с тях, сега е време без тях, ама те много ни обичаха и ще ни разберат. Та да знаете- някога е дори по- забавно така, не се чудете много-много.

Общи условия

Активация на акаунт