Захранване - въпроси и отговори - ТЕМА 4

• 44 768
  • 724
  •   1
Отговори
# 255
Продължава да не иска да яде. Вече съм в лек ужас. Не иска и една лъжичка. Опитах и карфиол, броколи. Банан, слива, днес круша. Даже спря и моркова и тиквата, дето ядеше. Избива ми лъжицата от ръката, огъва се назад, смених и лъжичката. И пак - не! Моля за съвет как да подходя? Да добавя - кърма не отказва.
На колко месеца е ?

# 256
И аз това щях да питам. Възможно ли е просто да не е готово детето?

ЕДИТ: Сега видях, че е  на 8 месеца, значи отпада предположението ми. Ако дадеш храна да яде само, проявява ли интерес?

# 257
Аз бих опитала след ден два пак. Има бебета на кърма отказват пюрета, кухни и тем подобни. Ядат много малко количество или изобщо не ядат пюрета.
Колко вода пият наведнъж вашите бебета? Моето изпи около 60 мл, явно я била много жадна.

# 258
Вече е на 9 месеца. Давах й хляб и правен у дома и от магазина в ръката. Давах й и банан в ръката, същата работа. Смее му се, слага в устата, но после бърка и го вади, играе с него според мен. Спирах преди месец, над 20 дни беше на диета. А вода е пила и 10 мл и 80 мл, но пие от януари по принуда бутах, за да не се обезводни, че беше с разстройство, иначе отказваше преди това.

# 259
Ако искате бебето само да се храни, трябва да го оставите само да го прави. Какво значи давах й банан в ръката, хляб в ръката? Това е тотално грешен подход. Оставете на табличката пред детето хляба/банана, седнете до него и си яжте обяда например. Така бебето ще има възможността да опита, ако е гладно, да опознае, опипа, играе с храната. И да, играта с храна е есенциално важна за самостоятелното хранене. Тя трябва да се случва и е първата стъпка преди бебето да опита само храната. Но трябва да се даде възможност на детето да се храни само, а не да му се тика храна в ръцете или устата. Пробвайте с варене на пара зеленчуци, отрязани на дълго, колкото показалеца ви.

Освен всичко друго, храната е за опитване и опознаване до годинка. Кърмете си бебето и не изпадайте излишно в тих ужас. Храна твърда трябва да се дава поне 30 мин/час след кърмене (иначе няма да е гладно бебето), може и по-голям интервал, ако не е дало индикации, че иска храна. Давайте толкова често, колкото ядете вие, сядате на масата и бебето с вас. Ядете вие и му слагате нещо на него на табличката. Но се иска търпение и без тикане на храна в ръце и уста.

П.С. Казвам на табличката, защото всякакви чинийки, купички и други подобни са само и еиднствено разсейване и играчка за бебето.

# 260
Ще опитам! Освен готвени на пара зеленчуци, какво друго мога да й сложа на таблата? Могат ли също да са варени? И още един въпрос: няма ли опасност да се задави така, или щом са с големината на палец е малко възможно? Ще потърся в нета повече информация. Благодаря!

Последна редакция: пн, 18 фев 2019, 18:08 от Lol90

# 261
Трябва да са дълги парчета, поне колкото показалеца, не палеца, за да може бебето да хване парчето и от юмручето му да стърчи част от него, което да поднесе към устата. Едва като има развит пинсетен захват, може да се дават по-малки парчета.

Може да се даде всичко - разбира се, може варени зеленчуци, просто на пара си запазват повече полезните качества, аз обичам да ги правя на пара. Ако са варени - да минава виличка, но не да се разкашкват, защото няма да може нищо да хване детето. Без обикновен картоф - поне на първи опит, ако прояви интерес към храната така, след като се научи да дъвче, тогава картофа, защото е лепкав и залепва по небцето и бебето се затруднява да изплюе.

