Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 ян. 2019, 01:26 ч.

Съгласие или Доверие

 • 2 881
 • 30
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • 3
 • Всички
 • Мнения: 1 681
Здравейте. Невежа съм и затова реших да ви попитам. Още от първата работа явно или от НОИ са ме разпределили към пенс.фонд на Съгласие. Напоследък една мацка ми предложи да ме прехвърли към Доверие, като изрази огромни суперлативи. Ясно ми е че работи за тях, но можете ли да ми кажете с какво се различават двата фонда и на кой да заложа. Рано ми е за пенсиониране доста, но искам да бъда информирана. Благодаря ви

# 1
 • Мнения: 26 437
Някои фондове предлагат екстри, ако се прехвърлиш към тях. Аз ползвам безплатно доп. здравно осигуряване за един член на семейството по избор заради ползването на определен фонд
Разлика между фондовете иначе не виждам особена...освен посоченото...докато доживея до пенсия, ехе...колко ще са гарантирани, колко ще са печеливши и дали изобщо ще съществуват...от песимистите съм

# 2
 • Мнения: 2 136
Записвам се да следя, и мен ме интересува. Аз пък съм в "Доверие" и ми предлагаха да се прехвърля в "Алианс". ММ е пенсионер, прехвърли си всички пари от пенсионния фонд в НОИ и пенсията му веднага скочи с около 90 лв. Настоява и аз да го направя, а аз твърдя, че е невъзможно, според това, което съм чела, не и пет години преди да навърша пенсионна възраст. Ако има допълнително здравно осигуряване, бих се възползвала. Преди да се пенсионира, ММ се прехвърли от "Родина" в "Доверие", но нищо такова нямаше.

# 3
 • Мнения: 30 527
Съгласие в никакъв случай.
Аз също мислех да се местя от Алианц в Доверие, но се отказах след опита да ги продадат по съмнителен начин.
Алианц също не ми харесва. Не ми е на дневен ред, но може в Родина да се преместя.
А за прехвърляне към НОИ също умувам. Тези фондове хич не ми вдъхват доверие, нито един от тях.
Но Съгласие категорично НЕ! Naughty

# 4
 • Мнения: 2 136
Дева, аз знам, че не може да се прехвърляме в НОИ. Да не би да греша?

# 5
 • Мнения: 959
Може да се прехвърля в НОИ със сигурност. Но има срок, може да се прехвърля до 5 години преди възрастта за пенсиониране. Тази година изтича срока за жени, родени 1961 и 1962г. , защото те ще се пенсионират след 5 години, през 2024г.

Последна редакция: ср, 09 яну 2019, 00:15 от kristinia

# 6
 • Мнения: 1 681
Така и не разбрах разликата, Доверие май не била наша, била по надеждна?

# 7
 • Мнения: 959
Ако имаш много години до пенсия, избираш един фонд/от общо 9/. Той може да се сменя 1 път годишно, така, че няма значение къде си в момента. Вземи си и ПИК-код да проверяваш, с ПИК-кода от НАП също излизат вноските ти. Никой не може да ти отговори на въпроса точно, защото се мени доходността всяка година. Има години, когато са с отрицателна доходност, както беше 2009 и сега пак е така. Малко като игра на тото е, късмет!

# 8
 • Мнения: 2 136
Може да се прехвърля в НОИ със сигурност. Но има срок, може да се прехвърля до 5 години преди възрастта за пенсиониране. Тази година изтича срока за жени, родени 1961 и 1962г. , защото те ще се пенсионират след 5 години, през 2024г.
Кристина, до пет години преди възрастта за пенсиониране или най-рано пет години преди нея? Защото аз разбрах, че е второто. Аз имам още 15 години до пенсия.

# 9
 • Мнения: 30 527
В НОИ може да се прехвърлиш най-късно до 5 години преди очакваната пенсия. Ако ти остават 4, вече е късно.
А мъжът ти кога се прехвърли, че му се вдигна пенсията, Дама от морето?

# 10
 • Мнения: 959
Както го е пояснила DeVa, така е. Не знам с прости думи как да го обясня. Ако по закон ще съм в пенсия на 65 годишна възраст, значи преди да навърша 60 години, трябва да подам заявление в НАП за преместването от частния фонд в държавното обществено осигуряване. Ако изпусна този срок, остават във фонда ми, което може да се окаже по-добре. Не се знае кое е по-сигурно.

# 11
 • Мнения: 2 136
В НОИ може да се прехвърлиш най-късно до 5 години преди очакваната пенсия. Ако ти остават 4, вече е късно.
А мъжът ти кога се прехвърли, че му се вдигна пенсията, Дама от морето?
Той се прехвърли след като вече беше пенсионер. Но го пенсионираха принудително на 49 години, вероятно това има значение. Значи аз сега, след като ми остават почти 15 години до пенсия, мога да го направя, така ли? Ако е така, веднага ще го направя. Аз бях разбрала, че е едва след като ти остават пет години до пенсия. Нямам доверие на пенсионните фондове, поне не в този им вид и у нас. Предпочитам като му дойде времето, да си получавам някаква що-годе нормална пенсия от държавата.

