Всякакви въпроси относно пералнята - тема 4

• 56 237
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
Моля ви да препоръчате кои марки перат наистина добре. Омръзна ми за пореден път да вадя дрехи с петна. Различни програми, различни препарати и предварително обработване. Или нещо се е прецакала пералнята, или вече децата се цапат повече.
Не знам на нова ли да залагам, или втора употреба от по-висок клас? Близо до нас продават втора употреба Miele за по около 400 - 500 лв, което звучи много изгодно.
Забравих да напиша, че сегашната е хотпойнт Аристон.

# 541
Свекърва ми е с такава второ употреба, от Германия й я донесоха, пере добре и такова товарене понася, изобщо не й се замисля за килограми и такива неща 😃и проблем няма.

# 542
Моля ви да препоръчате кои марки перат наистина добре. Омръзна ми за пореден път да вадя дрехи с петна. Различни програми, различни препарати и предварително обработване. Или нещо се е прецакала пералнята, или вече децата се цапат повече.
Не знам на нова ли да залагам, или втора употреба от по-висок клас? Близо до нас продават втора употреба Miele за по около 400 - 500 лв, което звучи много изгодно.

Това ми звучи, като проблем с нагревателя. Когато той изгори, водата просто не се подгрява, машината пере със студена вода и от там лошите резултати при избиране. Пипнете стъклото на люка към края на същинското пране, ако е студен, значи аристона ще се върне в строя лесно с нов нагревател. Нагревателите не са скъпи, към 10-20лв са, но трябва да се види с мултицет, да се определи, дали ако не загрява причината е в самия нагревател или в някое реле примерно, което също не е скъпо и особено сложно за подмяна.

Колкото до качеството на изпиране, тук не е до марка, съвременните машини перат на един принцип, просто едни модели предлагат повече опции, повече възможности Вие да си доизпипате дадена програма, та дори и да създадете нова. При други възможностите са по-ограничени.

Miele правят отлични перални машини, но при тях минусът е, че нови са много скъпи, а не на всеки му се иска да купува втора употреба.
Ако искате препоръка за нова уред, с по-големи възможности Вие да доискусурявате процеса на пране, първо ще е добре да кажете, с какъв бюджет разполагате за подобна покупка.

Ако става дума за бюджет 400-500лв приличен Bosch, няма как да се намери, същото важи и за Samsung, при тях дори и при значително по-скъпите модели контролния панел не ви предлага особено големи възможности за намеса в процеса на парне.

Ето този модел и доста гъвкав от към програмиране и не е скъп:
http://technohome.bg/product/4013/peralna-mashina-gorenje-w7723.html

# 543
Много благодаря за коментарите! Скоро е сменян нагревателя, защото беше изгорял. Сега топли, но за всеки случай пак ще проверя. Поне преди няколко дни със сигурност топлеше водата. Пералнята е на по-малко от 4 години и сме викали 2-3 пъти майстор за нея.
За нова пералня със сигурност ще отделим повече от 400-500 лв, но за втора употреба едва ли. Затова казах, че за Миели втора ръка тази цена ми се вижда добра.
Това Gorenje от линка е добър вариант според вас така ли? Наистина не е скъпо.

# 544
Много благодаря за коментарите! Скоро е сменян нагревателя, защото беше изгорял. Сега топли, но за всеки случай пак ще проверя. Поне преди няколко дни със сигурност топлеше водата. Пералнята е на по-малко от 4 години и сме викали 2-3 пъти майстор за нея.
За нова пералня със сигурност ще отделим повече от 400-500 лв, но за втора употреба едва ли. Затова казах, че за Миели втора ръка тази цена ми се вижда добра.
Това Gorenje от линка е добър вариант според вас така ли? Наистина не е скъпо.

Ами да, не е скъпо, ремонтопригодно е, контролния панел позволява до голяма степен да се месите в програмите, дори да създавате и запаметявате свои програми. Фактически от програмирането идва най-съществената разлика в крайния резултат. Има малко по-скъпи, но те разполагат и с автоматична дозировка, изчисляват оптималното количество перилен препарат, което трябва за прането в барабана, като тази:
https://www.pazaruvaj.com/peralni-c3167/gorenje/ws846ln-p406825021/

Има хубави и на Bosch с автоматична дозировка, но те са вече по-скъпи:
https://www.pazaruvaj.com/peralni-c3167/bosch/wat28660by-p316538193/

Аз лично не виждам необходимост чак от автоматично дозиране, но може на Вас това да ви допадне.

# 545
Нагревателят работи. Друго, което се сещам е, че редовно пускам програмата auto clean, но скоро не съм пуснала с препарат. Освен и това да пробвам.

# 546
Нагревателят работи. Друго, което се сещам е, че редовно пускам програмата auto clean, но скоро не съм пуснала с препарат. Освен и това да пробвам.