Може да се дадат и плодове - пак на пара/варени, пак на парчета дълги нарязани. Авокадо и банан - сурови. Подходящи меки бисквити, мъфини, кебапчета, хляб и тестени продукти. Пробвайте тези бисквити, много са удобни за първи такива опитиhttps://www.instagram.com/p/BtMOhqajozo/?utm_source=ig_web_copy_link , ще видите и снимка на парчета зеленчуци, колко трябва да са големи.

Относно задавянето - шанса да се задави с пюре е по-голям всъщност, защото лъжицата се тика навътре в устата и бебето не може инстинктивно да изплюе. Когато яде парчета, ако лапне по-голямо, ще го изплюе само. Почервенява, кашля и плюе. Вие си седите на стола и не пипате. Намесата ви може само да попречи на бебето в тази ситуация. Това обаче не е задавяне, а рефлекса за повръщане и е съвсем нормално да се случва. Задавяне е когато частица храна попадне в трахеята, тогава детето посинява и спира да диша, тогава се намесвате.

Ето тук има повече инфо за задавянето https://zabliznacite.wordpress.com/2012/10/09/zahranvane-vodeno- … t-bebeto-vaprosi/  и https://zabliznacite.wordpress.com/2010/09/27/vavezhdane-na-tvardi-hrani-2/

# 262
Бисквитките на Кактусчето са много вкусни, между другото не само според бебето Grinning Аз не съм захранвала по метода ЗВБ, защото нямам такива здрави нерви, но рецептите ѝ да много идейни! Мисълта ми е, че нещата могат така или иначе да се дават. Дори и аз, която предпочитам готови пюрета, все пак се изкуших да пробвам бисквитките Joy

# 263
Мога ли да давам орехи на дете на 12 м и половина?

# 264
Доколкото съм чела всички ядки са алергени и в България не се препоръчват до към 3г.
Но според нови американски изследвания може да се дават от 6-месечна възраст, смлени.
Аз лично не бих рискувала и бих изчакала до 2г. поне.

# 265
Lol90 мисля че си изтървала периода 6-8 м за захранване и затова нямаш успех с пюретата.
А да даваш в ръката на бебе банан или коричка хляб не се брои за захранване.
Виждала съм много такива бебета, единственото нещо което правят е да хвърлят храната на земята.

# 266
Верче, за ядките - след 12ти месец, ако няма алергии, смели ги хубаво.

Лол90, никакъв момент не си изпуснала. Някои деца стават готови на по-късен за захранване. За това е хубаво да се следи за признаци за готовност и да не се насилват нещата.

Може да си имаш звб бебе, моята дъщеря не даваше да бъде хранена с лъжица,пробвала съм я. Сега вече яде с лъжица, но сама, не приема друг да й дава, само й пълня лъжицата,тя я хваща и се храни.

Не се тормози, пробвай звб метода, но с много търпение трябва да подходиш, задължително яж ти и въобще цялото семейство пред детето. Когато бебето ви вижда да ядете, ще му се отвори апетита, ще поиска от яденето ви, ще ви имитира. Давайте му да опитва. Остави я да маже и играе, това е период и минава и започва храненето след него.

Изчаквай да огладнее обаче, ако си я накърмила преди 10 минути, няма да иска твърда храна. След като приключи храненето с твърда храна,предложи гърда.

И спокойствие, няма непроял човек и непропил вода. Кърмата ти й доставя нужните калории, тъй че се опитай да не се фиксираш в това, че сега не яде, а да подходиш позитивно и да й предлагаш храна, пък когато й дойде музата на малката 😉

# 267
Моят син много обича да му давам варени макарони на табличката,с тях се научи да хваща и хапва сам.От къдравите

# 268
Ягоди кога може да се предложат?

# 269
Никакъв момент за хранене не е изпуснат! Защо шашкате хората? Същата работа като с - много кърмиш, не кърмиш, създай режим, много АМ, смени го, изправи го, обърни го...
Моето бебе също отказа пюрета, на изключително кърмене е, давам парчета зеленчуци, бисквитки, хляб и т.н., както са обяснили по-нагоре.
Давайте мляко и не го мислете, до годинка се препоръчва млечното хранене Blush

Общи условия

Активация на акаунт