Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София, London
 • Мнения: 14 709
https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/01/09/tia-rodi-zdravo-bebe-a … socialnite.398644

“Социалните от смолянско отнеха новородено момченце от самотна майка, която нямала лека кола. Обяснили й, че ако малкият се разболее, в селото им нямало лекар и тя нямало как да го закара до болница в Смолян.

Това твърди 26-годишната Симона Алексова, която от средата на декември м.г. не е спряла да плаче от мъка по бебето си.

"Защото е бяло, здраво и красиво бебе, а и е момченце, затова им го взеха. Виждат, че е самотна майка и няма отникъде защита", говорят хората в малкото родопско село Речани.

Симона била заплашена, че ще бъде освидетелствана за психично болна.

"Много съм си адекватна даже. Нямам никакви психически заболявания", казва Симона и предполага, че това може да е, защото избухнала в плач, когато видяла, че малкият Александър липсва от кувьоза в родилното.

Младата жена живее заедно с майка си Ана Хаджийска, баба си и двамата си братя в двуетажна стара къща в село Речани, което се намира на половин километър от село Арда в община Смолян, съвсем близо до границата ни с Гърция.

Малкото семейство е чакало раждането на момченцето с голямо желание, разказват Симона и майка й Ана пред "Монитор".  Живеят в голяма двуетажна къща, но обитават само една стая.

"Три деца съм отгледала в тази стая. Три! Ако бебето ни бъде върнато, Симона ще остане сама в стаята с бебето, защото ние имаме на втория етаж две други стаи. Предложихме да й наемем къща в село Арда", разказва бабата Ана.

Тяхната част от двуетажната къща, която е захранена с ток и вода, действително е стара, а стаята на първото ниво е с нисък таван. Въпреки това жилището е чисто, уютно и топло. Подовете са настлани с черги, по които няма мръсотии. Гостите се събуват на вратата, а стълбището към втория етаж е вътрешно. Вътрешни са старите баня и тоалетна. В малкото антре хората са си сложили хладилник и автоматична пералня. Старият им бойлер на дърва се е развалил и нямали топла вода. Това пък бил другият аргумент на социалните. Бабата Ана обаче се кълне, че до дни ще купи бойлер на ток, за да има постоянна топла вода у тях.

За бебето е купено всичко нужно – от кошче за спане, до леген за къпане, дрешки, памперси, столче за кола, количка, масичка за повиване. Ана и дъщеря й Симона нямат постоянни доходи. Хващат се от време на време да чистят къщи и малки хотели, но твърдят, че живеят скромно и се справят и с малкото, което имат.

Александър е роден на 11 декември в Смолянската болница. По време на бременността си Симона е посещавала АГ консултации. Детето било чакано и желано, въпреки че тя е самотна майка. Бащата е обещал, след ДНК тест, да припознае момченцето и да поеме отговорността си за него. За това обаче не е имало време, защото Александър е взет дни след раждането си от социалните. Самото раждането е било преждевременно и със секцио по медицински показатели.

Лекарите сложили бебето за няколко дни в кувьоз. Симона ходила всеки ден между 16 и 17 часа, когато е разрешено свиждането, за да си види Александър. След изписването си останала в болницата, за да бъде близо до кувьоза и бебето. И тя, и майка й Ана твърдят, че не са подписвали документи, че се отказват от бебето.

"Не сме се отказали от Александър. Искаме да ни го върнат веднага, а не след 6 месеца или след година", казва бабата Ана. Тя е категорична, че дъщеря й Симона няма психични отклонения, не се води на учет в Психодиспансера и че подобни твърдения от страна на социалните служби са лъжа.

Симона има завършен 12-и клас и дори е имала абитуриентски бал, но тъй като не се е явила на матурите, няма диплома за средно образование.

"Мен ме изкараха, че съм алкохоличка, че правя скандали постоянно в селото. Също ни изкараха, че не сме имали социални контакти. Как така хем правя скандали, пък сме социално изолирани?", се пита бабата Ана.