# 12
 • Мнения: 30 527
И аз така мисля да направя. В Полша тези фондове мисля, че официално ги прекратиха.

https://www.capital.bg/biznes/pazari/2016/07/05/2790351_polsha_r … nnata_si_sistema/

# 13
 • Мнения: 656
И аз нямам никакво доверие на тези фондове. В Алианц съм, но искам дяа си прехвърля партидата към НОИ. не че и те са цвете, но все пак ми се струва малко по-сигурно. Търсих информация, но не разбрах как става това прехвърляне. Някой знае ли какъв е реда?

# 14
 • Мнения: 1 681
Значи където и да съм е без значение.

# 15
 • Мнения: 959
На този етап - да. Но си вземи ПИК-код от офис на фонда си, с който ще проверяваш дали се увеличават или значително се понижава сумата. Може да се мести един път годишно в друг фонд или в държавното НОИ. Последното местене е възможно както горе пояснихме - 5 години от законната възраст за пенсиониране. Местенето в държавното обществено осигуряване става лесно. Еднократно се ходи в НАП и се подава заявление за преместване на УПФ от частния фонд. Всяко си има предимства и недостатъци:
От държавния не се наследяват, но няма и да намаляват. От частния фонд пак не винаги се наследяват, но нищо не се разбира от начина за изплащане. Ето това намирам в интернет във в-к Капитал, неясно е за мен:

"Кога каква пенсия ще се изплаща

Според концептуалния модел бъдещите пенсионери ще могат да получат еднократно или разсрочено средствата от партидата си, ако средствата в нея стигат да се плаща пенсия, която е под 20% от минималната месечна пенсия за възраст и стаж.

Ако месечната пенсия от частния фонд се движи между 20 и 50% от минималната месечна пенсия, осигуреният ще има право на програмирани тегления в зависимост от това колко средства има в партидата му и в зависимост от средната продължителност на живота. Ако почине, неизплатените средства ще могат да се наследяват. Ако пък преживее средната продължителност на живота, няма да може да получава допълнителни средства.

Пожизнена пенсия ще може да се изплаща, ако средствата по партидата могат да осигурят над 20% от месечната минимална пенсия. Те ще се изплащат за цялата продължителност на живота и няма да могат да се наследяват."

Линкът https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/01/09/ … da_se_naslediava/


 

# 16
 • Мнения: 656
Благодаря за изчерпателния отговор.

# 17
 • Мнения: 327
Привет, ако нямате против ще се включа в дискусията.
Възможност да прехвърлите партидата си в НОИ има - бе въведена от ГЕРБ по настояване на техния мин.фин.Горанов. Защо бе въведена ли, ами защото НОИ е във фалит...през 2018 не са достигали 4млрд.лв. за да се изплащат сегашните мизерни пенсии и освен от бюджета, ГЕРБ измислиха брилянтната машинация да прилъжат хората да им внесат и парите си скътани в УПФ.
От система в която имате колкото сте внесли и винаги може да го проверите с ЕГН-то си, се местите във вече фалирала система, която ще раздаде парите ви веднага на настоящите пенсинери, защото е на червено. ОК, но след 10-20-30г. когато вие сте в третата възраст идва забавното, от кой тогава ще вземе НОИ като в бюджета ще трябва да внасят млади сънародници живеещи основно в цигански махали и невнасящи данъци?

Не разбирам тази стъпка и доброволно даряване на малкото реални, видими и проследими ср-ва в система, която ще ги раздаде веднага на други, а на вас ще ви обещае че като дойде вашето време ще измислят нещо...

https://www.168chasa.bg/article/6747640

# 18
 • Мнения: 2 136
В НАП ли се ходи за заявление за преместване на партидата, не трябва ли да е в НОИ?

# 19
 • Мнения: 656
Нищо сигурно няма, но злощастният опит у нас показва, че все пак държавното е по-сигурно.  МАалко ли пирамиди и банки изгърмяха, колко бяха лъгани хората. Знаете ли какъв стандарт имат шефовете и ръководителите на подобни фондове, в какъв лукс живеят, а все са на загуба или минимална печалба. Аз лично не им вярвам и предпочитам НОИ. Всеки сам решава за себе си.

