Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 735
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 6 498
Какъв е мейла, какво пише?
Аз държа в жабката на колата телк решенията - моето и на ММ. Евентуално за доказателство някакво, че ни се полага безплатна винетка, да не се заяждат.

# 736
 • Абсурдистан
 • Мнения: 11 669
Пише, че не е открита електронна винетка за този автомобил.
Ааа, мейла. Embarassed
Чукча писател...
Ами мейл разпечатка на сайта на АСП, където излиза винетката, че е на инвалид и до кога е валидна.

# 737
 • София
 • Мнения: 1 239
И аз държа ТЕЛК в жабката.
Мисля, че няма опция да се разпечата информацията от сайта на АСП.
Всъщност съм гледала само мобилната версия... утре ще пробвам на пълната... и ще обадя резултата. Hug

# 738
 • Варна
 • Мнения: 2 792
Дами , защо не снимате екрана ?
Почти всеки телефон има тази функция , а на компютъра  е също лесно.
Ако има желаещи утре ще пиша на компютъра как става номера , че съм хоризонтално положение вече и ще взема да объркам копчетата 😜
После принтирате самата снимка. Ако Ви спрат показвате какво сочи екрана . Майната им на системите.
Аз пък чакам голия охлюв да измине 1 км  буквално и да информира офицялно Социалните , че имам ТЕЛК.
Друг начин не виждам да се движи тази информация в 21век с такава скорост 🤔
И после да благоволят да ми приемат документите за винетка и за новите добавки.
Друго от там полага ли ми се ?

# 739
 • Враца
 • Мнения: 715
Аз мисля, че има начин при проверка да се докаже такава винетка.
DZ, колко процента ти е ТЕЛК?
Ти не си ли ходила до социалните да подадеш документи?

Последна редакция: пн, 11 фев 2019, 22:59 от Al97

# 740
 • Варна
 • Мнения: 2 792
Телка ми е 80% за 2 години
Ходих четвъртък. Чаках 1 час за да ми кажат , че гълъба не им е донесъл още справката от началото на Януари. А аз съм от 16ти и ще почакам. На 20ти най- рано ми казаха да отида.
Исках да подам за Винетка и новите добавки.

# 741
 • Враца
 • Мнения: 715
Каква справка?
В социалните се ходи сам и ти дават документи за социална оценка. За винетка мисля, че е само с ТЕЛК.
Финансовата подкрепа е 52 лева за 80%. В зависимост от пенсията която ти е определена и много други неща имаш право и на енергийна помощ.

# 742
 • София
 • Мнения: 1 992
Обхвана ме паника, както си спях. Предполагам е нормално. Седя и пуша, и въпроси, въпроси... Трябва да откажа цигарите, май вече е крайно време

# 743
 • Варна
 • Мнения: 2 792
Да ти кажа не е нормално докато спиш да седиш и да пушиш 😜😂 поне будна го прави 😂😂😂
Шегата на страна. Нормално е нервите да те тресат. Аз в началото не можех да спя от нерви. Постоянно се надявах да е само сън. Исках да се събудя от кошмара.
И да - спирай  цигарите 🤗🤗🤗

# 744
 • София
 • Мнения: 1 992
Благодаря, DZ! Аз имам проблеми със съня от години. Учудващо не се влоши сега, че даже май по-добре спя и то без лекатства. Взимам само вечер по 1 аналгин да ми отпусне мускулите

# 745
 • Мнения: 3
Здравейте, нова съм в темата. Почетох доста, но все още ми е много объркано. Накратко - майка ми си открила бучка, отива на личен, той я праща на генеколог, тя на мамолог (забавление още от началото, тъй като е само на 46) - всички й казват "мастна бучка". Отива на втори мамолог на частно - тя й казва, че не й харесва, че само за месец е порастнала толкова - праща я на хирург, той й казва, че не му харесва какво вижда и е най-добре да се пуснат изследвания. Дотук всичко се случва за седмица и без мое знание. Такива сте майките, все да не тревожите никого. Миналата сряда ми каза, че в петък е на изследвания в Благоевград (най-близо ни е до вкъщи) - казвам й "добре, спокойно", по-добре да се знае какво е. Междувременно се мобилизирам (работя и живея в София) и прибирам в петък вечер. Тя в пълен шок, баща ми и той - направили са иглена биопсия и изследванията показали наличието на ракови клетки. Размерите на образуванието по ехографията били 2,15 на 1,5. Също са й намерили малка киста на единия яйчник, но тя не била страшна, защото все още има цикъл и с хормонални лекарства щели да я спукат. Тя се е съгласила направо за операция в понеделник, подала си е документите и всичко е уредено. Първо, ме шокира колко бързо лекарите са преценили, че е за операция и "всичко е уредено". Не успях да видя нито един от резултатите, за да потърся по-подробно какво означават. Много ми се искаше поне второ мнение да потърсим в София, макар че ми стана ясно накъде неизбежно отиват нещата. Както и да е, не можах да я убедя да забави малко и така вчера мина операцията, отстранили са тумора и лимфните възли, които бяха видимо подути. Още не съм я виждала, но се чухме и е добре. Хирургът ни каза - карцином в начален стадий. Казвам добре, ще се справим.
Знам, че това е само първата крачка по пътя.
Затова ми се иска да изясним какво следва от тук нататък.
Първо чакаме хистологията след 2 седмици.
Когато тя излезе, какво се прави? Каква е тази комисия, за която се говори- къде се събират, кога, по чие желание - какво право имаме ние в случая? Те ли назначават лечението? Ако такава комисия заседава в Благоевград и й предпише дадено лечение, може ли да осъществим лечението в друга болница? Вече са ме насочили към Токуда, но знам, че не е единствен вариант.
Ако поискаме второ мнение, друг специалист да разчете резултатите в Токуда, например, как се процедира изобщо? Обаждам се на рецепцията, обяснявам и ни насочват към лекар? И според вас ще се съгласи ли някой да ни приеме и консултира при положение, че вече е минала операцията?
След това - какво да правим с работата й - какви документи се взимат и носят? Болничен или друго?
За тези ТЕЛК-ове, за които говорите - на кого се полагат и в какви срокове след определянето на точна диагноза се подават заявления?
Съжалявам, че се получи толкова дълъг пост, но всичко ни се случи изключително бързо и все още съм много объркана.
На всичко отгоре ми се обясняваше от близки как то можело изобщо да не е рак това, лекарите да са объркали и да излезе накрая мастит и възпалени лимфи.
Аз отказвам да си затварям очите и да се хващам за сламки. Знам че има няколко седмици за възстановяване, но искам да сме подготвени и информирани за вариантите, за да се вземат възможно по-рационални и по-малко емоционални решения.