За Коледа и Нова година им било казано да не ходят да притесняват бебето и приемното семейство, защото са празници. В първите дни на януари Симона се разболяла от вирус с висока температура, но веднага щом оздравее, иска да отиде да види своя първороден син, за да не я обвинят, че не се интересува от бебето си.

Отговорът на "Закрила на детето": Лекарите от болницата подали сигнал до социалните

На 17.12.2018 г. в отдел "Закрила на детето" (ОЗД) при Дирекция социално подпомагане (ДСП) - Смолян е постъпил устен сигнал от ННО при МБАЛ - Братан Шукеров, касаещ новородено дете А.А. Повод за подаване на сигнала е, че медицинският персонал в отделението е установил, че при майката на детето се наблюдава интелектуален дефицит – отговаря мудно и неточно на задаваните въпроси, персоналът е изразил притеснение относно възможността тя да се справи с отглеждането на новороденото.

Незабавно на 17.12.2018 г. майката е посетена в болничното заведение от социален работник от отдел "Закрила на детето" към ДСП - Смолян. От проведения с нея разговор е установено, че не разпознава потребностите на новороденото.

При извършеното посещение в дома на майката е установено, че липсват елементарни жилищни условия за отглеждане на детето. Майката и нейните близки - двамата й братя и майка й, нямат постоянни доходи. Семейството се издържа единствено с пенсията на бабата на новороденото.Тази информация се потвърждава и от кмета на с. Арда,според когото семейството няма постоянни доходи и изградени трудови навици.

Предвид гореизложените обстоятелства е предприета спешна мярка за закрила на новороденото. Майката подробно е информирана за съдържанието на Заповедта за закрила на детето й, както и за това, че заповедта има временен характер и може да бъде обжалвана пред РДСП - гр. Смолян. Майката е консултирана и за възможностите за ползване на социална услуга в общността, както и за подкрепа чрез предприемане на мерки по Закона за закрила на детето. Семейството и майката са консултирани и запознати с възможностите за социално подпомагане на всички нормативни основания.

Към момента семейството е подпомагано от ДСП-Смолян на различни правови основания. През 2018 г. е отпусната целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2018/2019 година в размер на 374.15 лв. и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв. Майката на новороденото е подпомогната с еднократна помощ при бременност по чл. 5а от ЗСПД в размер от 150 лв. Подпомагана е и с месечна помощ по чл.9 от ППЗСП в размер на 49.50 лв и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв.

Освен изброените по горе горе обстоятелства в подкрепа на предприетата мярка за закрила са и следните факти: новороденото е на възраст, която обуславя по-малко контакти, с цел да се предпази от сезонни вирусни инфекции. В епикризата на детето е отразено, че е със забавена послеродова адаптация и е удачно в първите дни след изписването му то да бъде ограничавано от контакти, за да бъде предпазено вируси и зарази. Според епикризата е необходимо активно проследяване на нервно-психичното развитие и функциите на останалите органи и системи на детето.

Отдалечеността на населеното място от най-близката болница и ненавреме потърсена медицинска помощ, поради липса на превоз,  също крие риск за новороденото. От извършеното проучване се установява, че отглеждането на детето на този етап в биологичното му семейство, крие съществени рискове за неговия живот и здраве. Семейната среда е рискова, майката сама не може да се справя с отглеждането на детето, а същевременно не е установено тя да може да получава качествена и адекватна подкрепа от страна на членовете на разширеното семейство. В ОЗД-Смолян, бабата е запозната със здравословното състояние на новороденото, изискванията за неговото отглеждане като й е предоставено и копие от епикризата.

На 04.01.2018 г. е проведен телефонен разговор с бабата на детето. Същата е поканена заедно с майката на 07.12.2018 г. за среща в ОЗД/ДСП - Смолян, на която да се договорят контакти с детето. До настоящия момент те не са посетили ОЗД. До този момент майката и бабата не са изразили желание пред социалните работници за осъществяване на среща с детето. Работата с детето и майката ще продължи с цел реинтеграция на детето в биологичното семейство. В действията си социалните работници са ръководени единствено от най-добрия негов интерес.