# 20
 • Мнения: 327
Лоритта, здравейте. Всеки има правото сам да решава къде и как да спестява за старини. Хубаво е че има избор дори и между УПФ и НОИ.  Аз помня какво се случи с държавните пенсии и заплати през Виденовата зима, а като гледам и днес как се управляват Български пощи и БДЖ, например - си мисля че държавата на ЦВ.ЦВ. и Бай Х. е лош стопанин. Предпочитам парите ми за пенсия да са във долари и евро и да са в ценни книжа на Кока Кола, Пфайзер, Мерцедес и т.н., както и в облигациии на Германия, Финландия и т.н., отколкото да чакам след като построят поредната спортна зала или купят самолетчета, Боко и Цецо да се сетят да ми индексират пенсията с 5,6%... и пак казвам всяка година системата има недостиг от 4млрд., а нацията застарява и няма кой да внася...
ето например моя УПФ Доверие къде е вложил парите ми:
https://www.poc-doverie.bg/files/Results%202018/Q4/Dqlovi%20UPF_key.pdf

https://www.poc-doverie.bg/files/Results%202018/Q4/Dalgovi%20UPF_key.pdf

п.п. колкото до коментара за стандарта на шефовете - ако управляваш 3,5млрд.лв както Доверие и шефа взима заплата 700-800лв ще съм притеснен повече.

# 21
 • Мнения: 656
Донякъде съм съгласна с Вас. Надали има нормален човек, който да вярва на бай Х.. и на възпитаника на помощното училище Цв. Дано по-скоро бъдат изметени от властта.  Лошото е, че и тези фондове са много рискови и след години не се знае колко хора ще пият студена вода.  За виденовата зима ясно, но ако тогава ги е имало тези фондове, и с тях е щяло да стане както с банките. Въобще патова ситуация.

# 22
 • Мнения: 657
Всички тези фондове са фалирани, пари в тях няма да има за нас. В момента един работещ издържа 3-ма социално слаби или неработещи също така. Данъците и разходите ни ще се покачват, а трудоспособните ще остават все по-малко. Населението е застаряващо, раждаемостта - стремглаво спадаща.
На фона на всичко това изборът на пенсионен фонд е изключително труден за мен въпрос. Нямам идея какво имам в партидата си и ще отида да проверя в Доверие, но искам и аз да се преместя другаде. Като управител на ЕООД съм задължена да се осигурявам и го правя на високия праг, който включва обезщетения за майчинство и злополука, имаше и още нещо.
Но ако има вариант да се осигурявам в друга държава бих го направила. Някой с подобен казус?

# 23
 • Мнения: 2 136
Аз се прехвърлих в НОИ.

# 24
 • Мнения: 30 527
Браво! И аз го обмислям.
До 5 г. преди пенсиониране ли е срокът?

# 25
 • Мнения: 656
А как става прехвърлянето към НОИ?

# 26
 • Мнения: 327

Аз мисля, че и до сега сте си в НОИ... Само 5% са отивали в УПФ. Избрали сте да разчитате само на държавата... Дано сте доволна след време.

# 27
 • Мнения: 2 136
А как става прехвърлянето към НОИ?
Отиваш в НАП, казваш на "Информация", че искаш да си прехвърлиш парите от пенсионния фонд в НОИ, дават ти да попълниш една молба и ти казват на кое гише да отидеш после. До пет години преди официалната възраст за пенсиониране. При мен стана за по-малко от пет минути. И за да съм решила така, значи съм си преценила плюсовете и минусите - това към по-долния пост.

# 28
 • Мнения: 656
Дама от морето, много благодаря за информацията.

# 29
# 30
 • София
 • Мнения: 155
Въпросът с избора къде да отиват осигурителните ни вноски е силно дискусионен.
В първия стълб вървят 14.8% от осигуровките ни за пенсия, а в УПФ (Универсални пенсионни фондове) - втория стълб 5%. От януари 2016 година, вече можем да избираме дали да имаме двата стълба или само един - НОИ. Въпрос на избор, но не съвсем. Когато утре млад човек започне работа, той задължително има двата стълба.

Нашата пенсионна система не наше изобретение, а лабораторен експеримент на Световната банка от 2000 година в 20 държави по света. Тя е тристълбова. Ние почти винаги забравяме за третия стълб. Архитектите на тази система отдават над 40% тежест на този трети стълб, който от общо 4 млн. осигурители имат само 180 000 човека. С други думи, каквото и да изберем - Само първи стълб или Първи и втори стълб, ако нямаме третия стълб, адекватността на пенсионния ни доход е задължително компрометират.

Смята се, че в пенсионна възраст, човек би се справил с 75-80% от активния си доход, когато е работил. Само, че ние почти никога не се осигуряваме на дохода, който получаваме реално, а обикновено на по-нисък. Да вземем и хората, които имат доходи над 3000.00 лв. Те се осигуряват на този доход, който е определен в Кодекса за социално осигуряване за 2019 год. Ако получава 12 000.00 лв заплата, то той в първия месец от пенсионирането си ще получи 40% от 3000лв - 1200.00 лв пенсия. Как Ви се струва това падане в пъти на дохода.

И накрая. Допълващата част от този дефицит на пенсионния доход, за да може да си осигурим същия стандарт на живот и при неработене трябва да се набавя по друг начин, най-добре извън пенсионната ни система. Кога да започнем? При получаване на първата ни заплата. И понеже не съм срещнал до сега човек, който да е изпълнил това условие, следващия подходящ момент е СЕГА.

Хубав празник!

Общи условия

Активация на акаунт