Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 ян. 2019, 01:26 ч.

Съгласие или Доверие

 • 2 901
 • 30
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 960
На този етап - да. Но си вземи ПИК-код от офис на фонда си, с който ще проверяваш дали се увеличават или значително се понижава сумата. Може да се мести един път годишно в друг фонд или в държавното НОИ. Последното местене е възможно както горе пояснихме - 5 години от законната възраст за пенсиониране. Местенето в държавното обществено осигуряване става лесно. Еднократно се ходи в НАП и се подава заявление за преместване на УПФ от частния фонд. Всяко си има предимства и недостатъци:
От държавния не се наследяват, но няма и да намаляват. От частния фонд пак не винаги се наследяват, но нищо не се разбира от начина за изплащане. Ето това намирам в интернет във в-к Капитал, неясно е за мен:

"Кога каква пенсия ще се изплаща

Според концептуалния модел бъдещите пенсионери ще могат да получат еднократно или разсрочено средствата от партидата си, ако средствата в нея стигат да се плаща пенсия, която е под 20% от минималната месечна пенсия за възраст и стаж.

Ако месечната пенсия от частния фонд се движи между 20 и 50% от минималната месечна пенсия, осигуреният ще има право на програмирани тегления в зависимост от това колко средства има в партидата му и в зависимост от средната продължителност на живота. Ако почине, неизплатените средства ще могат да се наследяват. Ако пък преживее средната продължителност на живота, няма да може да получава допълнителни средства.

Пожизнена пенсия ще може да се изплаща, ако средствата по партидата могат да осигурят над 20% от месечната минимална пенсия. Те ще се изплащат за цялата продължителност на живота и няма да могат да се наследяват."

Линкът https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/01/09/ … da_se_naslediava/


 

# 16
 • Мнения: 656
Благодаря за изчерпателния отговор.

# 17
 • Мнения: 332
Привет, ако нямате против ще се включа в дискусията.
Възможност да прехвърлите партидата си в НОИ има - бе въведена от ГЕРБ по настояване на техния мин.фин.Горанов. Защо бе въведена ли, ами защото НОИ е във фалит...през 2018 не са достигали 4млрд.лв. за да се изплащат сегашните мизерни пенсии и освен от бюджета, ГЕРБ измислиха брилянтната машинация да прилъжат хората да им внесат и парите си скътани в УПФ.
От система в която имате колкото сте внесли и винаги може да го проверите с ЕГН-то си, се местите във вече фалирала система, която ще раздаде парите ви веднага на настоящите пенсинери, защото е на червено. ОК, но след 10-20-30г. когато вие сте в третата възраст идва забавното, от кой тогава ще вземе НОИ като в бюджета ще трябва да внасят млади сънародници живеещи основно в цигански махали и невнасящи данъци?

Не разбирам тази стъпка и доброволно даряване на малкото реални, видими и проследими ср-ва в система, която ще ги раздаде веднага на други, а на вас ще ви обещае че като дойде вашето време ще измислят нещо...

https://www.168chasa.bg/article/6747640

# 18
 • Мнения: 2 142
В НАП ли се ходи за заявление за преместване на партидата, не трябва ли да е в НОИ?

# 19
 • Мнения: 656
Нищо сигурно няма, но злощастният опит у нас показва, че все пак държавното е по-сигурно.  МАалко ли пирамиди и банки изгърмяха, колко бяха лъгани хората. Знаете ли какъв стандарт имат шефовете и ръководителите на подобни фондове, в какъв лукс живеят, а все са на загуба или минимална печалба. Аз лично не им вярвам и предпочитам НОИ. Всеки сам решава за себе си.

# 20
 • Мнения: 332
Лоритта, здравейте. Всеки има правото сам да решава къде и как да спестява за старини. Хубаво е че има избор дори и между УПФ и НОИ.  Аз помня какво се случи с държавните пенсии и заплати през Виденовата зима, а като гледам и днес как се управляват Български пощи и БДЖ, например - си мисля че държавата на ЦВ.ЦВ. и Бай Х. е лош стопанин. Предпочитам парите ми за пенсия да са във долари и евро и да са в ценни книжа на Кока Кола, Пфайзер, Мерцедес и т.н., както и в облигациии на Германия, Финландия и т.н., отколкото да чакам след като построят поредната спортна зала или купят самолетчета, Боко и Цецо да се сетят да ми индексират пенсията с 5,6%... и пак казвам всяка година системата има недостиг от 4млрд., а нацията застарява и няма кой да внася...
ето например моя УПФ Доверие къде е вложил парите ми:
https://www.poc-doverie.bg/files/Results%202018/Q4/Dqlovi%20UPF_key.pdf

https://www.poc-doverie.bg/files/Results%202018/Q4/Dalgovi%20UPF_key.pdf

п.п. колкото до коментара за стандарта на шефовете - ако управляваш 3,5млрд.лв както Доверие и шефа взима заплата 700-800лв ще съм притеснен повече.

# 21
 • Мнения: 656
Донякъде съм съгласна с Вас. Надали има нормален човек, който да вярва на бай Х.. и на възпитаника на помощното училище Цв. Дано по-скоро бъдат изметени от властта.  Лошото е, че и тези фондове са много рискови и след години не се знае колко хора ще пият студена вода.  За виденовата зима ясно, но ако тогава ги е имало тези фондове, и с тях е щяло да стане както с банките. Въобще патова ситуация.

# 22
 • Мнения: 674
Всички тези фондове са фалирани, пари в тях няма да има за нас. В момента един работещ издържа 3-ма социално слаби или неработещи също така. Данъците и разходите ни ще се покачват, а трудоспособните ще остават все по-малко. Населението е застаряващо, раждаемостта - стремглаво спадаща.
На фона на всичко това изборът на пенсионен фонд е изключително труден за мен въпрос. Нямам идея какво имам в партидата си и ще отида да проверя в Доверие, но искам и аз да се преместя другаде. Като управител на ЕООД съм задължена да се осигурявам и го правя на високия праг, който включва обезщетения за майчинство и злополука, имаше и още нещо.
Но ако има вариант да се осигурявам в друга държава бих го направила. Някой с подобен казус?

# 23
 • Мнения: 2 142
Аз се прехвърлих в НОИ.

# 24
 • Мнения: 30 558
Браво! И аз го обмислям.
До 5 г. преди пенсиониране ли е срокът?

# 25
 • Мнения: 656
А как става прехвърлянето към НОИ?

# 26
 • Мнения: 332

Аз мисля, че и до сега сте си в НОИ... Само 5% са отивали в УПФ. Избрали сте да разчитате само на държавата... Дано сте доволна след време.

# 27
 • Мнения: 2 142
А как става прехвърлянето към НОИ?
Отиваш в НАП, казваш на "Информация", че искаш да си прехвърлиш парите от пенсионния фонд в НОИ, дават ти да попълниш една молба и ти казват на кое гише да отидеш после. До пет години преди официалната възраст за пенсиониране. При мен стана за по-малко от пет минути. И за да съм решила така, значи съм си преценила плюсовете и минусите - това към по-долния пост.

# 28
 • Мнения: 656
Дама от морето, много благодаря за информацията.

# 29

Общи условия

Активация на акаунт