Едва ли това ще помогне. Може машината да има и проблеми с пресостата, да не пълни достатъчно вода. Като цяло има доста възможни причини машината да не изпира добре.

# 547
  • оттам, откъдето започва България

Не споделяш, че не си доволна въобще от цялостното изпиране на прането, а конкретно от изпирането на дрехите на децата, които имат петна. Обмисляла ли си вариант петната да са от такова естество, че да не могат да се изперат?
За мен при предварително третиране на петната на 99% петното изчезва, а останалият 1% се очаква да изчезне като се изпере в пералнята при подходяща програма и подходящ прах или течен.

# 548
Ами всъщност само по дрехите на малката има петна. От храна са. Тях не изпира. Банан, авокадо. Т.е не мисля, че са кой знае колко трудни петна. Но може и аз не разбирам. Преди слагах вениш и после в пералнята и се махаха. Сега сама за себе си не мога да намеря причина защо не се справя. И затова реших да се поогледам за нещо друго - или нова, или втора употреба по-висок клас. Може и самия модел да не е много читав, защото имаме две познати семейства също с Аристон и те са доволни. А ние ремонт след ремонт за 3-4 години.
Но наистина е възможно да пере с малко вода.

# 549
Ами всъщност само по дрехите на малката има петна. От храна са. Тях не изпира. Банан, авокадо. Т.е не мисля, че са кой знае колко трудни петна. Но може и аз не разбирам. Преди слагах вениш и после в пералнята и се махаха. Сега сама за себе си не мога да намеря причина защо не се справя. И затова реших да се поогледам за нещо друго - или нова, или втора употреба по-висок клас. Може и самия модел да не е много читав, защото имаме две познати семейства също с Аристон и те са доволни. А ние ремонт след ремонт за 3-4 години.
Но наистина е възможно да пере с малко вода.

Не е до марката, перат си прилично Аристон, но от всяка марка се случва да се падне дефектен уред за съжаление. Пък ремонтите, за които говорите по-горе не се знае, колко читаво са извършени.

Предполагам сте наясно, че най-добри резултати се постигат при следните условия: 1-во да не се претъпква барабана, за да има пространство прането да се движи свободно из барабана. Не бива да се пълни на повече от 70-80% самия барабан. Подбира се качествен перилен препарат (Аз лично съм доволен от Персил и Ариел) и се дозира според оказаното. Високата температура повишава ефективността на изпиране, аз лично най-често ползвам 60 градуса. Избирайте дълга програма за памук над 2 часа, ако прането е силно замърсено активирайте допълнително вода, или допълнителни изплаквания. При повечето Индезит/Аристон има бутон, от който се избира степента на замърсяване на прането. Чрез него програмно се увеличава интензивността на изпирането. Обикновено, когато резултатите на изпиране не са задоволителни проблемът не е в марката, а в техническа неизправност или неправилна експлоатация на уреда.

# 550
Не мисля че Вениш е най-добрият препарат против плодови петна. Мисля че в ДМ има препарати за различни видове петна. Също така има и един препарат Перилис, който е много добър и не е скъп.
Защо не пробваш първо този вариант и едва тогава да минеш на вариант нова пералня.
Не мисля че малкото количество вода е причина за неизпиране на петната. Новите перални в повечето случаи перат с много по-малко вода, отколкото старите модели, така че и нова да купиш, пак ще пере с малко вода.

# 551
Аз от години пера с Ариел, но в последно време забелязвам че не всички опаковки перат толкова добре както други. Подозирам че или има ментета на пазара, или нещо свързано с неправилно съхранение. Попадала съм на опаковки в които прахът за пране е видимо овлажнен, сбит, на бучки... Налагало ми се е с лъжица да го къртя от дъното на кутията  ooooh!.  Съответно и в изпирането имаше разлика.

# 552
Благодаря ви, ще опитам и с други препарати за петна. Ще помислим още малко и ще видим дали да сменяме уреда.
Иначе пера на дълги програми, рядко ползвам интензивното пране с онзи бутон. Но когато ползвам детската програма, тя си е автоматично зададена на интензивно пране, ползвам капсули на Ариел в момента. На 40 градуса детските дрехи.
Ще опитам наистина още няколко експеримента. Благодаря ви!

# 553

Скрит текст:
  Аз веднъж пробвах капсула на Ариел и няма да повторя. При положение, че нямам петна по дрехите, прането въобще не ми хареса как е изпрано.

# 554
Моята пералня е от преди 10 години AEG, доволна съм от нея, но новите капсули, които пуснаха на пазара почти всички големи марки, не ми се разтварят. Намерих вече няколко пъти залепнали по дрехите частици от капсулите, направо като гел, който не се отлепя. Според вас от пералнята ли е, тъй като е старичка или някъде другаде греша в ползването. Слагам ги директно в барабана.

Общи условия

Активация на акаунт