Кой казва истината? Каква е тя? Ще разберем ли?

По публикацията работи: Златко Желев

165“

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/01/09/tia-rodi-zdravo-bebe-a … socialnite.398644

# 1
 • Varna
 • Мнения: 14 916
https://www.monitor.bg/bg/a/view/otneha-novorodeno-ot-samotna-ma … F_3mh8fi4ZNm8ay9I

Тук има и видео.
Съвсем адекватни са и 2те жени. Не знам защо са и взели бебето. На циганките как не ги взимат.

# 2
 • Мнения: 20 336
Повод за подаване на сигнала е, че медицинският персонал в отделението е установил, че при майката на детето се наблюдава интелектуален дефицит – отговаря мудно и неточно на задаваните въпроси, персоналът е изразил притеснение относно възможността тя да се справи с отглеждането на новороденото.
Много трогателно звучи загрижеността на персонала. Направо повярвах. Интересно, как не са проявили подобна загриженост за всички 12-13-годишни циганета, които раждат на поразия?

# 3
 • Мнения: 10 214
Жената ще си върне детето - всичко, което й трябва е нормален, грамотен адвокат. Ако няма пари, ще й назначат служебен (естествено, тя трябва да поиска).

# 4
 • Мнения: X
Аз познавам една такава майка, на която й взеха детето и го дадоха на една жена от турски произход да го гледа за 700 лева на месец и отделно взима издръжка за него от социалните.

# 5
 • Мнения: 1 461
Българка ли е майката?
Ако да - пресолили са манджата социалните.

Още не са въвели закон само шофиращи да раждат. Аргумента е тъп та дрънка.

Липсата на постоянни трудови приходи е проблем, но не нерешим.


За етноса и социалните, които не виждат какво става там, ще си замълча- не обичам БАНани.

# 6
 • Мнения: X
Българка е, да. Мъжът я изкарал психично болна, а тя си има някакви психични проблеми, но е разбиращ човек и може да се справя сама във всичко, не е изостанала умствено, за да й вземат детето и тя винаги се притеснява какво ще стане с детето й.

# 7
 • Мнения: 11 913
Българка е, да. Мъжът я изкарал психично болна, а тя си има някакви психични проблеми, но е разбиращ човек и може да се справя сама във всичко, не е изостанала умствено, за да й вземат детето и тя винаги се притеснява какво ще стане с детето й.

Кой мъж я изкарал психично болна?

# 8
 • Мнения: X
Те щото циганките имат кола и бойлер нали?!
Защо пуснаха онази удавила новороденото си,а тук се правят на придвидливи?Чиста търговия си е това.
Горката жена,дано и върнат момченцето и социалните да бъдат разследвани след шума,който се вдигна.

# 9
 • Мнения: 1 134
И в същото време съвсем наскоро се въртеше клип във ФБ с две пияни циганки и голо бебе на минусови температури... 🙁

# 10
 • Куциндрел
 • Мнения: 19 051
Социалниъе действат по сигнал и явно не пропускат да направят възможното, за да отчетат някакви действия, а в същото време доста деца от циганския етнос страдат. За там са глухи и слепи тези социални.

# 11
 • Мнения: 36
Дано си върне детенцето ,  жената. Дано и тази прокуратура ,си свърши работата един път поне , АДЕКВАТНО!

# 12
 • Мнения: 179
Знам как медици в някои болници раздават диагнози, та чак и присъди. Но само спрямо българи. Ако момичето беше ромка, не би й се случило всичко това. Социалните са длъжни да подпомогнат семейството така, както биха го направили ако бяха цигани. Ама нали са просто две беззащитни жени...
Надявам се скоро да им върнат детенцето.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 051
Дано си върнат детето скоро. Не ми изглежда психично болна майката.
Наистина, защо не проверяват дали 13годишните "родители" са способни да отглеждат новородени?

# 14
 • Мнения: 725
Щото не им пука.

Общи условия

Активация на акаунт