# 746
 • София
 • Мнения: 3 718
MIPo, тази тема е част от дългогодишна поредица, почети, има отговори на всичките ти въпроси. Виждам, че въобще не знаеш елементарни неща, в началото на всяка тема има много информация.  Потърсете и сайта на АПОЗ. Там има много информация.
За ТЕЛК-а сега забравете за известно време. Що така толкова ви е важен тоя ТЕЛК на някои хора... Майка ѝ болна от рак, тя за ТЕЛК-а си мисли. Болничен ще ѝ дадат от болницата, в която е оперирана.
Онко-комисия ще реши какво ще е лечението в бъдеще. А в Токуда може да се регистрирате срещу 300лв годишно, ако не греша, и да си направите там лечението. Но първо да излезнат резултатите от хистологията.
Това за спукването на кистата с хормони е странно, при хормонален рак още повече. Аз съм с такъв рак и с такава киста от 5-6 години поне, никой не ми е споменал за пукане, не ми пречи.
Това ти изречение ме изненада - "тя на мамолог (забавление още от началото, тъй като е само на 46) ". Всъщност по-голямата част от нас тук са по-млади.

# 747
 • Варна
 • Мнения: 1 224
MIPo, тази тема е част от дългогодишна поредица, почети, има отговори на всичките ти въпроси. Виждам, че въобще не знаеш елементарни неща, в началото на всяка тема има много информация.  Потърсете и сайта на АПОЗ. Там има много информация.
За ТЕЛК-а сега забравете за известно време. Що така толкова ви е важен тоя ТЕЛК на някои хора... Майка ѝ болна от рак, тя за ТЕЛК-а си мисли. Болничен ще ѝ дадат от болницата, в която е оперирана.
Онко-комисия ще реши какво ще е лечението в бъдеще. А в Токуда може да се регистрирате срещу 300лв годишно, ако не греша, и да си направите там лечението. Но първо да излезнат резултатите от хистологията.
Това за спукването на кистата с хормони е странно, при хормонален рак още повече. Аз съм с такъв рак и с такава киста от 5-6 години поне, никой не ми е споменал за пукане, не ми пречи.
Това ти изречение ме изненада - "тя на мамолог (забавление още от началото, тъй като е само на 46) ". Всъщност по-голямата част от нас тук са по-млади.

Фри, има такива видове кистички. Фоликулярни май им викаха. Аз имах двечки такива в десния яйчник, които наистина от нищото се спукаха, както ми и бяха обещали, не е съвсем от нищото де, казаха ми, че при следващия ми цикъл най-вероятно няма да ги има вече. Сега си имам една друга обаче в левия яйчник тоя път. Явно ще е подобна на твоята, стои си там, не е опасна, но задължително се гледа редовно какво става с нея.

А за възрастта... това не подбира просто, около женските органи забравете за гаранции и проценти на сигурност. 18-годишен юнак с рак на простатата малко трудно, но 18-годишна девойка с рак на гърдата напълно възможно. В хирургиите делих стая с една много симпатична и дейна баба на 81 години, а пък с девойче родено 97-ма година (смятайте на няма и 20 години я е лепнала гадината) заедно си правихме пък химиите, по време на бременността го е развила милата и заради бебчо не е могла рано да започне да се лекува, но младостта е предимство, бори го рака, гледа си детенцето и ми хубавее като и гледам снимките. Не го споделям за да плаша, а по-скоро да предупредя всички жени от коя да е възрастова група да си обръщат внимание на здравето. Знам много добре колко пари струваме жените - или семейните задължения ни повличат, или работата, или болен близък и за себе си съвсем забравяме, а не бива.

Стана време май за нова тема... Ще ни изтърпят ли още няколко поста? Чак довечера ще мога да я подновя ако някоя не го свърши това.

Последна редакция: вт, 12 фев 2019, 09:12 от Spirit Crusher

# 748
 • София
 • Мнения: 1 992
Оставих блокчетата и стъкълцата в Токуда. Резултати до 10 дни. После като ги оставя и в Сити Клиник за второ мнение, кой знае още колко ще чакам. Болничен съм до 3 март. Почвам да се притеснявам, ако не съм минала онкокомисия до тогава, кой ще ми продължи болничния. Отделно това забавяне на лечението...

# 749
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 6 498
Оставих блокчетата и стъкълцата в Токуда. Резултати до 10 дни. После като ги оставя и в Сити Клиник за второ мнение, кой знае още колко ще чакам.
Ще чакаш 4 дни само, технологичното време.
В Токуда е навалица от всякъде, затова и се чака 2 седмици.

Общи условия

Активация на акаунт