Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 12 ян. 2019, 22:55 ч.

Избор на зехтин

  • 928
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 895
Имам едно питане за зехтина и някой ако може да обясни ще ми спести много чудене.
Във всички статии за зехтин пише че хубавия има киселиност 0,3 - 0,8%. Лятото от Гърция си купих зехтин и на него наистина си имаше такъв показател и зехтина много ми хареса.
От две седмици се заглеждам по зехтина в българските магазини и дори и на най-скъпия единствената киселинност която пише е 13g/г на 100 мл. мастни киселини или нещо подобно.
Ако наистина в България се продава качествен зехтин и този показател е признак за качество, защо не го дават?

Последна редакция: сб, 12 яну 2019, 23:00 от vanqivanova

# 1
  • Terra incognita
  • Мнения: 5 686
Интересно, това за киселинността не го заех. Веднага отворих шкаф и проверих киселинността на наличния зехтин- 0,5 % марката е Monini. Не знам дали го има в България.

# 2
  • София
  • Мнения: 29 483
Това, което аз зная е, че киселинност на Зехтина се определя от кол-вото  Олеинова киселина в 100 г продукт. Респ. киселинноста на :
Екстра Върджин трябва да е < 1%,  дори 0,8%
на Върджин < 2%,
на рафинираното маслиново масло < 1,5%
... или колкото е по-ниска киселинността, толкова по-добро е кач-вото на зехтина

Прясно пресованото масло - добито от здрави, прясно набрани маслини е под 0,5% /FFA/

Самата "киселинност" се дължи на разграждане на триацилглицеролите и образуването на свободни мастни киселини /FFA/. Факторите, които оказват влияние са: заразяване с плодова муха, гъбични заболявания в плода, ненавременно събирането на реколтата и екстракция /плодовете - наранени,  повредени /, неправилно съхранение на плодовете, неправилна екстракция и т.н. всичко по веригата до добиването на маслото, вкл. ензимната разбивка на клетъчната структура, за по-лесно извличане на маслото.

Тази киселинност, няма нищо общо с pH, на зехтина не може да бъде измерена, защото е масло, а не водоратворимо в-во.
рН е  концентрация на водородни йони във воден разтвор

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 1 502
Да раздвижим темата.
От известно време консумирам на Elia Agureleo.
Чудесен е, лек, за салати супер, директна консумация.
За 13 лв. в Кауфланд и "бонус" 250 мл., общо 750 мл. бутилка, е едно от най-приятните предложения на пазара.
Конкурира се по качество с редкия Gaea Fresh, и по-скъпите предложения на Minerva, които също са чудесни.

Общи условия

Активация на акаунт